Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan"— Esityksen transkriptio:

1 Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan
Kikyä vai ei? Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan

2 Hallitusohjelmassa useita työehtoja heikentäviä leikkauksia
Leikkauspäätöksiä on tehty ilman kolmikantaista valmistelua. Osasta heikennyksistä hallitus halusi sopia yhteiskuntasopimuksessa. Kilpailukykysopimusta (kiky) ei olisi syntynyt, jos hallitus ei olisi lieventänyt tai perunut leikkauksia sekä luvannut parannuksia ja verohelpotuksia. Kiky velvoittaa hallituksen valmistelemaan kolmikantaisesti muutokset työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan. SAK on vastustanut leikkauksia kaikissa valmisteluvaiheissa.

3 Hallituksen yksipuolisesti päättämiä heikennyksiä ennen kikyä
Työttömyyspäivärahan kesto lyheni ja omavastuu piteni. Korotusosat poistuivat tai vähintään lyhenivät. Määräaikaisten työsuhteiden perusteisiin heikennyksiä. Koeaika piteni neljästä kuuteen kuukauteen. Vuosiloman sairauspäiviin kuuden päivän omavastuu. Aikuiskoulutustuen ehdot heikkenivät. Työtön ei saa enää kulukorvausta omaehtoisesta opiskelusta. Takaisinottovelvollisuus lyheni yhdeksästä neljään kuukauteen. Vuorotteluvapaan ehdot kiristyivät ja enimmäiskesto lyheni. Vanhempainvapaan korotettu 30 päivän maksuosuus poistui. Vuosilomaa kertyy vain puolelta vuodelta.

4 Kikyssä sovitut parannukset
Kikyyn kuuluvat heikennykset Kikyssä sovitut parannukset Työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksut kasvavat. Vuosityöajan pidennys kokoaikatyössä ansiotasoa muuttamatta keskimäärin tuntia. Julkisella sektorilla lomaraha leikkautuu väliaikaisesti 30 prosenttia. Hallitus luopui 1,5 miljardin euron lisäleikkauslistasta ja veronkorotuksista. Aikuiskoulutustuen leikkaukset lievenivät. Kevennykset ansiotulojen verotukseen huolehtivat ostovoimasta.  Muutosturvaan parannus: irtisanotuille koulutusta ja työterveyshuoltoa.

5 Hallituksen valmistelemat heikennykset kikyn jälkeen
Työttömyysturvan aktiivimalli: työttömyysetuudesta leikataan 4,65 % määräajaksi, mikäli työtön ei ole työssäoloehdon täyttävässä työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa 65 työttömyyspäivärahan aikana. SAK:n näkemys: työttömyysturvan leikkaus on vastoin kikyn ehtoja. SAK ei osallistu aktiivimallin valmisteluun. Työ- ja elinkeinoministeriön kolmikantainen työryhmä työaikalain uudistamisesta: työnantajapuoli lisäisi muun muassa työaikajoustoja ja paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. SAK haluaa puuttua muun muassa osa-aikatyöhön liittyviin ongelmiin sekä lisätä työntekijän vaikutusmahdollisuuksia työajan sijoittelussa.

6 Kiitos. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Hakaniemenranta 1 A, PL 157, Helsinki puh


Lataa ppt "Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google