Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:"— Esityksen transkriptio:

1 Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Konformaatioisomeria Cis-trans-isomeria Optinen isomeria Näillä molekyyleillä atomien keskinäinen sitoutumisjärjestys on sama, mutta avaruudellinen suuntautuminen on erilainen.

2 Konformaatioisomeerit muodostuvat ilman sidosten katkeamisia.
etaanimolekyylit Konformaatioisomeerit muodostuvat ilman sidosten katkeamisia. Hiiliatomien väliset sigmasidokset sallivat vapaan pyörimisen sidosakselinsa ympäri.

3 Yllä olevissa kuvissa on sykloheksaanin
tuoli- (vasen) ja venemuodot (oikea). Sykloheksaanin konformaatiomuodoista tuolimuoto on vallitsevampi muoto, siinä on vähemmän jännitteitä.

4 Cis-trans-isomeria Cis-trans-isomeria on avaruusisomerian laji.
Esiintyy yhdisteillä, joiden hiiliketjussa on kaksoissidoksia tai rengasrakenteita.

5 3 4 1 1 1 1 2 2 cis-1-klooripropeeni trans-1-klooripropeeni 1-klooripropeenilla on kaksi sp2-hybridisoitunutta hiiltä (1). Näiden hiilten välinen π-sidos estää vapaan kiertymisen sidosakselin ympäri (2). Rakenne jäykistyy tasomaiseksi, jolloin voidaan erottaa kaksi muotoa. Jos vetyatomit ovat samalla puolella kaksoissidosta, on kysymys cis-muodosta (3). Vetyatomien ollessa vastakkaisilla puolilla, puhutaan trans-isomeeristä (4). Alkeenien cis-trans-isomeriaa esiintyy vain, jos kaksoissidoksen hiiliatomeissa on kaksi erilaista atomia tai atomiryhmää.

6 1 2 Cis-trans-isomeriaa esiintyy myös sykloalkaaneilla. Kuvan 1,2-diklooripentaanin cis-muodossa klooriatomit ovat samalla puolella rengasta (1). Klooriatomit ovat vastakkaisilla puolilla rengasta trans-muodossa (2).

7 5 1) asymmetrinen hiiliatomi 2) klooriatomi 2 3) vetyatomi 3 4) metyyliryhmä 3 5) etyyliryhmä jää jäljelle 1 1 4 2-kloori-butaani Optista isomeriaa esiintyy yhdisteillä, joilla on asymmetrinen hiiliatomi. Asymmetriseen hiiliatomiin on sitoutunut neljä erilaista atomia tai atomiryhmää. Optisesti aktiiviset aineet ovat toistensa peilikuvaisomeerejä.

8 X Missä on maitohappomolekyylin asymmetrinen hiiliatomi X? Mitkä ovat kiraaliakeskukseen liittyneet atomit tai atomiryhmät? Metyyliryhmä, vetyatomi, hydroksyyliryhmä ja karboksyyliryhmä.


Lataa ppt "Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google