LUETUNYMMÄRTÄMISEN TEORIAA JA HARJOITUKSIA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MOTIVAATIO JA LIIKUNTA
Advertisements

Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Opiskelulukeminen.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Lukemaan oppii vain lukemalla
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN.
Ajatuksia oppimisesta
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Minna Saarenpää, Tiia Virtanen, Riikka Trygg, Pauliina Kielinen
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Toteuttava taho: nimi: pvm: 11. joulukuuta 2014 OPINNÄYTETYÖ Valttikiri.
KOTITALO-LEHDEN LUKIJATUTKIMUS 2014 N971. Lehteä luetaan useampana päivänä Keskimäärin lehteä luetaan 2,2 päivänä.
Lukeminen. Yksin ja yhdessä Määritelmiä Psykolingvististä arvauspeliä (Goodman) L = D (dekoodaus) x Y (ymmärtäminen)(Lundberg 1989) Informaation etsintää.
Lukivaikeus.
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Asunto-Saimaan tutkimus Etelä-Saimaa Presentation name / Author Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli
Toimintaohjeet opelle
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Ops seminaari Askola.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
OPISKELULUKEMINEN Ei riitä, että osaat lukea. Eikä sekään, että muistat lukemasi. Sinun on myös ymmärrettävä, mitä olet lukenut ja osattava soveltaa lukemaasi.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
Ajatuksesta albumiin Digitaalikameran käytön jatkokurssi.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli 3. Pohdinta ja tulkinta 4. Käsitteellistäminen (ja uuden tiedon hakeminen) 5.Kokeilu ja tiedon soveltaminen.
OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! FM Kaisa Heinlahti.
Opiskelutaidot Pohdi, mitä tiedät opittavasta asiasta jo etukäteen Ole utelias ja etsi lisätietoa  opiskelija on toimija! Aloita uuteen asiaan tutustuminen.
Avaimia oppimiseen  Kuuntele tarkkaavaisesti  Tee muistiinpanoja  Selvitä asiat, joita et ymmärrä  Keskustele, kysy, kyseenalaista, arvioi  Etsi lisätietoja.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Kuinka voit tehostaa oppimistasi?
Tutkielman teko-ohjeet
Lukijasta kirjoittajaksi
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Innokas harrastus 7. Oppimiskerta EAGER.
Wilman käyttäjätunnukset
Tavoitteet ja arviointi
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Millainen oppija sinä olet?
OPPIKIRJAN LUKUTAITO Silmu Vedet.
OPPIMAAN OPPIMINEN (1.vsk).
Uskonnon koe 1.
Astrid Lindgren Ilon Wikland.
Ideaa lukemiseen Taina Kylmänen/OSAO
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
POHDI PARIN KANSSA: Opiskeletko aina samalla tavalla, kun luet läksyjä tai kokeeseen? Mitä hyviä/huonoja puolia käyttämässäsi opiskelutavassa on? Sopivatko.
Marja-Kristiina Lerkkanen
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Volitioprosessi, tahdon!
Tapahtuman otsikko Tapahtuman päivämäärä Tapahtuman kellonaika
Kouvolan Yhteislyseon
Digiopastus kirjastossa – googlen kaikki mahdollisuudet
Työtavoista elämänkatsomustiedossa
Esityksen transkriptio:

LUETUNYMMÄRTÄMISEN TEORIAA JA HARJOITUKSIA Lähde: Tuija Aro, 2002. Kummi 1. Oppimistaidon kurssi Mari Lyyra

Mitä mieltä itse olen? Miksi? Kuka? Mitä? Lukemisen tasot TOISTAVA TASO Kuka? Mitä? PÄÄTTELEVÄ TASO Miksi? ARVIOIVA TASO Mitä mieltä itse olen?

Tekstistä oppiminen vaikeutuu, jos opiskelijalla on mm. Heikko mekaaninen lukutaito Laajoja kielellisiä vaikeuksia Tarkkaavuuden ja toiminnanohjaamisen vaikeuksia, Vaikeuksia motivoitua tai Passiivinen lukutyyli

Ja hän seuraa tietojensa karttumista Taitava lukija on Tavoitteellinen Aktiivinen Ja hän seuraa tietojensa karttumista

ENNEN lukemista hänellä on Lukemisen tavoite Tieto tekstin hyödyllisyydestä Tieto tavoitteen kannalta olennaisista osista ja lukusuunnitelma Katsotko sinä kirjan sisällysluetteloa tai selaatko kirjaa ennen kuin aloitat lukemisen?

