Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lämpö ja infrapunasäteily

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lämpö ja infrapunasäteily"— Esityksen transkriptio:

1 Lämpö ja infrapunasäteily
Fysiikassa mietitää joskus helpon kuuloisia, mutta vaikeita kysymyksiä. Esimerkiksi: Mitä lämpö on?

2 Lämpö on sitä, kun atomit, joista aine koostuu, liikkuvat
Lämpö on sitä, kun atomit, joista aine koostuu, liikkuvat. Kaikki atomit vaikka ihmiskehossa liikkuvat paikkansa ympärillä koko ajan. Näin esimerkiksi ruoan ja vatsahappojen atomit törmäävät toisiinsa ja ruoansulatus voi tapahtua. Atomien liike synnyttää kuitenkin aina myös pienen määrän niin sanottua sähkömagneettista säteilyä. Jos lämpö on korkea, atomien liike on nopeampaa. Mitä nopeampi atomien liike, sitä “tiheämpää” säteilyä syntyy.

3 Osa näistä säteilytyypeistä onkin jo tuttuja
Osa näistä säteilytyypeistä onkin jo tuttuja. Tosiaan mitä kuumempi kappale, sen lyhyempiä lyhimmät sen lähettämät aallot ovat. Jos kappale on reilut 500 astetta lämmin, niin se alkaa jo hohkaa näkyvää valoa -ilma kynttilänliekin sisällä, hehkuva metalli...

4 Ilmakehän vaikutus: suojaa UV, suurin osa ei pääse iholle (syöpä, mutaatio). Toisaalta osa IR ja näkyvästä absorboituu, jolloin ilma lämpeää. Osa säteilystä heijastuu esim. merenpinnan kautta pois*. Tällöin säteilyn pitää läpäistä ilmakehä kaksi kertaa. Miten suuri osa pääsee takaisin lopulta avaruuteen vaikuttaa siihen, miten lämmintä planeetallamme on. *: Todellisuudessa heijastumisella aika pieni rooli – oleellisempaa absorboituminen ja edelleen emittoituminen eri aallonpituuksilla. Yksinkertaisuuden vuoksi voidaan ajatella vain heijastumista.

5 Jos säteily ei pääse ilmakehän läpi, niin aurinko lämmittää enemmän!
Kasvihuonekaasuja syntyy monin tavoin, erityisesti lentokoneella matkustamisesta ja ruoan- sekä muiden asioiden tuotannossa. Lisäksi on ongelma, jos esimerkiksi metsiä hakataan pois, koska kasvit muuttavat yhteyttämisessä hiilidioksidia hapeksi. Wikimedia Commons: Opetustuubi.


Lataa ppt "Lämpö ja infrapunasäteily"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google