Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
Advertisements

TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
KÄYTTÄJÄKOKEMUKSEN HYÖDYNTÄMINEN NEUVONTAPALVELUIDEN UUDISTAMISESSA Asiakaslähtöinen kunta, Heli Rantanen,
Alakoulujen oppilaskuntien ja Turun Lasten Parlamentin yhteistyö.
Saanko puheenvuoron verkostossa? Lääkkeitä verkoston vuorovaikutukseen FT Riitta Vanhatalo.
Kummina olet korvaamaton Suomen Lähetysseuran kummityö on kanava, jonka kautta voimme parantaa lasten asemaa ympäri maailmaa.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
Monipuolista tietoa nuoren elämään liittyvistä asioista yhdestä paikasta asuminen, opiskelu, työ, terveys, miten maailmalle, vapaa-aika ja niin edelleen.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Mikä EduMAP? Rahoitus EU Horizon2020-ohjelmasta Tampereen yliopiston johtama hanke, yhteistyössä Foredata Oy & 7 kumppania Euroopasta.
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Oulu Seija Saarinen, Liisa Luukkonen, SLK
Uusi aika, uudet haasteet - tieto- ja viestintä-tekniikan käytön vajeet ja miten niitä poistetaan Online ITK-puheenvuoro Marja-Liisa Viherä, FT.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Luokkatunnit Toimintakulttuuri 4.2..
Toimintakulttuurin muutos
Hyvinvointiraportti-hanke
VANHEMPIEN JA LÄHEISTEN TUKEMINEN OSANA SUKUPOLVIEN KETJUJEN VAHVUUDEKSI KÄÄNTÄMISTÄ Läheistyön seminaari Mareena Heinonen, Sannariikka.
ASIAKAS SUUNNITTELUN KESKIPISTEENÄ VERKOSTOISTA VOIMAA MAAHANMUUTTAJAÄITIEN S 2-OPETUKSEEN Sosiaalialan asiantuntijapäivät Anita Nikkanen,
Rahoitus Opetus- ja kulttuuriministeriö
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry

Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Nuoret kuntapalveluita kehittämässä
Mitä osallisuus voisi olla?
Sote-järjestöt osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistumista
TYÖHYVINVOINTI JA TYÖKYKY TYHY / TYKY
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Terhi Maskonen Riia Palmqvist Hämeenlinna
Koulunuorisotyön verkoston työkokous
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Sosiaalialan tehtävärakenne
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Luovat menetelmät osallisuuden ja osaamisen tukena
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
OT-keskus Erityistaso
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Hankkeen tavoitteet Kehitetään ja levitetään lapsiystävällinen kunta- toimintamallia hankekunnissa Edistetään lapsen oikeuksia ja tietoperustaisuutta vahvistavaa.
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Harjoituksen ohjaaminen
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Rahoitusasiantuntija Verna Mustonen Kajaani
KEIJO KEIJO
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Harjoituksen ohjaaminen
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
Huom! Tämä ensimmäinen dia kannattaa aina poistaa 
Yhdessä enemmän, hyväksyttiin FinFamin vuosikokouksessa Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ja sen jäsenyhdistykset työstivät vuosien.
Ketterien kokeilujen puinti
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Innokylän hyödyntäminen STM:n toiminnassa Studia generalia: Innokylä - mikä, miksi, kenelle? Perjantaina klo Meritulli, Meritullinkatu 8,
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
TYÖHYVINVOINTI Työhyvinvointi  .
IkäArvokas-hanke Löytävää vanhustyötä edistämässä
Strategiset painopisteet Strategiset tavoitteet
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat? Ira Custódio, 16.4.2018

Lähtökohtia pohdinnalle Osallisuus mihin tai mistä? Yhteisöt Toiminta Päätöksenteko Resurssit Muutoksen mahdollisuus

Lähtökohta pohdinnalle Osallisuus tapahtuu (tai ei tapahdu) yksilön ja yhteisön suhteessa Lapsi Yhteisö(t) Osallisuuden aikaan saaminen tai edistäminen = sekä yksilön että yhteisön muutoksen ja kasvun tukeminen.

Osallisuus yksilön ja yhteisöjen suhteena Osallisuus pienyhteisöissä (perhe, koulu, kaveripiiri) luo edellytykset yhteiskunnalliseen osallisuuteen kasvamiselle (kunta, Suomi, maailma). Osallisuuteen kasvamisen elementtejä ovat lapsen/nuoren tiedot, taidot + kokemus hyväksytyksi tulemisesta, arvostuksesta ja vaikuttamisen mahdollisuudesta.

Esteitä ja kynnyksiä Edustuksellisuuden ylikorostuminen toimintatavoissa JA tietynlaisen taustan omaavien lasten ja nuorten yliedustus edustuksellisissa rakenteissa Syrjintä (ennakkoluulojen ja syrjinnän pelko; ei uskallusta tulla mukaan ja/tai olla aktiivinen ja näkyvä) Taloudellinen eriarvoisuus (ei mahdollisuutta olla mukana samoissa tiloissa ja tekemisessä kuin muut; huono-osaisuuden ”periytyminen”) Alueellinen eriarvoisuus (ei mahdollisuutta olla mukana samoissa tiloissa ja tekemisessä kuin muut) Kaikki eivät saavuta osallistumisvalmiuksia; riittämätön tuki (puuttuvat tiedot ja taidot; vieras kulttuuri; vähäiset viestintätaidot tai yhteistyötaidot; kieli; huono itsetunto; uskalluksen puute; kokemus aiemman osallistumisen turhuudesta)

Millaisia askeleita tarvitaan Asettakaa tavoitteeksi, että 1) jokainen lapsi saa riittävät tiedot, taidot ja innostuksen osallistua ja vaikuttaa eri yhteisöissä ja 2) jokainen lapsi kokee osallisuutta. Tunnistakaa moninaiset lapset ja lapsiryhmät. Hyödyntäkää tietoa heidän elinolosuhteistaan ja osallisuuden (tai sen puutteen) kokemuksista. Toimikaa syrjintää vastaan, tehkää tiloista, toiminnasta ja yhteisöistä kaikille turvallisia. Tarkastelkaa nykytilaa ja toimintatapoja: Keiden lasten ja nuorten kasvua osallisuuteen tuetaan ja ketkä jäävät paitsioon? Ketkä lapset ja nuoret osallistuvat (eri yhteisöissä) ja ketkä eivät? Nimetkää tekemisen tarpeet: tarvitaanko jotain uutta / jonkin olemassa olevan muokkaamista / jonkin olemassa olevan laajentamista / osaamisen lisäämistä / muuta, mitä? Hyödyntäkää tässä työssä myös lasten kokemuksia ja käsityksiä siitä, mitä osallisuus on ja miten se toteutuu.

Lisätietoja: Ira Custódio Suomen UNICEF ry ira.custodio@unicef.fi p. 050 591 8525 Twitter: @CustodioIra © Suomen UNICEF ry 3/2018 Kuvat ©UNICEF/Hanna-Kaisa Hämäläinen