TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti. Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Hyvinvointia työstä Savinainen, Oksa & Merivirta.
TYÖAIKAKIRJANPITO JA SEN VALVONTA
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Lähetepohjat Tarvitaan useita eri lähetepohjia.
Turvallisuusasiakirja - Tarvitaanko sitä?. Turvallisuusasiakirja edellytetään olevan mm. uimahalleissa ja kylpylöissä, laskettelukeskuksissa, erilaisissa.
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Nokian kaupungin ja Nokian Yrittäjät ry:n infotilaisuus vahingonkorvausasioista Vesihuoltolain mukaisesta virhevastuusta VT Pirkka-Petri Lebedeff.
Talousveden laatuvaatimukset
Ajankohtaista hedelmöityshoidosta
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
Kalle Nieminen, Kajaanin yliopistokeskus (2011) KYLÄPARLAMENTIT – HYVIÄ TOIMINTATAPOJA.
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
1 Johtajuuden ulottuvuudet Politiikka turvataan poliittisesti haluttu suuntautuminen Byrokratia hallinnon sääntöjen osaaminen ja noudattaminen hallinnon.
Ammatti työ Iisak.
Työpaikkakouluttajan ABC
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Minustako BIOANALYYTIKKO?. Mikä ihmeen bioanalyytikko? terveydenhuollon ammattihenkilö kliinisessä laboratoriotyössä laboratoriotutkimusprosessin asiantuntija.
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
Kirjanpitolain muutokset GLÖGITILAISUUS Eduskunnan sivut Atsoftin sivut Asteri kirjanpito.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Kestävyysjärjestelmän vaatimukset ja niiden todentaminen Biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyyskriteeri-info Harri Haavisto.
Tietohallintolaki Hannele Kerola Lainsäädäntöneuvos.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
HEKA MAUNULA TALOTOIMIKUNNAT TERVETULOA!
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Allasvesiasetuksen soveltamisohje
Abien YO-INFO Viherlaakson lukio 2016.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Henkilösertifiointikoulutus ilmanlaadun mittaajille Mittaajatapaaminen, Kuopio, Katriina Kyllönen (IL, Certi)
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Ylioppilaskirjoitukset ylioppilastutkinto
GLP-tukitoimintojen ulkoistaminen: QA, IT, Arkistointi
Allasvesi Mikko Ahokas, Tanja Mähönen, Iiro Korhonen, Janessa Hietikko & Heikki Halinen.
Asiakkaan valinnanvapaus
Talousvesi-asetukset
Talousvesi – allasveden valvonta
Talousvesi -harjoitustehtävä Anniina, Emma, Eero, Jan, Tuomas
Talousvesi-asetukset
Allasvesi Mikko Ahokas, Tanja Mähönen, Iiro Korhonen, Janessa Hietikko & Heikki Halinen.
Jeremia, aleksi, lauri, santeri & oona
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
TARKASTUSLENTÄJIEN KERTAUSKOULUTUS
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
TYÖTURVALLISUUS.
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Leena Pietilä ja Juha Rantamäki
Ajankohtaista kasvinsuojelukouluttajille ja tutkinnon järjestäjille
Säteilyturvallisuusasiantuntijan (STA) kelpoisuuden hakeminen
Sähköinen välitysjärjestelmä
Esityksen transkriptio:

TALOUSVESI- Ulkopuoliset asiantuntijat, näytteenottajat ja vesityökortti. Roosa Aavikko, Antti Halonen, Lasse Hämäläinen, Paul ” Waffa” Streng & Tomi Partanen

Ulkopuolisen asiantuntijat Hyväksytyt laboratoriot (Evira hyväksyy) THL (Epidemia tapauksissa) Ulkopuoliset konsultointiyritykset ( Kuten FCG mm Vesihuolto- ja tutkimuspalvelut, Rambol prosessi- ja laitossuunnittelu)

Ulkopuolisen asiantuntijan pätevyysvaatimukset. Pätevyys voidaan katsoa riittäväksi silloin, kun näytteenottajalla on ympäristönäytteenottajan henkilösertifikaatti (talous- ja uimavedet) Tai laboratorioalan koulutus ja vähintään vuoden kokemus vesianalytiikasta, sekä perehdytys henkilösertifioinnin suorittaneen henkilön toimesta Perehdytyksestä ja näytteenotto-ohjeista tulee olla kirjallinen dokumentointi. ( Esitettävä pyydettäessä TSV:lle)

Miksi ulkopuolisia asiantuntijoita tarvitaan viranomaisvalvonnan tukena? Viranomaisilla ei ole resursseja kuin pintapuolisiin selvityksiin ja prosessin hallinnointiin. Ulkopuolisilla asiantuntijoilla on erityisosaamista, kalustoa ja muutoinkin mahdollisuuksia tehdä perusteellisempia selvityksiä. -Ulkopuolisen asiantuntijoiden avulla mahdollisuus tehostaa valvontaa. Tavoitteet: Vireille tulleissa asioissa viranomainen johtaa prosessia. Ulkopuolinen asiantuntija tekee tarkemmat selvitykset. Haitasta vastuussa oleva maksaa kulut.

