Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Syöpälääkehoito.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Syöpälääkehoito."— Esityksen transkriptio:

1 Syöpälääkehoito

2 Solunsalpaajahoito Solunsalpaajahoidon tavoitteena on eri tavoin tuhota syöpäsoluja vahingoittamalla niiden jakautumisjärjestelmää. Erilaisilla kemiallisilla aineilla voidaan vaikuttaa solujen kasvuun ja jakautumiseen. Kun syöpäsolujen jakautumisjärjestelmä vahingoittuu ne kuolevat eivätkä pysty enää lisääntymään. Syöpälääkkeiden toinen nimitys on sytostaatti. Verenkierron mukana lääkeaine kulkeutuu kehon eri osiin ja niiden vaikutus ulottuu kaikkialle elimistössä.

3 Terveiden kudosten solujen uusiutumista haittaavat solunsalpaajahoidot, koska niiden vaikutus ei rajoitu pelkästään syöpäsoluihin.

4 Sivuvaikutukset Sivuvaikutuksien laatu ja voimakkuus vaihtelevat riippuen lääkkeistä ja annoksista. Kaikki eivät saa samanlaisia sivuvaikutuksia, toisilla ne voivat olla pahempia ja toiset eivät saa niitä laisinkaan. Solunsalpaajat voivat aiheuttaa joitakin pitkäaikaissivuvaikutuksia.

5 Yleisimpiä sivuvaikutuksia:
Muutokset verenkuvassa: -valkosolut -punasolut -verihiutaleet Limakalvo- ongelmat: -suun limakalvot -emättimen limakalvot Pahoinvointi Ruokahaluttomuus Ripuli

6 Ummetus Hiusten ja ihokarvojen lähtö Kynsimuutokset Hermovaikutukset Uupumus Ennenaikaiset vaihdevuodet Pitkäaikaisvaikutukset Muut sivuvaikutukset: -sydänoireet -keuhkomuutokset -luun haurastuminen eli osteoporoosi

7 Solunsalpaajahoidon toteuttaminen
Solunsalpaajalääkitys voidaan antaa joko suun kautta tabletteina tai liuoksena laskimoon eli verisuoneen  hitaana tiputuksena. Lääkitys annetaan joissakin tapauksissa paikallisesti esim. keuhkopussiin, virtsarakkoon tai selkäydinkanavaan. Ajan kuluessa syöpäkasvain kehittyy hoidolle vastustuskykyiseksi, vaikka tietyllä hoitokuurilla olisi alkuun saavutettu hyvä teho.

8 Lääkkeen annostelu muodosta huolimatta yleisvointia, veriarvoja sekä viitteitä sivuvaikutuksista seurataan tarkkaan koko hoitojakson ajan. Jos muutoksia ilmaantuu on otettava yhteys hoitajaan tai lääkäriin. Lääkärille on kerrottava mitä lääkkeitä potilaalla on käytössä, koska syöpälääkitys voi vaikuttaa muihin lääkityksiin ja päinvastoin.

9 Hormonihoito Hormonihoitoa käytetään solunsalpaajiin yhdistettynä yleensä rinta- ja eturauhassyövän hoidossa. Hormoneista riippuu joidenkin syöpäkasvainten kasvu. Elimistön hormonitasapainoa voidaan muuttaa antamalla hormoneja tai estämällä hormonien erittymisen ja vaikutuksen.

10 Immunologiset syöpähoidot
Immunologiset hoidot tarkoittaa sitä, että syöpäkasvain yritetään tuhota vaikuttamalla eri tavoin elimistön puolustusjärjestelmään. Vasta ainelääkkeitä on kehitetty syövän hoitoon, näistä lääkkeistä käytetään nimitystä täsmälääke.

11 Jatkuu.. Interferonihoito
Interferonit ja interleukiinit ovat elimistön tuottamia valkuaisaineita, jotka toimivat kasvaimia ja tulehdustauteja vastaan. Interferoneja käytetään syöpien hoidossa, joka annostellaan ihon alle tai lihakseen 3- 5 kertaa viikossa pistoksena. Hoito kestää kuukausia tai jopa vuosia, joten lähiomainen voi opetella interferonin pistämisen. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat kuumeilu, lihassäryt ja uupumus, joita voidaan lääkkeillä lievittää.

12 Vasta- ainehoidot Vasta- aineet ovat valkuaisaineita, jotka ovat tehty syövän hoitoon. Syöpäsolun kasvu ja jakautuminen estyvät vasta- aineiden vaikutuksesta. Lääkettä käytetään yhdessä solunsalpaajahoidon kanssa ja joskus myös yksittäin. Lääkettä annetaan pistoksina tai suun kautta tabletteina. Oireena voi ilmaantua: - vilutus -kuumeilua -väsymystä - erilaisia ihoreaktioita -tiettyihin lääkkeisiin liittyy sydänoireita

13 Sairauden vaikutus elämään
Vakava sairaus ja hoidot vaikuttavat ihmisen elämään fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti. Sairaus vaikuttaa myös sairastuneen läheisien tunteisiin, elämään ja arkeen. Sivuvaikutusten lisäksi voi tulla masennusta, väsymystä ja uupumusta sekä ruumiillisesti ja henkisesti. Tunteiden kanssa ei saa jäädä yksin, puhua voi lääkäreiden, hoitajien, omaisten, läheisten kanssa.


Lataa ppt "Syöpälääkehoito."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google