Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa."— Esityksen transkriptio:

1 Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A

2 Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa lainsäädännöissä. Se on yksinoikeutta määrätä teoksiensa käyttöä Tekijät voivat määrätä käyttölupia korvausta vastaan jolloin ne saavat tuloja sen mukaan miten niitä teoksia käytetään. Tekijänoikeus ei estä kritiikin/arvostelun saamista tai muuta keskustelua teoksen tietoihin. Se suojaa luovaa työtä ja työn tekijää

3 Mihin tekijänoikeutta ei ole? Tekijänoikeutta ei ole lakeihin ja asetuksiin Oikeutta ei ole teokseen jonka tekijä on kuollut Pääasia on että teosta saa käyttää ainoastaan tekijän luvalla, teoksia on kuitenkin joissakin poikkeavissa tilanteissa lupa käyttää. Teoksia voi siteerata/kopioida yksityiseen käyttöön hyvällä tavalla.

4 Haluan kopioida lopputyötä varten Tilastokeskuksen sivuilta? En voi suoraan kopioida sanasta sanaan sivulta mutta voin lainata sanomaa ja tietoa siten että muunnan omaksi.

5 Miten menee tekijänoikeudet siinä tapauksessa, että tekijöitä on useita? Jos tekijöitä on teoksessa useita, tekijänoikeus on heillä yhteisesti Teoksesta voi valmistaa kappaleita vain tekijöiden yhteisesti sopimalla tavalla, jos he ei pääse yhteissopimukseen, teosta ei julkaista ollenkaan.

6 Kuinka kauan valokuvan tekijänoikeus on voimassa? Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä.

7 Teos on julistettu? Teos on luvallisesti tuotu ns. yleisön saataville ja nähtäville

8 Kuinka paljon saa siteerata/lainata tekstiä? Teosta saa siteerata niin paljon kuin tarvitsee, kuitenkin niin että pysyy hyvän maun rajoissa. Ei ole tarkempaa rajoitusta annettu.

9 Haluaisit kopioida tietokoneohjelman, miten tekijänoikeuksien näkökulmasta sinä voit tehdä? Riippuu tietokoneohjelmasta. Osa ohjelmista on omistajalla lisenssisopimuksella. Niitä ei saa kopioida.

10 Voiko tekijäoikeuden luovuttaa toiselle osapuolelle? Kyllä voi ja toisesta osapuolesta tulee tekijänoikeuden omistaja.

11 Mitä on plagiointi? Se tarkoittaa että plagiointi on toisen henkilön tekemän työn luvatonta lainaamista. Esim. otetaan toisen henkilön luoma teksti ja esitetään niin kuin se olisi oma teksti.

12 Mitä tarkoitetaan hyvitysmaksulla? Valtio maksaa tekijälle hyvitysmaksua jos tekijä tekee teoksensa yksityiseen käyttöön. Näin teosta voi kopioida yksityisesti.

13 Lähteet http://www.tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/luvallinen-kaytto/ https://www.tilastokeskus.fi/org/lainsaadanto/copyright.html https://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeus http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeuden_perustei ta/tekijanoikeudesta_kysyttya/perusteita.html http://kuvasto.fi/kuvaoikeuksien-abc/


Lataa ppt "Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google