Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen"— Esityksen transkriptio:

1 Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen

2 MITÄ VOIN KOMPOSTOIDA? Ruokajäte vain suljettuun kompostoriin
Avonaiseen lehtikompostoriin kaikki puutarhasta tuleva Kaikki ruokajäte pitää kompostoida jyrsijäsuojatusti suljetussa kompostorissa.

3 MITÄ EI VOI KOMPOSTOIDA?
Tuhkaa Muovia Metallia Kemikaaleja Lääkkeitä Tuhkaa ei saa laittaa kompostiin sillä se estää kompostoitumista (tuhka on emäksistä ja kompostoitumisessa tarvitaan matalaa pH-arvoa). Muovi ja metalli eivät ole maatuvia jätteitä, joten niitä ei voi kompostoida. Lääkkeet ja erilaiset kemikaalit, kuten maalit ja öljyt, ovat vaarallista jätettä ja ympäristöön päästyään vaarallisia sekä myrkyllisiä.

4 MITÄ KOMPOSTOITUMISESSA TAPAHTUU?
Kompostoitumisen saa aikaan pieneliöiden tekemä hajotustyö eli syöminen. Ne käyttävät ravinnokseen kompostin vihreitä ja ruskeita aineita. Pieneliöiden syömisen takia kompostin lämpötila nousee. Komposti pysyy lämpimänä niin kauan kun helposti saatavaa ruokaa on. Lämpötila alkaa jäähtymään kun pieneliöllä on saatavilla enää vaikeammin hajotettavaa ainesta, kuten erilaisia puisia materiaaleja Kuvaaja näyttää kuinka kompostoituminen etenee lämpenemis-, kuuma-, ja jäähtymisvaiheiden kautta. Kompostin lämpötila etenee kuvaajan kaltaisesti, mikäli koko komposti kootaan kerralla. Ruokajätekompostorit ovat kuitenkin ns. jatkuvatäytteisiä, eli niitä syötetään ja tyhjennetään aina vähän kerrallaan. Sellaisessa kompostorissa voi olla päällekkäin eri kerroksissa erilaisia vaiheita käynnissä.

5 Kompostin ruskealla ja vihreällä aineilla tarkoitetaan tämän kuvan ruskealla ja vihreällä pohjalla olevia erilaisia maatuvia aineita.

6 PIENELIÖT = HAJOTTAJAT
Kompostoriin laitettu jäte ja seosaine hajoavat ja muuttuvat mullaksi kompostin pieneliöiden tekemän hajotustyön eli syömisen takia. Kompostissa elää monia erilaisia pieneliöitä, ja ne vuorottelevat työskentelyssä. Kuvassa on lehtikompostorissa kompostoitunut aines. Pieneliöt ovat hajottaneet kompostin pehmeämmät osat, mutta kovempien osien, kuten risujen, maatumisessa kestää useita vuosia.

7 PIENELIÖT = HAJOTTAJAT
Bakteerit, Sädesienet, Sienet Nämä kompostin pieneliöt ovat vain mikroskoopilla nähtävissä. Näiden ruokailu aiheuttaa kompostorin lämpötilan nousua. Ne työskentelevät kaikissa eri kompostoitumisen vaiheissa. Sienirihmastoa Sädesieniä

8 PIENELIÖT = HAJOTTAJAT Bakteerit, Sädesienet, Sienet
Suurin osa maan pieneliöistä on bakteereja ja sieniä. 1 g maata (noin teelusikallinen) voi sisältää miljoonaa pieneliötä

9 PIENELIÖT = HAJOTTAJAT
Hyppyhäntäiset, Lierot, Kovakuoriaiset, Tuhatjalkaiset, Nämä pieneliöt syövät kompostista vaikeammin hajotettavaa materiaalia kuten puuta sekää hajottavat ja möyhentävät eloperäistä jätettä pienempien pieneliöiden käyttöön Näiden työskentely alkaa kompostissa vasta, kun lämpötila on laskenut riittävästi. Kuumassa kompostissa voivat toimia vain siihen erikoistuneet bakteerit, sienet ja sädesienet. Bakteerit, sienet ja sädesienet toimivat myös jäähtyvän kompostin aikana

10 KOSKA SAA VALMISTA MULTAA ?
Pieneliöt hajottavat ruokajätteen noin 2 kuukaudessa sellaiseksi, että siitä ei voi enää erottaa mitään ruokaa. Kompostissa on kuitenkin vielä niin paljon ravinteita, että kasvit eivät voi siinä kasvaa. Kompostin pitää antaa vielä kompostoitua lisää, jotta ravinteiden määrä tasaantuu ja vaikeammin hajoavat osat hajoavat myös. Valmista multaa, mitä voi käyttää kaikille kasveille saa 2 vuoden kuluttua. Tässä kuvassa olevasta kompostista näkyy vielä ruoanjätteiden osia, joten se pitää vielä kompostoida jyrsijäsuojatusti.

11 TERVETULOA PUISTOON UUDESTAAN!

12 Jäteneuvonta P. 044 701 2521, 044 701 2526 www. pori
Jäteneuvonta P ,

13 Kuvalähteet Porin seudun jäteneuvonta
qqlxxoicyxc28hx7z#/media/File:Carabidae_Caminara_Starred_ground_beetle_(Calosoma%3F).jpg Lähde:


Lataa ppt "Tietopaketti kompostointipuiston vierailun jälkeen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google