Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SAK:n terveiset budjettiriiheen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SAK:n terveiset budjettiriiheen"— Esityksen transkriptio:

1 SAK:n terveiset budjettiriiheen
SAK:n työmarkkinaseminaari 15. elokuuta pääekonomisti Ilkka Kaukoranta

2 Yllätyksetön budjettiesitys VM:ltä
Tällä kertaa epäpoliittinen budjettiesitys. Lähinnä vain hallituksen aiempien päätösten toimeenpanoa. Näissä päätöksissä toki paljon hyvää ja huonoa. Poliittiset päätökset jätetty koko hallituksen budjettiriiheen: Veropäätökset, ml. kiky-maksusiirtojen kompensaatio? Yritystuet? Perhevapaat? Menojen uudelleenkohdennuksia?

3 SAK:n budjettitavoitteet
Veronkevennys Maksukorotuksia kompensoitava, jotta työn verotus ei kiristy koko vaalikautta tarkastellen. Työttömyysturva Aktiivimalli pois, tilalle kokonaisuudistus. Opiskelun helpottaminen olisi aitoa aktiivisuuden tukemista. Riittävät resurssit työvoimapalveluihin. Osaamisen vahvistaminen Aikuisten osaamisen vahvistaminen, oppivelvollisuusiän nosto ja avoimet ammattiopistot helpottaisivat kohtaanto-ongelmaa. Lisäresursseja ammatillisen koulutuksen reformissa työpaikoille. TKI-tukia lisää karsimalla omistajien etuja & maaseudun tukia.

4 Verokompensaation mittaluokka
Maksukorotusten täysi kompensaatio tarkoittaisi noin 400 milj. euron veronkevennystä. Veronmaksajat ja STTK vaativat tätä tasoa. Moni ekonomisti (esim. Ilmakunnas, Maliranta ja Uusitalo) kyseenalaistaa tällaisen veroelvytyksen järkevyyden tässä tilanteessa. Orpo haluaa veronkevennyksiä, Sipilän mukaan kiky ei niitä edellytä. Jos tarkastellaan laajemmin koko vaalikautta, kompensaation tarve on pienempi. ”kenenkään palkkaverotus ei kiristy vaalikauden aikana” Hallitus ei ole pääsemässä julkisen talouden tavoitteisiinsa, ylimääräistä veronkevennyksiin ei ole. Suurempi veronkevennys johtaa menoleikkauksiin.

5 Budjettiesityksessä palkkaverot nousevat, mutta jäävät alle vuosien 2015─2016 tason

6 Budjettiesityksessä palkkaverot nousevat, mutta jäävät alle vuosien 2015─2016 tason

7 Veronkevennykset ja palkkaneuvottelut
Maksukorotusten kompensointi Ostovoiman säilyttävä palkkojen nousu Tätä vastaava sopimuskorotus (0,7 % liukumaoletus) Täysimääräinen 1,3 % 0,6 % Puolet 1,8 % 1,1 % Ei kompensoida 2,1 % 1,4 %

8 SAK:n kanta veronkevennyksiin
Maksukorotuksia kompensoitava, jotta työn verotus ei kiristy tällä vaalikaudella. Täysimääräinen 400 miljoonan euron kompensaatio vuodelle olisi hyvinvointivaltion rahoituksen ja suhdannetilanteen kannalta tarpeettoman iso veronkevennys. Johtuen kuluvan vuoden ylikompensaatiosta tarvittava mittaluokka olisi nyt vajaat 200 miljoonaa euroa. Samalla huolehdittava, ettei veroratkaisu suosi suurituloisia. Veronkevennyksellä ei voi korvata palkankorotuksia tällä kierroksella.

9 Osaamiseen on panostettava lisää
Hallituksen paikattava jo syntynyt koulutusvelka ja ehkäistävä sen syveneminen. Aikuiset SAK esitti 50 miljoonan määrärahaa matalasti koulutettujen aikuisten osaamistason nostoon. Ministeri Lindströmin esitys muuntokoulutuksesta on hyvä. Tarvitaan kuitenkin riittävät määrärahat. Nuoret Oppivelvollisuuden pidentäminen toiselle asteelle olisi tehokas tapa ehkäistä syrjäytymistä.


Lataa ppt "SAK:n terveiset budjettiriiheen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google