Sterilisointilaki Niko 3c 2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lisääntyminen ja synnytys Suomessa ja Pohjoismaissa
Advertisements

Rautatie on junia varten. Rautatie on vain junille – pysy poissa radalta!
Oikeus liikkua maastossa
PARANNUKSIA UHRIN OIKEUSTURVAAN ?
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Lähisuhdeväkivaltarikoksesta epäillyn ohjaaminen kuulustelusta väkivaltaa katkaisevaan palveluun Oulu Hautamäki Jari, toiminnanjohtaja Hyvärinen.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Janne Aro-Heinilä Varsinais-Suomen poliisilaitos
Rikokset ja rikosseuraamukset:
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Lieksa Sananvapaus, vihapuhe, rikos. Kolme tasoa Sananvapauden ydinalue Harmaa alue Rikoslain maailma.
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston asiantuntijan juridinen asema ja vastuu Valviran asiantuntijasymposium Biomedicum Olli Mäenpää,
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Tietoturvallisuus osa 6
Ohjeistus työntekijätiedoista
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Valviran Sampo-järjestelmä ja Terhikki-rekisteri
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
Kalastusrikkomukset 2013.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Laki raskauden keskeyttämisestä
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalihuoltolaki.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Uudistuva lainsäädäntö Poliisitoiminnan näkökulma Poliisihallitus, poliisitoimintayksikkö, asehallinto.
Oikeustapauksia. Kuitin tarjoamisvelvollisuus Turun HAO Kuitintarjoamisvelvollisuus käteiskaupassa - Kuitin tulostaminen - Laiminlyöntimaksu.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
Rikostaustaotteen esittämisen toimintakäytänteet sosiaali- ja terveysalan tutkinnoissa
Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.
JÄRJESTÖHAUTOMON TILAISUUS INFOA PELIYHTEISÖJEN FUUSIOSTA.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Nuorten ja nuorten aikuisten seksuaali- ja lisääntymisterveys
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset 2015
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Tieteellinen tutkimus
Laki raskauden keskeytyksestä Suomessa
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
Ammattihenkilön valvonta Valvirassa
Rikosianajajakurssi XIII
Henkivakuutuksen edunsaajamääräys
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Tähän tarvittaessa otsikko
TYÖTURVALLISUUS.
Anna Heino & Mika Gissler
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
Neuvontapalvelupäivät 12. –
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

Sterilisointilaki Niko 3c 2014

Steriloiminen Sterilointi on kirurginen toimenpide, jonka ensisijainen ja ihmisillä pääasiallinen tarkoitus on aiheuttaa pysyvä hedelmättömyys. Ihmisillä sterilointia käytetään raskaudenehkäisymenetelmänä. Mies steriloidaan tavallisesti siemenjohtimien katkaisulla, ja naisen sterilointi suoritetaan tukkimalla tai katkaisemalla munanjohtimet.

Steriloimislaki Astui voimaan 1935 Uuden lain mukaan vajaamielisiä eli kehitysvammaisia sekä mielisairaita voidaan pakkosteriloida ilman heidän omaa suostumustaan. Lainsäädännön taustalla vaikutti teoria rotuhygieniasta. Suomessa pakkosterilointilainsäädännöstä luovutaan vasta 1970-luvulla.

1 § (31.1.1985/125) Steriloimiseen voidaan tämän lain säännöksiä noudattaen asianomaisen henkilön pyynnöstä ryhtyä: 1) kun hän on synnyttänyt kolme lasta tahi hänellä on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta; 2) kun hän on täyttänyt kolmekymmentä vuotta; 3) kun raskaus vaarantaisi hänen henkensä tai terveytensä; 4) kun hänen mahdollisuutensa muulla tavoin ehkäistä raskaus ovat epätavallisen huonot; 5) kun on syytä otaksua, että hänen jälkeläisillään olisi tai heille kehittyisi vaikea sairaus tai ruumiinvika; (28.6.2002/564) 6) kun hänen sairautensa tai muu siihen verrattava syy vakavasti rajoittaa hänen kykyään hoitaa lapsia; tai (28.6.2002/564) 7) kun henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa. (28.6.2002/564)

