Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Allasvesiasetuksen soveltamisohje

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Allasvesiasetuksen soveltamisohje"— Esityksen transkriptio:

1 Allasvesiasetuksen soveltamisohje
VUKP 2017 Ylitarkastaja (FT, kemia) Heli Laasonen Valvira

2 Toiminnanharjoittaja: Uimahalli/kylpylä tms.
rooliT: STM (ministeriö): Lainsäädännön laadinta – terveydensuojelulaki ja allasvesiasetus Valvira (keskusvirasto): Tulkitsee lainsäädäntöä – ohje mm. allasvesiasetuksen soveltamisesta Ohjaa kuntien terveydensuojeluviranomaisia (= terveystarkastajat) terveydensuojelulain toimeenpanon valvonnassa. AVI (aluehallinto): Ohjaa ja valvoo paikallisten viranomaisten toimintaa Kunnat: Terveystarkastajat – toimivaltaisia viranomaisia terveydensuojelulain valvonnassa. Valvira ohjaa STM AVI:t ohjaa ja valvoo Kunnat valvoo Toiminnanharjoittaja: Uimahalli/kylpylä tms.

3 Valviran rooli: Valviran ohjeiden rooli mm.:
Valvira = sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Ympäristöterveydenhuollon osalta Valvira ohjaa valtakunnallisesti terveydensuojelulain noudattamista ja valvontaa Valvira laatii soveltamisohjeita lainsäädännön noudattamiseen Ohjeet julkaistaan Valviran verkkosivuilla Valviran ohjeiden rooli mm.: Lainsäädännön tulkinnan yhdenmukaisuuden varmistaminen Valvonnan yhdenmukaisuuden varmistaminen Tarjoaa käyttöön valmiita malleja esim. valvontatutkimusohjelmamalli Edistää hyviä käytäntöjä Ennen kaikkea väestön terveydensuojelu

4 Soveltamisohjeen rooli?
Laki Asetus Ohje Terveydensuojelulain (TsL) nojalla sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen 315/2002 uimahallien ja kylpylöiden allasvesien laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista: TsL 32 §, 2 mom. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä: 2) 29 §:ssä tarkoitettujen yleisen uimalan, uimahallin, kylpylän sekä yleisen virkistymis-, kuntoutus-, hieronta- tai muun vastaavan yleisen altaan veden terveydellisistä laatuvaatimuksista, säännöllisestä valvonnasta ja tiedottamisesta; Valvira on laatinut allasvesiasetuksen soveltamisohjeen, jossa tulkitaan asetusta ja siinä annettuja määräyksiä. Kyseessä on ohje, jota suositellaan käytettäväksi.

5 Allasvesiasetus 315/2002 Soveltamisala – yleiset altaat (vastikkeetta tai ilman) Allasveden terveydelliset vaatimukset ja desinfiointi Allasveden laatuvaatimukset: mikrobiologiset ja fysikaalis-kemialliset Vauvauinti Laitoksen ylläpitäjän vastuu – omavalvonta – käyttötarkkailu Valvontatutkimusohjelma – sisältö Näytteenotto Häiriötilanteet Tiedottaminen ja raportointi Valviran soveltamisohje pyrkii kaikkia näitä selkeyttämään

6 Valviran soveltamisohje
Ohje korvaa vanhan SUH:in oppaan. Suurimmat muutokset: Mahdollisuus käyttää kenttämittareita (kloori- ja pH-mittaus) viranomaisvalvontatutkimuksiin* Urean voi määrittää ns. entsymaattisella menetelmällä, joka soveltuu paremmin allasvesille kuin Koroleff Kuvaukset taudinaiheuttajista, vedenkäsittelystä ja häiriötilanteen hallinnasta Paljon malliasiakirjoja, joita voi hyödyntää *kenttämittarin käytön viranomaisvalvontaan hyväksyy terveydensuojeluviranomainen

7 Omavalvonta – allasveden laadun tae!
Toiminnanharjoittaja vastaa, ettei käyttäjille aiheudu terveyshaittaa Laitoksen oma allasveden käyttötarkkailu (mm. allaskohtaiset käyttötarkkailupäiväkirjat) Tilojen puhtauden valvonta (esim. pintahygienia) Varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin (esim. uloste altaassa) Ohjeistettava käyttäjiä: vain terveenä uimaan sekä peseytymisen tärkeydestä Henkilökunnan uskallettava puuttua epäkohtiin* Viranomaisten suorittama valvonta vain tukee laitoksen omaa valvontaa * Esim. mikrobiologisen muuttujan laatuvaatimuksen ylityksen syynä orgaaninen aines eli useimmiten ihmisten mukana kulkeutuva lika!

