Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Talousvesi – allasveden valvonta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Talousvesi – allasveden valvonta"— Esityksen transkriptio:

1 Talousvesi – allasveden valvonta
Pirita Arkko, Taru Hedman, Maiju Janhonen, Anne-Marika Kekäläinen, Katarina Vyhnalek

2 Terveydensuojelulaki
Allasveden säännöllinen valvonta 29 § Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on säännöllisesti valvottava yleisen uimalan, uimahallin, uimarannan, kylpylän sekä yleisen virkistymis-, kuntoutus- ja hieronta-altaan veden laatua. Allashygieeninen osaaminen 28 a § Terveydensuojelulakiin on lisätty kyseinen säädös /942. (Laki terveydensuojelulain muuttamisesta).  Uimahalleissa ja kylpylöissä tai vastaavissa laitoksissa työskentelevällä henkilöllä, jonka työtehtävät vaikuttavat allasveden laatuun on oltava Valviran antama todistus eli vesityökortti laitosteknisestä ja allasvesihygieenisestä osaamisesta. Valvira ylläpitää ja kehittää allasvesihygienian osaamistestausjärjestelmää sekä hyväksyy osaamistestaajaksi hakevia. 

3 Allasvesiasetus 315/2002 Allasveden laatua ja valvontaa koskeva säädös kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut allasvesiasetuksen terveydensuojelulain (763/1994) 32 §:n nojalla. Allasvesiasetuksessa säädetään uimahallien ja kylpylöiden sekä vastaavien laitosten sisällä ja ulkona olevien yleisten altaiden allasveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista.

4 Allasvesiasetuksen liitteet 1 & 2

5 Toiminnanharjoittajan velvollisuudet
Valvontatutkimusohjelman sisältö: Tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle perustettaessa uimahallia, kylpylää tai uimalaa. Yleiset periaatteet TsL 2 § Elinympäristöön vaikuttavan toiminnan harjoittajan on tunnistettava toimintansa terveyshaittaa aiheuttavat riskit ja seurattava niihin vaikuttavia tekijöitä (omavalvonta). Toimintaa on harjoitettava siten, että terveyshaittojen syntyminen mahdollisuuksien mukaan estyy. Allasvesiasetus 6 § Valvontatutkimusohjelma: Laitoksen säännöllistä valvontaa varten tulee ylläpitäjän laatia yhteistyössä terveydensuojeluviranomaisen kanssa valvontatutkimusohjelma, jossa laitoksen ominaispiirteet on otettu huomioon. Allasvesiasetus 4 § 2 mom. Käyttötarkkailu: Laitoksen ylläpitäjän on tarkkailtava veden käsittelyn asianmukaisuutta seuraamalla laitoksen allasveden laatua sekä paluuveden, poistoveden ja korvausveden laatua. Valvontatutkimusohjelman sisältö on tarkistettava vähintään 5 vuoden välein tai olosuhteiden muuttuessa. Veden laadun turvaamiseksi olisi hyvä olla myös: siivousohjelma, allaskohtainen häiriötilannesuunnitelma, henkilökunnan pätevyys, tiedottamissuunnitelma.

6 Terveydensuojeluviranomaisen velvollisuudet
Allasvesiasetus 4 § Allasveden laadun säännöllinen valvonta kuuluu kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Säännölliset valvontatutkimusnäytteet, näytteenottotiheys asetuksen liitteessä 2. Allasvesiasetus 8 § Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on tarkistettava valvontatutkimustuloksista tiedon saatuaan, täyttääkö allasvesi tämän asetuksen vaatimukset ja tarvittaessa ryhdyttävä terveydensuojelulain mukaisiin toimenpiteisiin mahdollisen terveyshaitan ehkäisemiseksi.

7 Allasvesi Asetuksen mukainen valvonta
Yleisessä käytössä olevien uimahallien ja kylpylöiden sisä- ja ulkoaltaiden vesiä, sekä esimerkiksi hoito- ja oppilaitosten ja hotellien altaiden vesiä valvotaan allasvesiasetuksen mukaisesti. Allasvedessä ei saa olla pieneliöitä, loisia eikä mitään muitakaan aineita sellaisia määriä tai pitoisuuksia, että ne voivat aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin kuuluu valvoa allasveden laatua säännöllisillä näytteillä ja laitoksen ylläpitäjän on seurattava vedenkäsittelyn toimivuutta käyttötarkkailulla. Valvira on laatinut allasvesiasetuksen soveltamisohjeen, jossa annetaan tulkintoja ja käytännön esimerkkejä sen soveltamiseen. Ohje on tarkoitettu kuntien terveydensuojeluviranomaisille ja se löytyy verkkojulkaisuna Valviran sivuilta.

