Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työmarkkinoiden ajankohtaiset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työmarkkinoiden ajankohtaiset"— Esityksen transkriptio:

1 Työmarkkinoiden ajankohtaiset
8. maaliskuuta puheenjohtaja Jarkko Eloranta

2 Talouden tilannekuva Taantuma on jäänyt taakse ja talouskasvu on käynnistynyt. Kasvun vetureina ovat kulutus ja rakentaminen. Myös yksityiset tuotannolliset investoinnit ovat kasvussa. Vienti alkaa vähitellen elpyä. Työllisyystilanne on kohentunut, mutta pitkäaikaistyöttömyys on hälyttävällä tasolla.

3 Talous kasvaa laajalla rintamalla, vienti elpyy harmillisen hitaasti

4 Hallituksen puoliväliriihi
Hallituksen tärkeimmät talouspolitiikan tavoitteet, eli 72 % työllisyysaste ja julkisen talouden tasapainotus, eivät ole täyttymässä. Menosopeutusta on tehty paljon. Myös veropolitiikkaa tarvitaan. Hallitusohjelma mahdollistaa veronkorotukset. Nykytila Tavoite Ennuste (VM) Työllisyysaste 68,5 % 72 % 70,1 % Valtiontalouden alijäämä 2,8 %/BKT 0,5 %/BKT 1,6 %/BKT Kestävyysvaje 3 % 0 % 1,5 % (SOTE onnistuu)

5 Työllisyyden parantaminen on hallituksen tärkein tehtävä
Työllisyys on tärkein tekijä julkisten palvelujen ja tulonsiirtojen rahoittamisessa. Työllisyystavoitteen saavuttaminen edellyttää työpaikkaa Sen saavuttaminen parantaisi julkisen talouden tasapainoa noin 1,4 mrd. euroa

6 Yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi kannattaa hakea ratkaisuja yhteistyöllä. Toivomme hallitukselta puoliväliriihessä luottamusta, kasvua ja työllisyyttä vahvistavia päätöksiä.

7 Suomen työmarkkinamalli vahvistaa luottamusta
Työlainsäädännön ja ansioturvajärjestelmän kolmikantainen valmistelu on laadukkaan lainsäädännön tae, josta hallituksen on pidettävä kiinni. Yleissitovuus takaa työn vähimmäisehdot ja tasapuoliset edellytykset yritysten kilpailulle. Hallituksen tulee varmistaa yleissitovuuden jatkuvuus. Paikallisen sopimisen reunaehdot on sovittava työehtosopimuksissa. Tasapuolisen neuvotteluasetelman varmistamiseksi luottamusmiesten työsuhdeturvaa ja tiedonsaantioikeutta on lisättävä. Nykyistä laajempi kanneoikeus parantaa erityisesti heikossa työmarkkina- asemassa olevien työntekijöiden oikeusturvaa.

8 Lähiajat työmarkkinoilla
Keskusjärjestösopimusten irtisanominen. Metsäteollisuus/vienti avaa liittokierroksen syksyllä 2017. Mikä on valtiovallan rooli uudessa työmarkkinamallissa? Sama- ja matalapalkkakysymykset sekä ansiokehitys ratkaistava – ainakin pidemmällä aikavälillä. Työmarkkinaratkaisu tukee kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä, pitkän aikavälin työllisyyttä sekä tuottavuuden kehitystä ja julkisen talouden tasapainoa. Keskusjärjestön sisäinen tes-koordinaatio keskeistä. Ilman koordinaatiota ei synny hallintaa ja sitoutumista: tavoitetta ei saavuteta.

9 Syksyn neuvottelukierroksen reppuun ei tarvita lisää kiviä
Kikyn mukaisesti sovitut työehtosopimukset tulivat voimaan: työajan pidennykset käytössä. Hallitukselta leikkauksia palkansaajien palveluihin, tukiin ja etuuksiin. Heikennyksiä työttömyysturvaan ja muutoksia työttömien palveluihin. Aktiivimalli on kikyn vastainen – SAK arvioi kokonaisuutta keväällä. Paikallisen sopimisen tulevaisuus – viestit epäselviä. SAK seuraa hallituksen puoliväliriihivalmisteluita.


Lataa ppt "Työmarkkinoiden ajankohtaiset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google