Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuJuuso Toivonen Muutettu yli 5 vuotta sitten
1
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Rasvat Hiilihydraatit (mono-, di- ja polysakkaridit) Proteiinit (muodostuvat aminohapoista) Nukleiinihapot (DNA ja RNA) C + O C + H C + N Alkoholit Hydroksyyliryhmä poolinen Pienimolekyyliset liukenevat hyvin veteen Molekyylien välillä vetysidoksia korkeammat sulamis- ja kiehumispisteet kun hiilivedyillä Jako primäärisiin (hapettuvat aldehydeiksi), sekundäärisiin (hapettuvat ketoneiksi) ja tertiäärisiin (eivät hapetu) Amiinit Hiilivedyt Ammoniakin johdannaisia. Jaottelu: Toimivat vedessä heikkoina emäksinä Voidaan neutraloida hapoilla Poolittomia Eivät liukene veteen Alhaiset sulamis- ja kiehumispisteet Käytetään polttoaineina, liuottimina ja muovien raaka-aineina. Aldehydit ja ketonit Aldehydeillä hiili-happi-kaksoissidos on hiiliketjun päässä, ketoneilla hiiliketjun keskellä Molekyylien välillä dipoli-dipolisidoksia Aldehydit voivat hapettua edelleen karboksyylihapoiksi. Alkaanit Alkeenit Aminohapot Karboksyylihapot Sisältävät happaman karboksyyliryhmän ja emäksisen aminoryhmän Toimivat vedessä amfolyytteinä Sitoutuvat yhteen peptidisidoksella, jolloin muodostuu proteiineja. Alkyynit Aromaattiset hiilivedyt Toimivat vedessä heikkoina happoina Molekyylien välillä vetysidoksia Melko korkeat sulamis- ja kiehumispisteet Voidaan neutraloida emäksisellä aineella Esteröityvät alkoholien kanssa Pitkäketjuiset ovat rasvahappoja
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.