Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elimistön puolustusjärjestelmä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elimistön puolustusjärjestelmä"— Esityksen transkriptio:

1 Elimistön puolustusjärjestelmä

2 Elimistön puolustusjärjestelmän tärkeimpiä tehtäviä on torjua haitallisten mikrobien hyökkäykset ja pitää normaaliin mikrobistoon kuuluvat mikrobit omilla alueillaan.

3 Valkosolut Valkosolut suojaavat elimistöä bakteereita ja viruksia vastaan. Ne lisääntyvät tulehduksen aikana Kun bakteeri pääsee ihmiskehoon, alkaa se lisääntymään nopeasti. Elimistö havaitsee tämän, ja lähettää paikalle valkosoluja Valkosolut hävittävät bakteerit. Tällöin syntyy tulehduskohta, joka märkii ja punoittaa Jos valkosolut voittavat taistelun, bakteerit kuolevat ja tulehdus paranee Jos bakteerit voittavat, voivat ne levitä mm. imusolmukkeisiin ja aiheuttaa niiden tulehtumista ja kuumetta.

4 Vastustuskyky Vastustuskykyyn vaikuttavat monet hyvinvoinnin osatekijät, kuten terveydentila, elämän-tilanteen stressaavuus ja ravitsemus. Liikunta kohentaa yleiskuntoa, ja hyväkuntoisella on yleensä myös hyvä vastustuskyky Tiettyä mikrobia vastaan valmistettu vasta-aine säilyy elimistössämme jonkin aikaa Kun elimistössämme on vasta-ainetta, ei kyseinen mikrobi voi elää meissä Tällöin olemme vastustuskykyisiä, eli immuuneja. Jos elimistöön tulee jatkossa samoja mikrobeja, muistavat tietyt valkosolut nämä, ja pystyvät valmistamaan nopeasti vasta-ainetta

5 Rokotus Vastustuskyky tautia vastaan pystytään hankkimaan myös rokotuksella Rokottaessa elimistöön pistetään kuolleita tai toimintakyvyttömiä mikrobeja Tällöin vasta-aineita alkaa muodostua, vaikkei taudin syntymisestä ole vaaraa Vasta-aine synnyttää kehossamme samanlaisen immuunireaktion, kun kyseessä olisi elävä mikrobi Eri rokotusten antama immuunius kestää eripituisen ajan Jos ihminen on sairaana, ei rokottamisesta ole mitään hyötyä.


Lataa ppt "Elimistön puolustusjärjestelmä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google