Mistä neuvottelutilanteessa ja pakkolakipaketissa on nyt kysymys?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
TES-prosessi helluntaiseurakunnassa Markku Luoma Vesa Pylvänäinen.
Orionin Ylemmät Toimihenkilöt OYT ry
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
KUKA KUUNTELEE KÖYHÄÄ Suhdanteiden heiluttamat Kemi
Solidaarinen palkkapolitiikka PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Tervetuloa seniori- opettajaksi!
Työmarkkinajärjestelmä
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen
© Kustannusosakeyhtiö Otava Työmarkkinoiden sopimusneuvottelut.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
Neljä teesiä hyvinvointi- yhteiskunnasta Eduskuntavaalit 2015.
Sanat suoriksi – uudet termit
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
SAK Paikallinen sopiminen
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Kaijamaija Parviainen Pätevyysluotsi työpaikalla Työpaikalla tapahtuvan ohjauksen mahdollisuudet, edut, esteet ja haitat Kaijamaija Parviainen.
Työhyvinvointi työnantajan näkökulmasta A-klinikkasäätiön työsuojelun työkokous Hämeenlinna Kirsti Aalto.
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Kilpailukykysopimus Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos klo 0.45 Maria Löfgren, johtaja, työelämäasiat.
Tulopolitiikka Tiia, Oona, Pihla, Samu.  Tulopolitiikka: palkkaneuvotteluihin liittyvä talouspolitiikan käsite ja sitä tekevät työmarkkinajärjestöt ja.
KILPAILUKYKYSOPIMUS NEUVOTTELUTULOS  Suomalaisen työn ja yritysten kilpailukyvyn parantaminen  Talouskasvun lisääminen  Uusien työpaikkojen.
Petra Pohjonen Youth Against Drugs ry.  Parantaa työssä jaksamista  Antaa aikaa varsinaiselle työlle  Rajaa työtä ja vapaa-aikaa  Lisää työtehoa 
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Aulikki Otranen1 Kehittämis- ja neuvottelupäivä
YHTEISKUNTASOPIMUS TYÖMARKKINARATKAISU KILPAILUKYKYSOPIMUS Näin työmarkkinasopimusneuvottelut ovat edenneet.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
SAK:N EHDOTUS TYÖMARKKINOIDEN KRIISISOPIMUKSEKSI 24. SYYSKUUTA 2015.
OAJ:n Kuopion paikallisyhdistyksen syyskokous
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Sairauspoissaolot ja sairaana työskentely
Työelämän uudet valvonnan muodot
Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan
SAK:n terveiset budjettiriiheen
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
TYÖEHTOSOPIMUS JA TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Huom. Yksityisten Työnantajien EK muutti sääntönsä Ei tee enää Tupoja / Keskitettyjä -Ei neuvottele palkoista → Sovitaan Liittotasolla • Tavoitteena:
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Yhdistysten neuvottelupvät Kuressaari 2017
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Arvio maan hallituksen 8. 9
Nuoret ja työlainsäädäntö
AO:n vuosikokous Porissa
Työpaikan ristiriidat SAK:n luottamushenkilöpaneeli 12/2016 n= 964
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Taloustilanne, ansiokehitys, ostovoima, ansiotasovertailu
SAK:N EHDOTUS TYÖMARKKINOIDEN KRIISISOPIMUksekSi 24. SYYSKUUTA 2015
Henkilöstö – yhteispalvelun tärkein voimavara Mitä vaikutuksia uudella yhteispalvelulla on henkilöstöön Kristian Karrasch asiamies, henkilöstötyöryhmän.
Liikunta- ja nuorisopalvelut
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Kuntien ja kuntayhtymien talous, mrd. € (painelaskelman mukaan)
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Osatyökykyisille tie työelämään
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

Mistä neuvottelutilanteessa ja pakkolakipaketissa on nyt kysymys?

Sipilän hallitus tarjoaa tätä: Sairaanako töihin? Pyhäpäivät palkatta? Pitkät lomat pois? Leikataan lomarahoista? Sopiiko jokainen itse oman palvelussuhteensa ehdoista? OAJ on ollut koko ajan valmis neuvottelemaan ja sopimaan asioista!

Ruotsin/Suomen malli Suomeen halutaan tuoda ”Ruotsin malli”, jossa kaikkien palkankorotukset määräytyisivät vientiteollisuuden mukaan. Siinä vientiteollisuudelle sovitaan ensin palkankorotukset. Sen jälkeen kaikki muut alat sopivat omista palkankorotuksistaan, jotka eivät voi olla vientiteollisuutta suurempia. Näin vientiteollisuus määrittelisi myös opetusalan palkankorotukset. Yksityisellä sektorilla jaetaan sekä hyvinä että huonoina aikoina ylimääräisiä bonuksia/ palkankorotuksia. Tätä kutsutaan palkkaliukumaksi ja siitä on kokemuksia jo nyt Suomessakin. Vastaava palkkaliukuma ei synny julkisella puolella. Näin julkisen sektorin, mm. opetusalan, palkat jäävät yksityisestä sektorista entisestään jälkeen. Tämä vaikuttaa jatkossa myös siihen, että julkisen sektorin on yhä vaikeampi kilpailla osaavista työntekijöistä.

