Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! 27.1.2015 FM Kaisa Heinlahti.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! 27.1.2015 FM Kaisa Heinlahti."— Esityksen transkriptio:

1 OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! 27.1.2015 FM Kaisa Heinlahti

2 OIVALTAVA LUKEMINEN ti 27.1. kello 17-19.30 Minkälaista lukutaitoa tarvitsen yliopisto-opiskelussa? to 29.1. kello 17-19.30 Tenttiin lukemisen haasteet Tauko n. 18.15.

3 MILLAINEN OLEN LUKIJANA? Pohdi omia lukutapojasi ja juttele hetki vieruskaverin kanssa. Miten suhtaudun lukemiseen yleisesti? Kuinka paljon luen? Mitä yleensä luen? Mikä on ensireaktioni, kun saan jonkun lukutehtävän? Onko lukemiseni nopeaa vai hidasta? Mikä minulle tuottaa iloa lukemisessa? Mikä minulle tuottaa vaikeuksia lukemisessa?

4 Yliopistossa luettavan tekstin määrä nousee satoihin sivuihin usein vaativaa tieteellistä tekstiä. Millaista lukutaitoa silloin tarvitaan?

5 LUKUTAIDON TASOT (Linnakylä 1990) Peruslukutaito: lukemisen alkeet hallussa Toimiva lukutaito: lukeminen vaihtelee eri tekstilajien ja eri tilanteiden mukaan Reflektiivinen ja vapauttava lukutaito: tekstin merkityksen löytäminen ja sen kriittinen arvioiminen sekä itselle merkityksellisen tiedon valikointi

6 SUOMALAISTEN LUKUTAITO Tutkimusten mukaan (esim. Linnakylä 1990) suomalaisilla on hyvä peruslukutaito, mutta laajempien tekstikokonaisuuksien hallinta on vaikeampaa. Vaikeuksia suomalaisille on vanhastaan tuottanut useamman tekstikohdan vertailu ja yhdistäminen, ymmärtäminen ja erittely. Tutkimukset paljastavat, että suomalaisilla olisi paljon opittavaa omien johtopäätösten ja kannanottojen luomisessa, kysymysten ja vastaväitteiden esittämisessä, seuraamusten esittämisessä ja ongelmien asettamisessa. Yliopistossa luettavia tekstejä tulee siis lähestyä aktiivisesti, kriittisesti ja keskustelevasti.

7 LUKUTEKNIIKOITA 1: SILMÄILY Silmäily on yleisvaikutelman hankkimista tekstistä Aloita akateemisten tekstien lukeminen aina silmäilyllä. Onko teksti hyödyllinen? Sisältääkö se esim. esseeseen tarvitsemiani tietoja? Mitkä asiat ovat minulle jo tuttuja? Mihin teksti liittyy? Missä tulevat tekstin ydinasiat? Mitkä kohdat kannattaa lukea tarkimmin? Mistä aloitan lukemisen? Ennakoi: Lukutekniikoita harjoitellaan tekstin kanssa, joka käsittelee nuorten lukutaitoa. Mitä tiedät ja ajattelet aiheesta etukäteen? Silmäile liitteenä olevaa Pirjo Hiidenmaan tekstiä. ”Mitä nuoret tänään, sitä kansa huomenna”. Millainen teksti on kyseessä?

8 LUKUTEKNIIKOITA 2: SKANNAUS Skannaus on tiettyjen yksityiskohtien etsiminen esimerkiksi jonkin asiasanan perusteella Tässä etsitään yleensä vastauksia kysymyksiin mikä, kuka ja milloin. Tiedät kysymyksen jo etukäteen ja voit keskittyä vain löytämään vastauksen siihen. Skannaa Hiidenmaan tekstistä nopeasti vastaukset seuraavaan kysymykseen: Minkälaista määrällistä tietoa teksti antaa koululaisten lukutaidosta?

9 LUKUTEKNIIKOITA 3: PÄÄKOHTIEN ETSIMINEN Pääkohtia etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota argumentaatioon: Mitkä ovat kirjoittajan keskeiset väitteet? Miten hän väitteitään perustelee? Lue nyt Hiidenmaan teksti ajatuksella ja pohdi: Mitkä ovat Hiidenmaan keskeiset väitteet? Miten hän perustelee näkemyksiään?

