Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Advertisements

TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikkö LUONNONVARA-ALAN OSASTO.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Sujuvat siirtymät – ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos.
Finanssiala muutosvaiheessa Globali- saatio Toimiala- liukumat Digitalisoi- tuminen Muut toimijat Asiakas- käyttäy- tymisen muutos Uudet toimijat Muutokset.
Oppisopimuskoulutus yrityksen kilpailutekijänä. Yksi taho vastaa oppisopimuskoulutuksesta Yhtenäiset ohjeet Byrokratian selättäminen vs. raha Koulutuksen.
Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
ALOITUSINFO PROJEKTIKOORDINAATTORI SARI ÅGREN Toimintakulttuurin kehittäminen.
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Arviointi osana oppimisprosessia
Reformi haltuun OKM.
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Palvelu- ja hyvinvointitoimialojen osaava työvoima
Opiskelija Työelämä Henkilöstö Kansainvälinen toiminta
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Opetustoimi osana Jyväskylää
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ammatinen koulutus uudistuu
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Laadunhallintajärjestelmän kehittäminen Amistossa
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Vantaan ammattiopisto Varia Projektit Syksy 2014
Kotiväki Sompion koulu Keuda Salme Larvala Veli Perkkiö
HIEKKIKSEN YRITTÄJYYSKASVATUSHANKE
Koulutus- ja talouspolitiikka Pohjois-Karjalassa
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
KEIJO KEIJO
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Omnia.fi/yhteishaku.
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
HAAGA-HELIA amk Liiketalouden koulutusyksikkö Pasila
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
10 askelta onnistumiseen
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Jarmo Paloniemi kuntayhtymän johtaja
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Opetussuunnitelma -> oppisopimus
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja Palvelut ja hyvinvointi- toimiala Osaamistarpeet ja niihin vastaaminen Niskala, Joensuu 13.9.2017 Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja

PKKY Monilainen alueen työ- ja elinkeinoelämän sekä nuorten ja aikuisten osaamisen kehittäjä 13 pohjoiskarjalaista omistajakuntaa Opiskelijoita noin 17.800 / v Henkilöstöä noin 850 Tuottoja noin 76 milj.€ (TA 2017), tase n. 97 milj.€ Erilaisia tutkintoja 133 ja räätälöityjä koulutuksia Rakennuksia noin 100 (133.ooo m2) Investointeja noin 11 milj.€ (TA 2017) Kehittämishankkeita noin 40 / v Laatupalkittu 2004, 2008, 2012, 2016 Suomen menestyneimpiä ammattitaitokilpailuissa Taitaja 2019 Joensuussa

OPISKELIJAT 2016 YHT. 17 802 Vuosi 2016 Osuus Lisäksi satoja henkilöitä EU-projektien koulutuksissa, verkko-opiston ulkoisina asiakkaina jne. OPISKELIJA-TYÖVUOSINA Vuosi 2016 Osuus Ammatillinen peruskoulutus 4842 77,3 % Työvoimakoulutus 283 4,5 % Ammatillinen lisäkoulutus 346 5,5 % Henkilöstökoulutus 20 0,3 % Kesäyliopistokoulutus 41 0,7 % Kansanopisto 34 0,5 % Oppisopimuskoulutus 615 9,8 % Muu koulutus 79 1,3 % Yhteensä 6260 100,0 %

AMMATILLINEN KOULUTUS ON ERILAINEN 2018 - vuosikymmenten reformi Yksi ammatillisen koulutuksen toimintalaki, jossa keskeistä on: NUORET JA AIKUISET = KOKONAISUUS OSAAMINEN RATKAISEE, EI OPISKELUAIKA TYÖPAIKALLA TAPAHTUVA OPPINEN LISÄÄNTYY OSAAMINEN NÄYTETÄÄN TYÖPAIKALLA TUTKINNOT JA TYÖLLISTYMINEN TUO PUOLET RAHOITUKSESTA Onnistunut työelämäyhteistyö on toiminnan edellytys!

