Aina ei voi valita mitä syö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MAITOTUOTTEET!.
Advertisements

JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kansantaudit.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Maitotuotteet: JUUSTOT
Probioottit.
Terveystieto 7.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Elimistön puolustusjärjestelmä
Syöpälääkehoito.
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Allergiat s
Helena Rimali Mankkaan koulu
Kotitehtävä.
Allergiat.
DIABETES.
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Diabetes.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Ergonomiainfo 10/2015 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Ihmiselle tehtävät geenitestit Minttu Koskela 3A.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Mielenterveyden häiriöt
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Ummetuksen lääkehoito
Paksusuolensyöpä.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
II Elimistön rakenne ja toiminta
RUOKAVALIOT Hieman laktoosi-intoleranssista Herkullinen lehti
Ruokaoppia.
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Lypsylehmä.
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Aina ei voi valita mitä syö Kpl 34

Erityisruokavalio Monien ihmisten ruokavaliota voi rajoittaa allergia tai sairaus. Tällöin elimistö ei siedä jotain tiettyä aineitta. Silloin on tärkeää noudattaa tiettyä ruokavaliota joka on sopiva. Ruokavalion noudattaminen on tärkeää oman terveytensä ja jopa hengissä pysymisen takia. Ruokavalion voi suunnitella ravitsemusterapeutti tai terveydenhoitaja.

Laktoosi-intoleranssi Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi elimistösi ei pysty pilkkomaan ohutsuolessa maidon omaa sokeria, laktoosia, koska elimistössäsi ei ole riittävästi sitä pilkkovaa laktaasi-entsyymiä. Pilkkoutumaton sokeri aiheuttaa vatsakipuja, ilmavaivoja ja ripulia. Laktoosi-intoleranssin oireet ovat yksilöllisiä. Jotkut kestävät laktoosia ja osa kestää vain vähän.

Maitotuotteiden Käyttö Vähälaktoosiset tuotteet on merkitty esimerkiksi HYLA- tai Into-merkillä valmistajasta riippuen. Lähes kaikkia maitovalmisteita saa vähälaktoosisina. Vähälaktoosiset maitovalmisteet tunnistaa niiden makeasta mausta. Laktoosittomia tuotteita ovat kypsytetyt juustot sekä laktoositon-merkillä varustetut tuotteet. Ne eivät ole makeita.

Mikä on keliakia? Keliakia on koko elämänsä kestävä suolisto sairaus, jossa pienikin määrä vehnää, ohraa tai ruista aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen ja suolen sisäpinnan vaurioitumisen. Tulehdus aiheuttaa ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaa siksi vatsavaivoja, väsymystä, erilaisia puutostiloja ja pahimmillaan syövän ensi asteen.