Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuKai Ranta Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat
2
Karboksyylihapot Ovat heikkoja happoja Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan? Vahva happo luovuttaa vetyionin lähes 100%, heikko happo paljon huonommalla prsentilla 100 HCl 100 H + + 100 Cl - 100 CH 3 COOH 90 CH 3 COOH + 10 CH 3 COO - + 10H +
3
Karboksyylihapot Rakenteena hiilivety (kuten esim. alkoholeilla) Tunnusomainen (funktionaalinen) ryhmä on –COOH Esim. etaanihappo eli etikkahappo
4
Karboksyylihapot Luonnossa esim.muurahaisissa ja nokkosissa (muurahaishappo eli metaanihappo), raparperissa (oksaalihappo) maitohappo (hapankaali, hapanmaitotuotteet, lihaksistossa) Muurahaishappoa käytetään mm. säilöntään ja desinfiointiin, AIV AIV Etikka on laimennettua etaanihappoa Käytetään mm. ruuanlaittoon, puhdistukseen Etaanihappoa muovien, lääkkeiden, vaatteiden valmistukseen
5
Esterit Muodostuvat karboksyylihapon ja alkoholin reagoidessa Funktionaalinen ryhmä on Etikkahapon etyyliesteri
6
Rasvat – huomattavin energialähde Rasva sisältää paljon energiaa Rasva 37 kJ/g Proteiini 18 kJ/g Hiilihydraatit 18 kJ/g tämän takia elimistö varastoi energian juuri rasvaksi Energialähteen lisäksi rasvoja tarvitaan Sisäelimien suojaamiseen Solujen rakennusaineeksi Rasvaliukoisten vitamiinien kuljettamiseen ja imeytymiseen
7
Rakenne Rasvat ovat estereitä muodostuu rasvahappojen ja glyserolin (kolmenarvoinen alkoholi) reaktiossa Rasvahapot ovat pitkäketjuisia karboksyylihappoja Jos rasvahapon ketjussa on Vain yksinkertaisia sidoksia tyydyttynyt rasva (kiinteä), esim. sian rasva, voi Kaksois- tai kolmoissidoksia tyydyttymätön rasva (juokseva), esim. rypsiöljy, kalan rasva
8
Saippuan valmistus Kun rasvoja keitetään NaOH-liuoksessa (joskus myös KOH-liuos), rasvahapot irtoavat glyserolista ja muodostavat rasvahappojen natriumsuoloja eli saippuaa Sekä kasvis- että eläinrasvoista Fight Club
9
Oppilastyö: Saippuan valmistus 10 ml risiiniöljyä ja 10 ml NaOH-liuosta (10%) 15-20 min keittämistä samalla sekoittaen (tai kunnes kirkasta) Lisää seokseen 20 ml kuumaa vettä ja ruokasuolaa, kunnes liuos on kylläinen Lisää seokseen väriainetta ja hajustetta Pane keitinlasi kylmään lumihauteeseen
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.