Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Orgaaniset typpiyhdisteet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Orgaaniset typpiyhdisteet"— Esityksen transkriptio:

1

2 Orgaaniset typpiyhdisteet

3 AMIINIT Ammoniakin johdannaisina, koska ammoniakin vetyatomeja voidaan korvata hiiliketjulla: primäärisissä amiineissa on korvattu yksi vety sekundäärisissä amiineissa kaksi tertiäärisissä amiineissa kolme. Funktionaalisista ryhmistä käytetään nimityksiä primäärinen, sekundäärinen ja tertiäärinen aminoryhmä.

4

5 Yksinkertaisten amiinien nimen perusosa on -amiini, ja typpeen liittyneet hiilivetyketjut ilmoitetaan sivuryhminä. Jos –NH2- ryhmä ilmoitetaan sivuryhmänä, sen nimi on amino. Pienimolekyylisiä amiineja syntyy luonnossa proteiinien mätänemistuotteina. Amiinien haju on hyvin epämiellyttävä.

6 Amiinit ovat vesiliuoksissa emäksisiä.
Amiineissa typellä on vapaa elektronipari, joten se voi muodostaa vetysidoksia. Amiinit ovat vesiliuoksissa emäksisiä. Amiinit voivat olla myös aromaattisia. Tunnetuin aromaattinen amiini on aniliini eli fenyyliamiini. Siinä aminoryhmä on liittynyt bentseenirenkaaseen. Aniliinia käytetään esimerkiksi tekstiili- ja lääketeollisuudessa sekä väriaineiden valmistuksessa. Esimerkiksi aniliininpunainen eli magenta on nimetty lähtöaineena käytettävän aniliinin mukaan.                 Amfetamiini Aniliini

7 Amidit Orgaaniset amidit ovat karbonyyliyhdisteitä,
joissa karbonyylihiileen on liittynyt aminoryhmä.                        Asetamidia eli etaaniamidia käytetään esimerkiksi muovinpehmentimenä.

8

9 AMINOHAPOT Aminohapoissa on kaksi funktionaalista ryhmää: primäärinen aminoryhmä ja karboksyylihapporyhmä. Aminohapot ovat proteiinien rakennusosia. Eläin- ja kasviproteiinit rakentuvat 20 aminohaposta, joiden sivuketju R vaihtelee.

10 Aminohapot esiintyvät kahtaisionimuodossa

11 Kun aminohapot liittyvät toisiinsa amidiryhmillä eli peptidisidoksilla, syntyy proteiiniketjuja.

12

13 T. 1Luokittele seuraavat yhdisteet seuraaviin ryhmiin
T.1Luokittele seuraavat yhdisteet seuraaviin ryhmiin. Määritä lisäksi amiineista ja amideista, ovatko ne primäärisiä, sekundäärisiä, tertiäärisiä vai aromaattisia. a. Amiinit b. Amidit c. Aminohapot d. Heterosykliset yhdisteet

14


Lataa ppt "Orgaaniset typpiyhdisteet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google