10 LUKUTEKNIIKOITA 4: ARVIOIVA LUKEMINEN Kriittisessä lukemisessa verrataan tekstin näkemyksiä muihin ja omiin näkemyksiin Tällöin voi pohtia: Tukevatko tekstin väitteet aikaisempia uskomuksiani? Onko teksti ristiriidassa aiemmin oppimani kanssa? Ovatko tekstin väitteet hyvin perusteltuja? Mitä ajatuksia teksti herättää? Palaa vielä Hiidenmaan tekstiin ja pohdi, oletko hänen kanssaan samaa vai erimieltä tekstin aiheesta.

11 MITEN OPISKELTAVAA TEKSTIÄ KANNATTAA KÄSITELLÄ? Miten äsken luettua tekstiä voisi aktiivisesti opiskella? Alleviivaa tai merkitse tärkeimmät asiat marginaaliin pystyviivalla (vain kaikkein oleellisimmat asiat!) Kirjoita tiivistelmiä. Piirrä ajatuskarttoja Kopioi suurennettuna itsellesi kirjan sisällysluettelo ja täydennä sitä lukiessasi kuhunkin asiaan liittyvillä teorioilla, nimillä ja käsitteillä. "Keskustele" lukiessasi kirjan kanssa: kysy, väitä vastaan, keksi esimerkkejä ja sovelluksia. Selosta vaikea asia omin sanoin jollekin toiselle. Keskustele kirjan aiheista jonkun kanssa. Keksi itse tenttikysymyksiä ja suunnittele niihin vastaus. Mitä painaisit tekstistä mieleesi?

12 Tutustu myös Oivaltava lukeminen – verkkomateriaaliin Avoimen sivuilla! Oivaltavan lukemisen www-sivuilla selvitetään, millaista lukutaitoa yliopisto- opinnoissa tarvitaan ja miten tekstejä kannattaa lähteä aukaisemaan. Sivuilta löydät myös harjoitustekstejä ja itsearviointikysymyksiä. Lukutaito yliopisto-opinnoissa Vuorovaikutusta tekstin kanssa Harjoituksia ja esimerkkejä

13 LISÄTEHTÄVÄ http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/lue/harj2.htm Esimerkkinä Risto Heiskalan Sosiologia-lehdessä (2/91) ilmestyneen artikkelin Goffmanista semioottiseen sosiologiaan johdantoluku Goffmania kehystämässä. Ennen lukemista Tarkastele johdantoluvun otsikkoa Goffmania kehystämässä Kirjoita muistiin 5 - 7 asiaa, joita arvelet tekstin sisältävän. Epäilemättä kysyt itseltäsi: Kuka on Goffman? Mitä minä tiedän Goffmanista entuudestaan? Mitä kehyksellä tarkoitetaan tässä yhteydessä? Miten Goffmania kehystetään? Mikä on tämän tekstin tavoite? Kenelle tämä teksti on suunnattu?

14 LISÄTEHTÄVÄ Lukemisen aikana Lue teksti ripeästi läpi. Jos et ymmärrä jotakin ilmaisua, älä juutu vaikeaan kohtaan, vaan merkitse kohta esimerkiksi alleviivauksella tai kysymysmerkillä, ja jatka lukemista. Lue teksti ripeästi läpi Lukemisen jälkeen Luettuasi tekstin voit kysyä itseltäsi seuraavaa (Takalan 1990: 149 mukaan): Mikä oli tekstin pääajatus? Oliko tekstin ymmärtäminen minulle vaikeaa? Miten lähtisin selvittämään minulle epäselviksi jääneitä kohtia? Mitkä kohdat olivat minulle vaikeita? Miksi ne olivat vaikeita Mikä minua kiinnosti eniten tekstissä? Sainko vastauksen kohdan 1 kysymyksiin? Miten arvelen tekstin jatkuvan tämän johdantoluvun jälkeen?


Lataa ppt "OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! 27.1.2015 FM Kaisa Heinlahti."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google