Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
9. Dna.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
EYKARYOOTTEIHIN ELI AITOTUMAISIIN KUULUVA HYVIN RUNSASLAJINEN KUNTA SIENET.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
DNA:n & RNA:n rakenne ja toiminta
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Ilma.
Kehon energiantuotto.
2. Solun hienorakenne.
Solu ottaa ja poistaa aineita
Eläimen aineenvaihdunta
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
9. Eläimen kudokset ja lihasten toiminta
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä
Ruokatrendit.
Kpl 1-3 SOLU.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Mikromuovi.
Rakennekaavoja.
2. Mitä elämä on?.
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Orgaaniset typpiyhdisteet
5 Solun toimintaohjeet ovat geeneissä.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Jaksollinen järjestelmä
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Elinympäristömme alkuaineita
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Pooliset ja poolittomat molekyyliyhdisteet
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Perinnöllisyystieteen perusteita
HIV-1 Nef Rakenne ja toiminta
Unelmien liikuntapäivä
8. Periytyminen.
Esityksen transkriptio:

Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta. Mahdollisista konformaatioisomeereistä pysyvin on tuolimuoto (vertaa sykloheksaanin konformaatiohin). Kuvassa on esitetty glukoosin rengasrakenteen eri muotoja.

Tärkkelys Tärkkelyksen rakenteessa esiintyvä suoraketjuinen amyloosi muodostuu, kun glukoosimolekyylit liittyvät yhteen glykosidisidoksella siten, että sidos muodostuu hiiliatomien 1 ja 4 välille. Haaroittunut glukoosiketju eli tärkkelyksen amylopektiiniosa syntyy, kun glykosidisidoksia muodostuu hiiliatomien 1 ja 6 välillä. Merkinnällä α-kuvataan glykosidisidoksen avaruudellista suuntaa.

Selluloosa Kasvien tukirakenteet koostuvat suoraketjuisesta glukoosipolymeeristä, selluloosasta. Selluloosan kuitumainen rakenne muodostuu, kun pitkät polymeeriketjut liittyvät yhteen vetysidoksilla.

Aminohappoja esiintyy luonnossa useita satoja, mutta valkuaisaineiden eli proteiinien rakenteissa esiintyy vain 20 erilaista aminohappoa. Näistä osa on elämälle välttämättömiä eli essentiellejä aminohappoja. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmiselimistö ei voi syntetisoida niitä, vaan ne on saatava ravinnosta.

Kun aminohapot liittyvät toisiinsa amidiryhmillä eli peptidisidoksilla, syntyy proteiiniketjuja.

Sekundäärirakenteita ovat α-kierteet ja β-laskokset. Proteiinien aminohappojärjestystä kutsutaan proteiinin primäärirakenteeksi. Perintötekijät eli geenit määräävät aminohappojärjestyksen. Sekundäärirakenteita ovat α-kierteet ja β-laskokset.

Tertiäärirakenne syntyy, kun α-kierteitä ja β-laskoksia sisältävä pitkä proteiiniketju taipuu ja laskostuu kullekin proteiinille ominaiseen muotoon. Tertiäärirakenteen pitävät kasassa aminohappojen sivuketjujen väliset heikot ja vahvat sidokset. Kvaternäärirakenne syntyy, kun useita tertiäärirakenteita liittyy yhteen suuremmaksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi hemoglobiini koostuu neljästä samanlaisesta proteiiniyksiköstä. Kussakin yksikössä on happea sitova heemi.

deoksiribonukleiinihappomolekyyli (DNA) ribonukleiinihappomolekyyli (RNA)

Lipidit (kreikk. lipos, rasva) ovat joukko kasveissa ja eläimissä olevia aineita, jotka liukenevat huonosti veteen mutta hyvin orgaanisiin liuottimiin. Huono vesiliukoisuus selittyy lipidien poolittomuudella. Lipidejä ovat esimerkiksi rasvat, kolesteroli, rasvaliukoiset vitamiinit, vahat ja steroidihormonit. Elimistössämme eniten esiintyviä lipidejä ovat rasvat ja kolesteroli.

Rasvoissa esiintyvät rasvahapot voivat olla joko tyydyttyneitä tai tyydyttymättömiä. Tyydyttyneissä rasvahapoissa hiiliatomien välillä on vain yksinkertaisia kovalenttisia sidoksia. Monotyydyttymättömissä (kertatyydyttymättömissä) rasvahapoissa hiiliatomien välillä on vain yksi kaksoissidos. Polytyydyttymättömissä (monityydyttymättömissä) rasvahapoissa hiiliatomien välisiä kaksoissidoksia on kaksi tai useampia.

Rasvahappokoostumuksensa perusteella rasvat luokitellaan pehmeiksi ja koviksi rasvoiksi. Tämä jaottelu viittaa rasvan olomuotoon huoneenlämmössä. Pehmeät rasvat ovat kasveista peräisin olevia rasvoja, niin sanottuja kasviöljyjä, jotka sisältävät runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja. Kovat rasvat puolestaan sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja ja ovat lähes aina peräisin eläimistä. Poikkeus on kookosrasva, joka tämän rasvaluokituksen mukaan on kovempaa rasvaa kuin voi. Pehmeät rasvat ovat huoneenlämmössä nesteitä. Kovat rasvat sen sijaan ovat kiinteitä. Rasvojen erilainen olomuoto selittyy rasvojen erilaisella rasvahappokoostumuksella. Mitä enemmän rasvahappomolekyyleissä on hiiliatomien välisiä kaksoissidoksia, sitä taipuneempia rasvahappo-osien hiilivetyketjut ovat. Tämän seurauksena pitkien hiilivetyketjujen välille muodostuu dispersiovoimia pienemmälle alalle kuin tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävien vastaavien osien välille. Samalla rasvan sulamispiste alenee.