Aikuisen Ajattelu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
(Arvo Peltonen, Peruskartografia 1989)
Advertisements

PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Kognitiivinen kehitys
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
11. tammikuuta 2010 Oulun yliopisto, Ohjaus- ja työelämäpalvelut
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND SYSTEEMINEN NÄKÖKULMA ASIANTUNTIJAYHTEISTYÖHÖN Systeemiälytapaaminen Kristiina Hukki.
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Nuoruus kehitysvaiheena
Ajattelu ja oppimaan oppiminen Oppimisvahvuuksien ja -heikkouksien tiedostaminen Tutkiva ja luova työskentelyote Yhdessä oppiminen Luottaminen omiin näkemyksiin.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Tutorkoulutus I vaihe Tervetuloa Tutortoiminnan tavoitteet Lisätä opiskelijan itseohjautuvuutta, parantaa opiskeluilmapiiriä ja motivaatiota, tuoda.
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
AIKUINEN OPPIJA.
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Polkuja filosofiaan PowerPoint-tiivistelmä ensimmäisestä kappaleesta
Professionaalisen ohjauksen tunnuspiirteitä Hannu Soini Oulun yliopisto, Kasvatuspsykologian tutkimusklinikka, KASOPE 2008.
Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt Terhi-Maija Itkonen-Isakov - Miksi media sosiaalistuu ja miksi oppiminen sulautuu?
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
1. Mitä tarkoittaa psyykkinen kehitys?
Mikä oppimisessa sulautuu? - Toimintaympäristön muutosten vaikutus oppimiseen Terhi-Maija Itkonen-Isakov.
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
MONILUKUTAITO Monilukutaito on kyky hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa erilaisissa oppimisympäristöissä ja -tilanteissa. Myös hahmottaa,
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
3.3. Nuoruus ja aikuistuminen Hannu Soini Kasvatuspsykologian klinikka KASOPE, 2011.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
AIKUISUUS PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Milloin ihminen on aikuinen? – (1) Juridinen näkökulma – (2) Biologinen näkökulma – (3) Psykologinen näkökulma Kierrä luokassa.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
1. Tietoinen tiedonkäsittely
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hypoteesi Oman hypoteesini mukaan analysoimalla mediaa, vertaamalla sen julkaisemaa sisältöä valtion virallisiin linjauksiin ja tarkastelemalla tuloksia.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Sosioemotionaalinen kehitys
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
”Onko tieto taitoa vai taito tietoa varhaiskasvatuksessa
OP TUNTI
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
3 Minuudessa on kaksi puolta
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Aikuisen Ajattelu Sami Lu2.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
2 Terveysosaaminen.
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Kognitiivinen kehitys
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
10. Ajattelu.
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA ”auta minua tekemään se itse”
Lapsuuden fyysinen, motorinen ja kognitiivinen kehitys (s. 68–81)
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Skeema Älykäs osaa oppia ja soveltaa oppimaansa Ydinsisältö
LUONNE – Omistajuus kehittymisestä
Esityksen transkriptio:

Aikuisen Ajattelu

Ajattelu Kehittyy Vielä Aikuisuudessakin Piageti’n mukaan formaalien operaatioiden vaihe on ajattelun kehityksen päätös piste, johon kehitys prosessi loppuu. Tukijat ovat kuitenkin korostaneet että Piageti’n teoria kohdistui vain yhteen tietyn tyyppiseen ajatteluun, nimittäin loogiseen päättelyyn. Loogisen päättelyn lisäksi on olemassa ajattelun muotoja, joiden kehitys jatkuu vielä aikuisuudessakin.

Aikuisen Ajattelun Tunnuspiirteitä Itsenäisyys –aikuiset eivät ole riippuvaisia muiden mielipiteistä vaan muodostavat omia näkemyksiä asioista. Suhteellisuus eli relativistisuus –aikuinen ymmärtää, että on olemassa asioita joista ei ole yhtä oikeaa totuutta. Ymmärretään asioiden näyttävän erillaisilta eri näkökylmista. Kriittisyys –ei hyväksytä asioita sellaisinaan vaan arvioidaan niitä eri näkökulmista. Yhdistämiskyky eli integroiva ajattelu –Aikuinen kykynee vertailemaan ja arvioimaan asiasta esitettyjä näkökulmia ja muodostamaan ristiriitaisista näkemyksistä kompromissi ratkausun. Metakognitio eli tieto kognitiivisista toiminnoista –pystytään tarkastelemaan ja ymmärtämään havainto- ja ajattelutoimintojen välisiä yhteyksiä. Tunnetaan omien kognitiivisten toimintojen vahvuuksia ja heikkouksia. Reflektiivisyys –pystyy kriittisesti arvioimaan omaa toimintaa, sekä omaa ajattelua ja sen rajoituksia.

Kypsän Aikuisen Ajattelu Kypsän aikuisen ajattelun kehitykseen on todettu vaikuttavan erityisesti koulutus. Tutkimusten perusteella on arvioitu, että aikuisista suurin osa ei saavuta postformaalin ajattelun tasoa. Postformaalia ajattelua esiintyy eniten hyvin koulutetuilla ja niillä, jotka ovat eläneet kulttuurissa, jossa rohkaistaan uusien ajatusten kehittelyyn ja erillaisten näkökulmien tarkasteluun. Tämä osoittaa, että sosiaalisella ympäristöllä ja kulttuurilla on erittäin suuri merkitys ajattelun kehityksessä.

Viisaus Viisauteen liitettyjä ominaisuuksia ja persoonallisuudenpiirteitä Asioiden näkeminen laajassa perspektiivissä Totuuden etsiminen ja eettisyys Relativistinen ja kriittinen ajattelu Hyvä arviointikyky Avoimuus muutokselle Laaja tietomäärä ja kyky löytää ongelmia Kyky neuvoa muita Kärsivällisyys ja itsehillintä Ymmärtäväisyys ja empaattisuus Suvaitsevaisuus ja erillaisuuden hyväksyminen Hyvät kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot huumorintaju