Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ILMAKEHÄ.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ILMAKEHÄ."— Esityksen transkriptio:

1 ILMAKEHÄ

2 ILMAKEHÄ Troposfääri on ilmakehän ensimmäinen kerros. Sen korkeus on navoilla tyypillisesti 5 kilsaa ja päiväntasaajalla 15 kilometriä. Lämpimällä ilmalla se on myös tavallista korkeemmalla ja kylmällä tavallista alempana. Troposfääri sisältää suurimman osan ilmakehän massasta ja kosteudesta. Siellä esiintyvät sääilmiöt kuten pilvet ja sade. Troposfäärin lämpötila laskee ylöspäin mentäessä 6,5 astetta kilometriä kohti. Troposfääri päättyy tropopaussiin, jossa on 50–70 astetta pakkasta. Hiukan sen yläpuolella ilmanpaine on enää kymmenesosa merenpinnalla vallitsevasta.

3 Stratosfääri on troposfäärin yläpuolella sijaitseva ilmakerros, jonka yläraja on noin 50 kilometrin korkeudessa stratopaussissa. Stratosfäärin alaosassa lämpötila on likimain vakio, mutta ylempänä lämpötila nousee korkeuden mukana. Stratosfääri on hyvin kuiva ja sen ilmanpaine enää 1/1000 merenpinnan tason paineesta. Lentokoneet ja kaasupallot voivat nousta stratosfääriin asti. Stratosfäärissä Auringon ultraviolettisäteily muodostaa otsonia, joka estää haitallisen ultraviolettisäteilyn pääsyn Maan pinnalle. Stratosfäärissä on joskus helmiäispilviä.

4 MESOSFÄÄRI Mesosfääri alkaa stratosfäärin yläpuolelta ja jatkuu aina 80–90 kilometrin korkeuteen mesopaussiin. Sen ilmanpaine on tuhannesosasta sadastuhannesosaan merenpinnan tason paineesta, ja sen lämpötila laskee ylemmäs mentäessä aina sataan pakkasasteeseen. Meteorit näkyvät yleensä mesosfäärissä. Mesosfäärissä nähdään myös valaisevia yöpilviä.

5 ATMOSPHERE Typpi 78. 08% Happi 20. 95% Argonia 0. 93% Hiilidioksidi 0
ATMOSPHERE Typpi 78.08% Happi 20.95% Argonia 0.93% Hiilidioksidi 0.038% Neon % Heliumia % vety % Krypton % Xenon %

6

7 ILMAKEHÄ ON ELINTÄRKEÄ
Korkeus (m) Paine (hpa) Lämpötila (*c) 1013 15 110 1000 14 990 900 9 1950 800 2 3000 700 -5 5500 500 -21 ILMAKEHÄ ON ELINTÄRKEÄ Ilmakehä on Maata ympäröivä, yhden määritelmän mukaan sadan kilometrin paksuinen kaasukehä, joka koostuu ilmasta. Ilmakehän yleisimmät kaasut ovat typpi ja happi, mutta myös esimerkiksi ilmakehän hiilidioksidilla on suuri merkitys maapallolle ja sen kasveille. Ilmakehä jaetaan eri kerroksiin, joista alin on keskimäärin 10 kilometrin korkuinen troposfääri. Muita ilmakehän tärkeitä kerroksia ovat esimerkiksi otsonikerros, joka suojaa maapalloa säteilyltä, ja ionosfääri, joka heijastaa radioaaltoja. Ilmakehässä tapahtuu paljon ilmavirtauksia, jotka aiheuttavat sääilmiöt kuten tuulet, pilvet ja sateet. Ilmakehässä esiintyy myös monenlaisia sähköisiä ja optisia ilmiöitä kuten revontulia, haloilmiöitä ja sateenkaari. Ilmakehä suojaa hapen sekä lämmön lähtemistä pois maasta.Joten ilma kehä on elintärkeä.ilmäkehä suojelee maapalloa auringon haitalliselta säteilyltä.

8 Tekijätekijätt: Joonatan ja Miro lähteet: https://fi. wikipedia
Tekijätekijätt: Joonatan ja Miro lähteet: ruokatieteenlaitos ilmakehä .fi ,ilmatieteenlaitos ilma, kuvahaku maapallo youtube

9 Raketti lähetetään avaruuteen :videossa näkyy ilmakehän kerrokset


Lataa ppt "ILMAKEHÄ."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google