8 Vauvauinti Allasvesiasetus 3§ 3 mom.
Vauvauinnin aikana allasveden lämpötila tulee olla vähintään 32 asteista, jolloin allasveden vapaan kloorin pitoisuuteen sovelletaan liitteen 1 mukaisia lämminvesialtaan laatuvaatimuksia. Ennen vauvauinnin aloittamista laitoksen on tehtävä ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle, jotta tarvittavat tutkimukset voidaan järjestää hyvissä ajoin (allasvesiasetus 6 §). Samalla päivitetään valvontatutkimusohjelma näytteenoton osalta. Ennen vauvauintien aloittamista vauvauintialtaasta on otettava allasvesiasetuksen 6 §:n mukainen valvontatutkimusnäyte. Näytteestä on määritettävä myös nitraattipitoisuus. Pääsääntöisesti vauvauintialtaan veden laadun varmistamiseksi riittää säännöllinen valvontatutkimusohjelman mukainen näytteenotto ja laitoksen suorittama käyttötarkkailu.

9 Vauvauinti Allasvesiasetus 3§ 3 mom.
Vauvauintialtaasta otetusta näytteestä on määritettävä vähintään allasvesiasetuksen edellyttämät muuttujat. Lisäksi suositellaan, että allasvedestä tutkitaan Staphylococcus aureus -bakteerin ja suolistoperäisten enterokokkien esiintyminen. Enterokokit sietävät klooria hieman paremmin kuin yleisimmin ulosteperäisen saastumisen ilmaisemiseen käytettävä E. coli -bakteeri. Staphylococcus aureus -bakteerien määrittämiseksi voidaan käyttää kalvosuodatusmenetelmää ja elintarvikeanalytiikassa käytettäviä elatusaineita. Standardimenetelmää näiden määrittämiseen ei ole käytettävissä. Koska Staphylococcus aureus esiintyy yleisesti iholla, on näytteenoton suhteen oltava erityisen huolellinen.

10 Allasvesi Näytteiden otto ja tutkiminen, allasvesiasetus 5 §
Tarkastustiheys riskiluokkaan 3 kuuluvilla on 1-2 kertaa vuodessa. (Valtakunnallinen terveydensuojelun valvontaohjelma vuosille ) Pääperiaate on, että jokaisen altaan tai allasryhmän kohdalla näytteenottotiheys perustuu koko laitoksen kävijämäärään. Sovelletaan SFS-EN–standardeja sekä tarvittaessa näytteet tutkivan laboratorion antamia ohjeita. Määritysmenetelmä on ilmoitettava tulosten ilmoittamisen yhteydessä.

11 Allasvesi Allasvesiasetuksen edellyttämät viranomaisille tarkoitetut tutkimukset on tehtävä Eviran hyväksymässä laboratoriossa. Allasvesinäyte tulee ottaa altaasta siitä kohdasta, missä veden laadun arvioidaan olevan huonointa. Veden laadun vaihtelun seurannassa näytteitä otetaan eri puolilta allasta. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen tulee varmistua siitä, että näytteenottaja tuntee näytteenottoon liittyvät yleiset periaatteet näytteenottajan ollessa muu kuin kunnan terveydensuojeluviranomainen. Tuolloin myös näytteenoton laatu varmistetaan kunnan terveydensuojeluviranomaisen satunnaisilla rinnakkaisnäytteillä.

12 Häiriötilanteisiin varautuminen
Laitos- ja allaskohtaiset häiriötilannesuunnitelmat: Käyttöhäiriö: Sähkö, kloori, otsoni, pH:n säätöliuos, suodattimien toiminta ja putkien tai muiden materiaalien vaurio. Korvausvesi: Epäpuhtaudet, saastuminen. Käyttäjät: Uloste, oksennus, virukset/bakteerit ja muut epäpuhtaudet. Laiminlyönnit: Huolimattomuus, ammattitaidon puute tai tahallinen. Onnettomuus Poikkeavat luonnonolot Ilkivalta Terrorismi

13 Lähteet: Allasvesiasetus 2002/315
Allasvesiasetuksen 2002/315 soveltamisohje Terveydensuojelulaki 1994/763


Lataa ppt "Talousvesi – allasveden valvonta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google