Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu"— Esityksen transkriptio:

1 II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
Työtapa soveltuu aloitukseksi luonnonuskontojen käsittelyyn tai siirtymäksi luonnonuskontojen yhteisten piirteiden tarkasteluun. Työtavan kohta 4 soveltuu myös kotiläksyksi

2 Pyhä Pohdi, mitä sinulle tulee mieleen sanasta pyhä.
Mitä pyhä tarkoittaa? Mikä on pyhän vastakohta? Mitkä asiat voivat olla ihmisille pyhiä? Mikä sinulle on pyhää? Aluksi oppilaat voivat miettiä, mitä heille tulee mieleen sanasta pyhä.

3 Pyhä Esimerkiksi seuraavat asiat liittyvät pyhään:
Se ylittää arkijärjen rajat. Sitä on vaikea kuvata kielellä. Se herättää kunnioitusta; on yhtä aikaa kiehtovaa ja pelottavaa. Pyhiä voivat olla paikat, esineet, henkilöt, ajankohdat ja asiat. Maallisista asioistakin voi tulla pyhiä. Esimerkiksi isänmaallisuus koetaan usein pyhäksi asiaksi. Keskustelkaa pohdinnoista.

4 Mana ja tabu Pyhään liittyvät myös käsitteet mana ja tabu.
Opettaja voi halutessaan opettaa myös käsitteet mana ja tabu, jotka juontuvat luonnonuskonnoista ja liittyvät pyhyyteen.

5 Mana ja tabu Pyhään liittyvät myös käsitteet mana ja tabu.
Mana = Esineessä, eläimessä tai ihmisessä oleva näkymätön yliluonnollinen voima. Käsite on peräisin polynesialaisesta luonnonuskonnosta, jossa sillä tarkoitetaan kaikissa ihmisissä, eläimissä ja asioissa piilevää voimaa. Käsitys tämänkaltaisesta voimasta tunnetaan eri puolilla maailmaa. Se saattaa olla tuttu esimerkiksi fantasiapeleistä, joissa manalla tarkoitetaan esimerkiksi loitsuihin käytettävää energiaa. Opettaja voi halutessaan opettaa myös käsitteet mana ja tabu, jotka juontuvat luonnonuskonnoista ja liittyvät pyhyyteen.

6 Mana ja tabu Tabu = Kielletty asia, joka liittyy pyhään kohteeseen.
Käsite on peräisin polynesialaisesta luonnonuskonnosta, jossa tabulla on tarkoitettu esineitä ja asioita, joka ovat niin pyhiä ja samalla vaarallisia, ettei niitä saa koskea eikä niistä saa puhua. Nykyään tabua käytetään yleiskielessä tarkoittamaan kiellettyjä puheenaiheita, jotka voivat liittyä esimerkiksi seksuaalisuuteen tai poliittisesti epäkorrekteina pidettyihin näkemyksiin. Opettaja voi halutessaan opettaa myös käsitteet mana ja tabu, jotka juontuvat luonnonuskonnoista ja liittyvät pyhyyteen.

7 Kotiläksy Tehtävä: Etsi ja kuvaa pyhä paikka. Perustele valintasi.
Etsi koulun tiloista, kodistasi tai lähiympäristöstä jokin sellainen esine, rakennus, luonnonkohde tai näkymä, joka voisi olla pyhä. Kuvaa kohde joko kameralla, kännykällä tai piirrä se paperille.

8 Kotiläksy Opettajalle:
Lopuksi oppilaat esittelevät vuorotellen valitsemansa kohteen ja sen perustelut. Näin voidaan monipuolisesti pohtia pyhyyden eri ulottuvuuksia. Mikäli kuvat on mahdollista tulostaa, pyhistä paikoista voidaan tehdä näyttely luokan seinälle. Jokaisen kuvan alle voidaan kirjoittaa perustelut kuvatekstiksi. Tässä yhteydessä havaitaan, että ympäröivä kulttuuri ja elinolosuhteet vaikuttavat siihen, millaisia asioita pidetään pyhinä. Havainto on tärkeä siirryttäessä käsittelemään tarkemmin erilaisia luonnonuskontoja.


Lataa ppt "II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google