Näytteenottajan vaatimukset: Ympäristönäytteenottajan henkilösertifiointi, erikoistumisalana talous ja uimavedet. Näytteenottajan pätevyys voidaan katsoa myös riittäväksi silloin kuin toiminnanharjoittajan näytteenottajalla on vesityökortti talous/uimavesi ja riittävä kokemus oman alansa näytteenotosta. Viranomaisen on varmistuttava näytteenottajan pätevyydestä. Viranomainen tulkitsee ulkopuolisen näytteenottajan saamat tulokset ja on taho, joka voi kirjoittaa niiden perusteella lausuntoja yms.

Vesityökortit: Talousvettä toimittavassa laitoksessa, uimahalleissa ja kylpylöissä tai vastaavissa työskentelevällä, talous- tai allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevällä henkilöllä on oltava riittävät perustiedot mm. mikrobiologiasta ja kemiasta, puhdistustekniikasta, hygieniasta, käyttötarkkailusta ja lainsäädännöstä. Riittävistä perustiedoista on säädetty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksilla (1350/2006 ja 1351/2006).

Vesityökortit: Kolme erialaista. Vesilaitos, allasvesi ja vesijohtoverkostot. Voimassa 5 vuotta antopäivästä, antopäivä = testauspäivä. Tämän jälkeen testi suoritettava uudestaan.

Vesityökortti: Talousvesi Voi suorittaa vesilaitos ja vesijohtoverkosto testit. Pakollinen jos työskentelee talousveden laatuun vaikuttavien toimenpiteiden kanssa yli 50 hlön tarpeisiin tai yli kymmen kuutiometriä päivässä tuottavassa laitoksessa. Suositeltavaa on, että myös soveltamisalaa pienempien laitosten talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevät henkilöt suorittaisivat osaamistestin. Soveltamisala = Vesihuoltolaitos vedenottamoineen, vedenkäsittelylaitoksineen ja verkostoineen. Tarvitaanko vesityökorttia (talousvesi) putkiurakoitsijalla tai hänen työntekijällään, joka asentaa putkia? Valviran talous- tai allasvesi hygieenistä osaamista osoittavan testin suorittamisen soveltamisohjeen mukaan paikalla tulee olla joku, jolla kortti on. Esim työnjohtaja/vastaavamestari.

Vesityökortti: Allasvesi Pakollinen uimahalleissa ja kylpylöissä tai vastaavissa laitoksissa työskentelevällä, allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevällä henkilöllä Vesityökortti pitää olla henkilöillä, jotka työskentelevät laitoksissa, joissa uima- allas on tarkoitettu käytettäväksi siten, että yleisöllä on mahdollisuus päästä sinne joko maksua vastaan tai vastikkeetta Soveltamisala = Altaat, joissa on vähintään vedenkierto, suodatus ja desinfiointi. Tarvitseeko uimahallin siivojaa vesityökortin, jos hän puhdistaa altaita? Siivoojan toimet vaikuttavat allasvedenlaatuun vain välillisesti, jolloin Valviran talous- tai allasvesi hygieenistä osaamista osoittavan testin suorittamisen soveltamisohjeen mukaan siivooja ei tarvitsisi korttia. Paikalla olisi kuitenkin hyvä olla, jokin laitoksen oma työntekijä, joka vesityökortin omaa

Milloin Terveydensuojelulakiin lisättiin säädös talousvesihygieenisestä osaamisesta (20b §) ja allasvesihygieenisestä(28 a§) osaamisesta? Perustelu? TSL 1994/763 Mukaan säädös on lisätty 11.11.2016 Talousveden laatua ja valvontaa koskevia säännöksiä haluttiin muuttaa juomavesidirektiiviin tehtyjen muutosten täytäntöön panemiseksi. Säännöksiä kevennettiin poistamalla vaatimus kunnan viranomaisen hyväksynnästä pieniltä talousvettä toimittavilta laitoksilta siirtämällä ne ilmoitusmenettelyn piiriin. (HE 124/2016 vp) Hyväksytty (EV 110/2016 vp- HE 124/2016 vp)