Hallituksen tavoitteena on: Muuttaa yksipuolisesti lakeja ja siten ottaa työntekijöiltä pois aiemmin sopimuksin neuvoteltuja etuja. Säätää pakkolakeja, joilla rajoitetaan mahdollisuutta sopia palvelussuhteen ehdoista. Lisätä työllisyyttä heikentämällä työehtoja (mm. pienentämällä palkkoja ja vähentämällä lomia)!

Ensimmäinen sairauspäivä palkattomaksi ja seuraavat (2–9) sairauspäivät 80 %:n palkalla Vaikutukset opetusalan ammattilaisiin: Altistumme työssämme monenlaisille pöpöille ja liian usein myös työympäristömme sisäilmaongelmille. Sairastumisen riski nousee. Käytännössä tulisimme siis yhä useammin sairaina töihin?

Yli 30 päivän vuosilomat lyhennettäisiin 30 päivään Vaikutukset opetusalan ammattilaisiin: Kohderyhmänä erityisesti rehtorit, päiväkodinjohtajat ja muut esimiehet, lastentarhanopettajat sekä jotkin ammatillisen koulutuksen opettajaryhmät. Pitkiä lomia tulee vasta 15 palvelusvuoden jälkeen, ja niillä työnantaja on aikanaan ostanut yksityistä sektoria matalammat palkankorotukset. Muut opettajaryhmät eivät suinkaan ole turvassa: vastaavat ratkaisut tullaan tekemään jollain aikavälillä myös muille opettajaryhmille!

Palkoista ja työajoista tulisi nykyistä laajemmin sopia paikallisesti Vaikutukset opetusalan ammattilaisiin: Muutokset eivät saa johtaa tilanteeseen, jossa yksittäinen opettaja joutuu itse sopimaan työnantajan kanssa palkoista ja työajoista. Opettajien on saatava keskittyä ydintehtäväänsä ja ammattijärjestöjen on jatkossakin hoidettava sopiminen myös paikallisesti. Haluaako jokainen meistä neuvotella palkastaan itse?

Hallituksen suunnitelmat tähtäävät sopimusoikeuksien rajaamiseen pakottavalla lainsäädännöllä Vaikutukset opetusalan ammattilaisiin: Tämä uhkaa rikkoa myös kansainvälisesti tunnustettua periaatetta, jonka mukaan laki suojelee lähtökohtaisesti heikompaa osapuolta eli työntekijää. Hallitus haluaa jatkossa suojella työnantajaa työntekijää vastaan. Ajassa on nyt selkeästi työntekijöiden aseman heikentämisen makua. Eläkeikiä nostettiin jo yksipuolisesti, mitä seuraavaksi?

Lisäksi Helatorstai ja loppiainen palkattomiksi vapaapäiviksi. Lomarahasta 30 % pois. Arviot pakkolakien taloutta korjaavista vaikutuksista ovat vain arvailuja, tarkat laskelmat puuttuvat. Työnantajamaksut laskevat, käytännössä ne siis leikataan työntekijöiltä ja annetaan työantajille. Työnantajapuolta mitkään leikkaukset eivät kosketa. Hallituksen esitykset ovat suoraan työnantajien tavoitteista!

Pakkolakien vaikutukset bruttopalkkaan, % Lähde Akava

Pakkolakien vaikutukset palkansaajan vuosituloon Lähde Akava

Miksi heikennykset eivät käy OAJ:lle? Suurin periaatteellinen kysymys on sopimusoikeuden rajaaminen; asioista pitää jatkossakin sopia neuvotellen! Ammattijärjestöt on perustettu juuri työntekijän suojaksi ja avuksi: turvaamaan tasavertainen keskustelu- ja neuvotteluasetelma työnantajan kanssa. Ehdotetut ratkaisut murentavat kansalaisoikeuksia ja romuttavat yhteistoiminnan perusteita. Ilman toimenpiteitä jäämme julkisen puolen palkoissa yhä enemmän jälkeen verrattuna yksityiseen sektoriin. Hallituksen toimilla aiotaan rajata OAJ:n mahdollisuuksia neuvotella jäsentensä palkoista. Se ei meille käy!

OAJ kantaa vastuunsa ja haluaa sopia neuvotellen asioista Ostovoimaa on haettava muilla keinoin, koska palkankorotukset ovat maltillisia tulevina vuosina. Työmarkkinaratkaisuun tulee olla kokonaisuus, jolla ostovoiman ja työllisyyden lisäksi turvata työehtoja ja työvoiman ulkopuolella olevien toimeentuloa. Henkilöstön edustajien asema on turvattava paikallisessa sopimisessa, jos paikallista sopimista laajennetaan. Myös irtisanottavien asemaa heidän uudelleen työllistymisensä tai osaamisensa vahvistamiseksi on lisättävä. Työehtojen heikennys ei lisää työllisyyttä!

Mitä nyt? OAJ ei pyri lakkoon! OAJ pyrkii sopimukseen! Syntyessään yhteiskuntasopimuksen on kuitenkin oltava oikeudenmukainen ja sen tulee kohdella tasapuolisesti kaikkia palkansaajaryhmiä. Pelkkä vientiteollisuus ei pidä yhteiskuntaa pystyssä! Kukaan muu ei puolusta koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen ammattilaisten asemaa ja etuja kuin me itse!

Jotain pitää tehdä, mihin me itse olemme valmiita?

Olemmeko valmiita tarvittaessa toimimaan?