Otsikon merkitys Otsikosta saa olennaista tietoa tekstin luonteesta ja asiayhteydestä Tieto synnyttää aikaisempiin kokemuksiin perustuvia mielikuvia Tieto auttaa lukijaa vastaanottamaan uutta tietoa

Liikkuminen tapahtuu pystysuorassa Liikkuminen tapahtuu pystysuorassa. Usein on odotettava jonkin aikaa ennen kuin päästään itse asiaan. Painamalla yhdestä tarjolla olevasta painikkeesta päästään haluttuun tasoon ja sieltä pois. Yleensä liike toteutetaan köysien varassa, mutta joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös teräsputkea eräänlaisena työntimenä. Lisäksi tarvitaan vastapaino, jonka liike on vastakkaisen suuntaista. Monia tämä hieman pelottaa, mutta se on silti täysin turvallista.

LUKIESSAAN taitava lukija Huomioi eri tekstien osia eri tavoin tavoitteidensa mukaisesti, Liikkuu tekstissä edestakaisin, Ennakoi tulevaa tekstiä ja päivittää oletuksiaan, Suhteuttaa aiempaa tietoaan tekstin tuomiin uusiin tietoihin sekä tekstin eri osien tietoa toisiinsa: samalla hän tekee päätelmiä, Käyttää lukiessaan strategioita, esimerkiksi selvittää vieraan termin merkityksen tai painaa mieleensä tärkeitä asioita, alleviivaa, tekee muistiinpanoja, Eläytyy lukemaansa ja Tekee tulkintoja ja johtopäätöksiä

Jussi pyysi minua tilaamaan hänelle ajan parturiin, mielellään samalle päivälle siten, että hän ehtisi vielä näkemään illan jalkapallo-ottelun. Etsin puhelinluettelosta numeron ja soitin. Ystävällinen naisääni puhelimessa ilmoitti, että parturin numero on muuttunut. Suljin puhelimen. Soitin toiseen parturiin. Siellä puhelin oli varattu. Odotettuani hetken soitin ensimmäiseen numeroon uudelleen ja sanoin, että haluaisin tilata ajan parturille. Sain ajan samalle päivälle. Puhelun päätyttyä keräsin tavarani ja ajattelin poiketa läheiseen kahvilaan pohtimaan tulevaa hiustenleikkaustani ennen parturiin menoa.

LUKEMISEN PÄÄTYTTYÄ taitava lukija Palaa lukemaansa tekstiin tai sen osiin Muotoilee omin sanoin pääasian ja tekee muistiinpanoja tai yhteenvedon ja pohtii lukemaansa vielä lukemisen päätyttyä

Miksi luet tiettyä tekstiä? Koska ope käski, koe tulossa? Mieti… Miten luet päivän lehteä, romaania, ruokaohjetta? Miksi luet tiettyä tekstiä? Koska ope käski, koe tulossa?

Tuloksellisuuden arviointi: Opinko sen, mitä halusin? Muistanko olennaiset asiat? Pitääkö lukea uudelleen? Toteutuksen kontrolli: Sisältääkö teksti sen, mitä odotin? Ymmärränkö ja muistanko lukemani? Pitääkö kerrata tai tehdä muistiinpanoja? Ennakoiva suunnittelu: Miksi luen? Mitä kannattaa lukea? Mitä luen ensin? Kauanko luen? Mitä odotan tekstin sisältävän?

Oppimisen tehokkuuteen vaikuttavat: Motivaatio opiskelijan toiminta (strategiat) Opiskelijan ominaisuudet (etukäteistiedot opiskeltavasta aineksesta) Opittavan aineksen luonne (tekstin vaikeusaste) ja Oppimisen tarkoitus (esimerkiksi kokeisiin lukeminen)