Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen"— Esityksen transkriptio:

1 Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen
Karttulan Kissakuusenkoulu

2 Tupakkalaki 1 § Lain tavoite
Tämän lain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. Edellä 1 momentissa tarkoitetun tavoitteen saavuttamiseksi tässä laissa säädetään toimenpiteistä, joilla ehkäistään tupakkatuotteiden käytön aloittamista ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä sekä edistetään tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden käytön lopettamista ja suojellaan väestöä altistumiselta niiden savulle. 2§ Määritelmät Laki koskee tupakkaa, purutupakkaa, nenänuuskaa , sähkösavukkeita ym. tupakkatuotteita.

3 53 § Kielto myydä alaikäiselle
Tupakkatuotteita ja nikotiininesteitä ei saa myydä tai muutoin luovuttaa eikä välittää alle 18-vuotiaalle. Tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä ja sähkösavukkeita ei saa elinkeinotoiminnassa myydä tai muutoin luovuttaa alle 18-vuotiaalle. Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitettujen tuotteiden myyntipisteessä on oltava myynnin ikärajoista kertova ilmoitus, joka on asiakkaiden hyvin havaittavissa. Ilmoituksen sisällöstä voidaan antaa tarkempia säännöksiä sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella.

4 73 § Tupakointikieltojen soveltaminen
Mitä tässä luvussa säädetään tupakoinnista ja tupakansavusta, sovelletaan myös poltettavaksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen polttamiseen ja sähkösavukkeen käyttämiseen sekä niistä syntyviin savuihin, höyryihin ja hiukkasiin. 74 § Yleiset tupakointikiellot Tupakoida ei saa: 1) rakennuksen, kulkuneuvon tai muun vastaavan paikan sisätiloissa, jotka ovat yleisön tai työntekijöiden käytettävissä taikka elinkeinotoiminnassa tuotettujen tai julkisten palvelujen tarjoamista varten asiakkaiden käytettävissä; 2) ulkotiloissa järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa tai katsomoissa taikka muissa tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan; 3) päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa. Tupakoida ei myöskään saa yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisällä, kun siellä oleskelee alle 15-vuotias. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa. Savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- tai ulkotiloissa.

5 109 § Tupakan myyntirikos Joka tahallaan 1) 53 §:n 1 momentin vastaisesti myy tai muutoin vastiketta vastaan luovuttaa taikka välittää tupakkatuotteen tai nikotiininestettä alle 18-vuotiaalle, 2) … 3)… 4)… on tuomittava tupakan myyntirikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

6 118 § Hallussapitokielto Alle 18-vuotias ei saa pitää hallussaan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä. 120 § Voimaantulo Tämä laki tulee voimaan 15 päivänä elokuuta 2016.

7 Perusopetuslaki 29 § ( /1267) Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Kouluun ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä.

8 TUPAKKATUOTTEIDEN HALLUSSAPITOON JA KÄYTTÄMISEEN PUUTTUMINEN Karttulan Kissakuusenkoulussa (tupakka, nuuska ja sähkösavuke eri muodoissaan) 1) Kun oppilas jää ensimmäisen kerran kiinni koulussa (mukaan lukien koulumatka) tupakkatuotteiden hallussapidosta tai käytöstä, opettaja soittaa huoltajalle ja järjestää oppilaalle kasvatuskeskustelun koulussa. Em. opettaja ilmoittaa toimenpiteestä luokanvalvojalle tai –opettajalle. (Tupakkalaki 118§, Perusopetuslaki 29§, 35a§) 2) Jos oppilas jää toisen kerran kiinni tupakkatuotteiden hallussapidosta tai käytöstä, opettaja ottaa puhelimitse yhteyttä huoltajaan ja oppilas saa jälki-istunnon ja opettaja ohjaa hänet kouluterveydenhoitajan kanssa keskusteluun. Em. opettaja ilmoittaa toimenpiteestä luokanvalvojalle tai –opettajalle (Opiskeluhuoltolaki 8§)

9 3) Jos oppilas edelleen osoittaa piittaamattomuutta omaa terveyttään kohtaan ja jää kiinni tupakkatuotteiden käytöstä kolmannen kerran, luokanopettaja tai –valvoja ottaa yhteyttä huoltajaan sekä koulun oppilashuoltoon. Opiskelijan tuen tarve selvitetään tapauskohtaisesti koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Tähän yksilölliseen oppilashuollon tapaamiseen osallistuvat oppilas, tarpeelliset oppilashuollon edustajat, huoltaja sekä luokanopettaja/- valvoja. (Oppilashuoltolaki 14§ 4.mom.) 4) Jos oppilas edelleen osoittaa piittaamattomuutta terveyttään kohtaan, eivätkä huoltajat ota tässä asiassa kasvatusvastuuta lapsestaan, tehdään lastensuojeluilmoitus lapsen terveyttä ja hyvinvointia vaarantavasta toiminnasta. (Lastensuojelulaki 25§)

10 Niiden oppilaiden osalta, joilla on tähän mennessä jo jälki-istuntoja, varataan aika kouluterveydenhoitajalle ja varmistetaan asia soittamalla huoltajalle. Niiden oppilaiden osalta joilla on useita istumattomia jälki-istuntoja tupakointiin liittyen, sovitaan ajasta yksilölliselle monialaiselle oppilashuollolle.                      Asiasta tiedottaminen oppilaille ja huoltajille viikolla 41. Käytäntö koulussa alkaen, syysloman jälkeen.

11 Lastensuojelulaki 25 § (12.2.2010/88) Ilmoitusvelvollisuus
1) Sosiaali- ja terveydenhuollon ja lasten päivähoidon; 2) opetustoimen; 3) nuorisotoimen; 4) poliisitoimen; 5) Rikosseuraamuslaitoksen; 6) palo- ja pelastustoimen; 7) sosiaalipalvelujen, lasten päivähoidon tai terveydenhuollon palvelujen tuottajan; 8) opetuksen tai koulutuksen järjestäjän; 9) seurakunnan tai muun uskonnollisen yhdyskunnan; 10-15)… palveluksessa tai luottamustoimessa olevat henkilöt tai vastaavissa tehtävissä toimeksiantosuhteessa tai itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat henkilöt sekä kaikki terveydenhuollon ammattihenkilöt ovat velvollisia salassapitosäännösten estämättä viipymättä ilmoittamaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle, jos he ovat tehtävässään saaneet tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää mahdollista lastensuojelun tarpeen selvittämistä.


Lataa ppt "Tupakkatuotteiden käyttämiseen puuttuminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google