VERKKOAIVORIIHI vastanneita 1181 (Pohjois-Karjala)

VERKKOAIVORIIHI vastanneita 1181 (Pohjois-Karjala) Tulevaisuudessa tärkeintä on työelämän tarpeisiin vastaaminen, laatuun panostaminen ja työssäoppimisen tukeminen. Työssä yht

Yli 80 prosenttia näkee Pohjois-Karjalan ammatillisen koulutuksen merkityksen tulevaisuudessa joko erittäin tärkeänä tai tärkeänä (verkkoaivoriihi) Työ ja elinkeinoelämän edustajat ovat tyytyväisimpiä

TOIMINNAN UUDISTAMISEN ASKELEITA Oppimista klo 8 – 20 Opiskelijan työviikko väh. 35 tuntia Työelämäyhteistyö painopisteenä - työpaikalla tapahtuva oppiminen 30 – 70 % Kesälukukausi otetaan käyttöön Opettajien vuosityöaikakokeilu alkaa (1500 h) Omien tilojen määrä lähes puolitetaan Uudistetaan organisaatio tukemaan muuttuvaa toimintaa Alkavalla toiminta- ja taloussuunnittelukaudella ammatillisessa koulutuksessa tapahtuu lähihistorian suurimmat muutokset. Sipilän hallitusohjelman mukaan kahtena peräkkäisenä vuonna tapahtuu isoja asioita: ensin vuonna 2017 leikataan yli 200 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja seuraavana vuonna tehdään ammatillisen koulutuksen reformi eli tehdään kokonaisuudistus sekä toiminta- että rahoituslainsäädäntöön. Näyttää siltä, että vuonna 2018 ammatillisessa koulutuksessa on yksi näyttöperusteinen tutkinnon suoritustapa sekä nuorille että aikuisille. Nykyisin nuorten koulutus on ns. perinteistä opetussuunnitelmaperusteista koulutusta ja aikuisten koulutus näyttötutkintoperusteista koulutusta. Jatkossa toteutustapa on siis sama molemmille, mutta ilmeisesti ei täsmälleen kumpikaan entisistä vaan jotain uutta. Rahoitus tulee jatkossa perustumaan opiskelijan läsnäolon lisäksi siihen, kuinka paljon tutkintoja ja tutkinnon osia opiskelijat tekevät sekä siihen, miten he sijoittuvat opintojen jälkeen työelämään ja jatko-opintoihin. Vaikuttavuusrahoitukseen vaikuttaa myös opiskelijapalaute jatkossa. Rahoituksen leikkaus on niin suuri, että nykyisellä kustannusrakenteella emme jatkossa voi toimia. Vaikutus opetuksen laatuun on liian suuri. Niinpä meidän on välttämätöntä tehdä niin hallinnollisia kuin tilojen käyttöön liittyviä ratkaisuja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi.

Työelämäyhteistyön tavoitteita PKKY ensisijainen kumppani osaamisen kehittämisessä - lähtökohtana lisäarvon tuottaminen työelämälle osaamistarpeiden selvittäminen suunnitelma ja toteutus kokonaisvaltaisten palvelujen tuottamisesta vastuu koulutuksesta on PKKY:llä, ei työpaikoilla Yritykset ja työpaikat opiskelijavalinnassa ja markkinoinnissa oppimisympäristöinä osaamisen näyttäminen ja sen arviointi työpaikoilla yritysten keskinäinen yhteistyö osaamisen kehittämisessä työllistämisessä PKKY opettajat, koneet ja laitteet yritystoiminnan tukena ja resurssina yritysten ”henkilöstöosasto” kaikessa ammatillisessa osaamisessa jatkuva ja läheinen yhteydenpito kentällä joustava toimintatapa yritysten tarpeisiin kumppanuussopimukset alueemme ja yritysten hyvinvoinnin edistämiseksi

TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI Lähde: Jarno Limnéll, Digitalisaatio ja kyberturvallisuus: Tuottavuuspotentiaalin ja yhteiskunnan häiriöttömyyden ristiriitako? 30.8.2016, Tulevaisuuden johtajat.