Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuHelmi Korpela Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Kalanjalostusprosessit Suomessa.
2
Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100 tonnin vuosisaalis saadaan 15 lajista. Suomessa käytetään n. 300 milj. kiloa kalaa, josta puolet on kotimaista.
3
Kalan rakenne •Pehmeä lihaksisto -> kypsyy nopeasti •Särkikaloilla eniten ruotoja •Vähiten ruotoja lohella ja kuhalla •Ankerias ja made ruodottomia •Siialla pienet suomut, lahnalla suuret suomut
4
Kalan koostumus 60 - 85 % vettä 14 - 24 % proteiinia aminohappoja 0,1–22 % rasvaa pitkäketjuisia rasvahappoja esim. (n-3)omega-3 (EPA, DHA) vain vähän epäedullisia tyydyttyneitä rasvahappoja A, B, C ja D-vitamiineja Kivennäisaineita Hivenaineita
5
Kalan koostumus • •Raskasmetallit (Hg, As, Cd) • •Orgaaniset klooriyhdisteet (PCB, bifenyylit) • •Radioaktiiviset aineet • •Lääkeaineet • •Loiset
6
Prosessimenetelmät •Raakavalmisteet •Jalosteet – –Suolaus – –Kuivaus – –Fermentoiminen – –Savustus – –Hiillostaminen – –Säilykkeet – –Einekset
7
Tulevaisuus •EU:n lupakäytännöt •Itämeren tila •Geeniteknologia •Eineksien kasvava markkina
Samankaltaiset esitykset
© 2023 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.