Kuka myöntää luvan 4 § (28.6.2002/564) Steriloimiseen voidaan ryhtyä: 1) 1 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa steriloimisen suorittavan lääkärin päätöksellä; 2) 1 §:n 3 ja 4 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa kahden lääkärin päätöksellä; 3) 1 §:n 5 ja 6 kohdassa ja 2 §:ssä tarkoitetussa tapauksessa terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen luvalla; sekä 4) 1 §:n 7 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa kahden lääkärin päätöksellä. Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun päätöksen tulee sisältää toimenpiteen suorittavan lääkärin sekä muun lääkärin antama kirjallinen lausunto, jossa he tarkasti ilmoittavat toimenpiteen syyt ja yksimielisesti toteavat tarvittavien edellytysten olevan olemassa. Jos yhden lääkärin, tai 1 §:n 3, 4 ja 7 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa, kahden lääkärin päätös on kielteinen, voidaan lupaa steriloimiseen pyytää terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta. Edellä 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetun lääkärin päätöksen tarkemmasta sisällöstä voidaan säätää sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

Kuka voi suorittaa steriloinnin 8 § (28.6.1994/561) Steriloimisen suorittaa laillistettu lääkäri taikka se, jolle terveydenhuollon oikeusturvakeskus terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) 13 §:n 1 kohdan nojalla on myöntänyt luvan harjoittaa lääkärin ammattia.

Tuomittavuus rikoksesta: 10 § Se, joka on suorittanut luvalliseksi todettavan steriloimisen tai sitä yrittänyt tämän lain säännöksiä noudattamatta, tuomittakoon sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

11 § Joka antaa viranomaiselle tai lääkärille oikeudellisesti merkityksellisen totuudenvastaisen tiedon steriloimista koskevassa asiassa, on tuomittava sakkoon, jollei teko ole rangaistava rikoslain 16 luvun 8 §:n mukaan.

Väärän todistuksen antaminen viranomaiselle Joka antaa viranomaiselle oikeudellisesti merkityksellisen totuudenvastaisen kirjallisen todistuksen tai siihen rinnastettavan teknisen tallenteen taikka laadittuaan sellaisen todistuksen tai tallenteen antaa sen toiselle sanottuun tarkoitukseen käytettäväksi, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle tuomitaan myös viranomaisen erityisen valvonnan alaisen toiminnan harjoittaja taikka tämän edustaja tai palveluksessa oleva henkilö tai valvottavan yhteisön tilintarkastaja, joka lakiin perustuvan tarkastuksen yhteydessä tai lakiin perustuvaa ilmoitusvelvollisuutta muuten täyttäessään antaa valvovalle viranomaiselle oikeudellisesti merkityksellisen totuudenvastaisen suullisen tiedon.

Kritiikkiä Steriloimislain kritiikkiä Wikipediasta: Sterilisaation yleinen ikäraja Suomessa, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa. Kritiikin mukaan ikärajaa voidaan pitää kohtuuttoman korkeana verrattuna moniin muihin oikeuksiin. Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta. Ikärajan laskemista ajaa Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry, joka on 2012 perustettu yhdistys. [7] Yhdistyksen mukaan lääkärit ovat usein tietämättömiä steriloimislain sisällöstä tai saattavat tahallaan vaikeuttaa sterilisaatioon pääsyä katumisriskin vuoksi.

THL:n tietoa steriloinnista:

Steriloinnit tuhatta 25–54-vuotiasta kohti sairaanhoitopiirin ja sukupuolen mukaan 2013 17.11.2018

Sterilointien määrä (tuhatta 25–54-vuotiasta kohti) 1950–2013 17.11.2018

Lähteet: https://www.google.fi/search?q=sakset&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hJuKVKukFub_ywOH6YGICA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=136 6&bih=667#tbm=isch&q=kirurgin+sakset&facrc=_&imgdii=_&imgrc=P3LiZUYN-FJiSM%253A%3BngqM58Wub4- 5zM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.vetman.fi%252Fuser_files%252Fshop_thumbnails%252Fmedium_1252317937_BC140R.jpg%3Bhttp%253A %252F%252Fwww.vetman.fi%252Findex.php%253Fid%253D438%3B350%3B175 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001?se arch%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=rikoslaki#L 16 http://tkm.fi/ihan_epanormaalia_multimedia/fi/?p=78 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1970/19700283 http://fi.wikipedia.org/wiki/Sterilointi_(kirurginen_toimenpi de) http://www.thl.fi/fi/-/sterilointeja-tehdaan-lahes-yhta- paljon-naisille-ja-miehille