Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne ja Älyä! ©Mervi veini 2004.
Advertisements

Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Kognitiivinen psykologia tutkii
Asenteet.
Oppimisorientaatioita
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Napero-ohjaajat.  Teoria + kahvi16.00 –  Malliharjoitus17.00 –
Ops seminaari Askola.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Ongelmaperustainen oppiminen lukion kemian opetuksessa Kemian Opetuksen Päivät /Irma Aroluoma.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
1. Tietoinen tiedonkäsittely
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mitä tällä tunnilla tehdään?
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
LUKU 3. Suomen kieli – oma kieli
Motorinen kehittyminen
Havainnointi ja maailmankuva
PS3S Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Yritä ajatella kuten hän ajattelee.
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
Mikä on elämänkatsomus?
9. Oppimisen psykologinen perusta
Kielitietoisuus.
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
10. Ajattelu.
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
Harjoituksen ohjaaminen
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Volitioprosessi, tahdon!
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Auttava keskustelu
2.2 Tutustutaan finalisteihin
2.2 Tutustutaan rakennuspaikkaan
Esityksen transkriptio:

Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä

Ole minuutti ajattelematta mitään. Oivallustehtävä: Minuutti ajattelematta mitään -harjoitus. Ohjeista opiskelijat, olemaan ajattelematta mitään minuutin ajan. Silmät voi sulkea. Ota aika. Kysy sen jälkeen, onnistuiko. Todennäköisesti ei onnistunut. Erilaiset kognitiiviset toiminnot “estivät” kokeen onnistumisen. Erilaiset aistiärsykkeet huomasi selvemmin (havaitseminen), esim. vierustoverin yskiminen. Myös tarkkaavaisuus suuntaisi havaintoja siten, että kiinnitti huomiota asioihin, joita ei muulloin huomaa (esim. ilmastointilaitteen hurina). Omia ajatuksia saattoi pulpahtaa mieleen, vähintäänkin ajatteli “en ajattele mitään”. Opettaja voi koota keskustelun kuluessa eri kognitiivisia toimintoja taululle. Tässä yhteydessä voi myös keskustella siitä, miksi käsitteet ovat psykologiassa tärkeitä. “Jatkossa voin siis sanoa, kognitiiviset toiminnot, eikä tarvitse joka kerta luetella niitä erikseen”.

KOGNITIIVINEN TOIMINTA tarkkaavaisuus havaitseminen muisti kieli ajattelu oppiminen ongelmanratkaisu päätöksenteko

Katso oheinen video: https://www.youtube.com/watch?v=qpPYdMs97eE Skoda-mainos Millaisia havaintoja opiskelijat tekevät videolta? Miten ilmiötä voisi selittää psykologian avulla?

SKEEMAT eli SISÄISET MALLIT ovat tietokokonaisuuksia, käsityksiä todellisuudesta. muodostuvat ja muuttuvat kokemuksien myötä. ovat yksilöllisiä, EIVÄT kopioita todellisuudesta. ovat suppeita ja lyhytkestoisia tai laajempia ja pidempikestoisia. sisältävät usein myös tunteita.

Esimerkkejä sisäisistä malleista Käsitteet ja tiedot “toisen maailmansodan tapahtumat” “nisäkkään määritelmä” “sivulauseen sanajärjestys ruotsin kielessä” “Mitä tarkoittaa kurssitarjotin?”

Esimerkkejä sisäisistä malleista Mentaaliset kartat

Esimerkkejä sisäisistä malleista Skriptejä eli toiminnan käsikirjoituksia oppitunnin, välitunnin, ruokatunnin eteneminen elokuvissa käynti ravintolassa käynti (vrt. hieno ravintola / nakkikioski / eri kulttuurit) saunassa käynti

Esimerkkejä sisäisistä malleista Minäkäsitys

Maailmankatsomukset / laajat uskomusjärjestelmät Asenteet “Zen-buddhalaisuus on tapani selittää olemassaoloa.” “Minun mielestäni suomalainen lukiokoulutus on laadukasta.” “Jokainen epäonnistuu joskus. Yritän ensi kerralla enemmän” “En onnistu ikinä. Olen tuomittu epäonnistumaan. Ei kannata edes yrittää.”

Sisäisten mallien avulla ihminen suunnittelee, ennakoi ja arvioi toimintaansa valikoi tietoa jäsentää havaintojaan oppii uutta (lisää tietoa vanhoihin malleihin tai muuttaa entisiä malleja) muistaa ja palauttaa mieleen voi kokea jatkuvuutta.

Kuvittele tavanomainen arkipäiväsi? Mihin tarvitset sisäisiä malleja? Laajenna äskeistä pohdintaasi ja laadi esimerkki, miten havaintokehän periaate ilmenee jossakin arkipäivän tilanteessa. Sovellustehtävä sisäisistä malleista ja havaintokehästä.

asuntoon murtokeikkaa suunnitteleva rosvo. Mieti, mihin kiinnittävät huomiota asunnon ostoa suunnittelevan perheen isä. äiti. 5-vuotias lapsi. asuntoon murtokeikkaa suunnitteleva rosvo. Heijasta kuva opiskelijoille. Sen jälkeen opiskelijoita voi pyytää samastumaan stereotyyppiseen isään, joka on ostamassa perheelleen taloa. Mihin hän kiinnittää huomiota? (esim. rakennuksen kunto, sijainti, remontin tarve jne.) Entä stereotyyppinen äiti (sisustus, piha, asunnon ja ympäristön turvallisuus lapsen kannalta?), entä lapsi? (leikkimahdollisuudet jne. ) Entä rosvo, joka suunnittelee asuntomurtoa? (ovien ja ikkunoiden sijainti murtautumista ajatellen, onko lähistöllä naapureita, autotietä pitkin paikalle pääsee helposti pakettiautollakin, toisaalta siellä saattaa olla ohikulkijoita, jotka yllättävät jne.) Harjoituksen avulla opiskelijat huomaavat konkreettisesti, kuinka aikaisemmat skeemat vaikuttavat havaintoihin ja kuinka havaintokehä käytännössä toimii. Tällä idealla voisi käsitellä myös laajempia skeemoja, esim. itsetuntoa, asennetta tai minäkäsitystä. Samalla voi keskustella myös stereotypioista.  

Selitä havaintokehän avulla: Kolme ystävystä lähtee jääkiekko-otteluun. Heidän havaintonsa ja muistikuvansa ovat hyvin toisistaan poikkeavia. Miksi? Miten rasistiset käsitykset muodostuvat? Miten siihen voisi vaikuttaa? Miksi masentuneen mieliala usein pysyy alhaisena kivasta päivästä huolimatta? Sovellustehtävä havaintokehästä.

Minäkäsitys on laaja sisäinen malli Miten muut ihmiset vaikuttavat minäkäsitykseemme? Katso oheinen video: https://youtu.be/7DdM-4siaQw  (Dove)