8 Tulevaisuus… Miksi panostaa omavalvontaan?
TsL 2 §, 2 mom. Elinympäristöön vaikuttavan toiminnan harjoittajan on tunnistettava toimintansa terveyshaittaa aiheuttavat riskit ja seurattava niihin vaikuttavia tekijöitä (omavalvonta). Toimintaa on harjoitettava siten, että terveyshaittojen syntyminen mahdollisuuksien mukaan estyy. Miksi panostaa omavalvontaan? Kuka vastaa mahdollisen terveyshaitan poistamisesta? Kenen vastuulla on puhdas allasvesi? …. Toiminnanharjoittaja….

9 Tietojärjestelmät - YHTI… VATI…
Valvira vaatii terveydensuojeluviranomaisia raportoimaan allasveden laatutulokset kansallisen tietojärjestelmän kautta. Käytäntö – laboratorio ilmoittaa tulokset analyysitietojen siirtopalveluun, josta kunnan järjestelmä hakee tulokset ja kunnan viranomainen hyväksyy ja siirtää tulokset kansalliseen tietojärjestelmään (ns. YHTI-järjestelmä). Miten saadaan mahdolliset kenttämittaritulokset viranomaisjärjestelmiin? Laboratorio voi ilmoittaa tulokset analyysitietojen siirtopalvelun kautta tai Terveydensuojeluviranomainen kirjaa tulokset järjestelmään ”sopimuskysymys” HUOM. Viranomaisvalvontaan liittyvät kenttämittaritulokset on myös tiedotettava asiakkaille.

10 Pari sanaa kenttämittareista
Kenttämittari kloorin ja pH:n viranomaisvalvontatutkimuksiin: Vaatii aina terveydensuojeluviranomaisen hyväksynnän – halli tms. ei voi itse päättää asiaa Mittarin on perustuttava standardiin SFS-EN ISO (spektrofotometrinen) Tarkat vaatimukset ovat soveltamisohjeessa ja sen liitteessä Mittaajan on ymmärrettävä mitä mittaa Mittalaite ja sen osat on säilytettävä oikein (esim. kyvettien naarmuuntuminen on estettävä) Mittaus on suoritettava samana päivänä kuin muu viranomaisvalvontanäytteenotto Mittari on juuri niin hyvä kuin sen käyttäjä.

11 Kenttämittarin hyväksyntä
Miten osoittaa kenttämittarin ja mittauksen soveltuvan viranomaisvalvontaan? MAHDOLLISUUS: SYKE Proftest suunnittelee kenttävertailumittausta uimahalliin Milloin: 1 päivä (ajankohta ) Missä: Tikkurilan uimahalli, Vantaa Hinta: määräytyy osallistujamäärän mukaan + SYKE järjestää elokuussa 2017 koonti-/koulutuspäivän tuloksista Miksi osallistua? saat puolueettoman arvioinnin toiminnastasi, kehität ja koulutat itseäsi kasvatat kilpailukykyäsi laadukkaan toiminnan ansiosta + samalla osoitat osaamisesi ja mittarin luotettavuuden viranomaiselle Kiinnostuitko?

12 Kesä tulee ja Paljut… Eivät kuulu allasvesiasetuksen soveltamisalaan, mutta… Lainsäädäntö velvoittaa toiminnanharjoittajaa ennaltaehkäisemään terveyshaittaa omilla toimillaan (omavalvontasuunnitelma): Vastuu puhdistuksesta ja desinfioinnista (dokumentointi) Käyttöohjeet asiakkaille Mahdolliset laboratoriotutkimukset Jos palju hotellin (TsL 13 §) tms. yhteydessä – katsotaan oheistoiminnaksi Palju on mainittava ilmoituksen yhteydessä tai tehtävä uusi ilmoitus (”toiminnan olennainen muutos”) TsL 28 § ...tai muu vastaava alue tai laitos on suunniteltava, varustettava sekä sitä on kunnossapidettävä ja hoidettava siten, ettei siellä oleskeleville aiheudu terveyshaittaa.


Lataa ppt "Allasvesiasetuksen soveltamisohje"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google