Köyhyys ja lapsen oikeudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Advertisements

Hyvinvointi.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Sosiaaliturvan viidakossa
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Luentorunko Mitä sosiaalipolitiikka on
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen Eeva Nykänen1.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
LAPSEN OIKEUDET.
Oikeus terveyteen ihmisoikeutena Eeva Nykänen
Päivi Juurinen, suunnittelija
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
Sosiaaliturva äitiys- ja isyyslomat/rahat, lapsilisät Eva Tinkanen ja Kiira Kallonen.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
1 Tulevaisuuden hyvinvoinnin tekijät - Miten saadaan kaikki pysymään mukana? Lea Karjalainen Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö-TVY ry.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Millaisia rajoja sosiaaliset perus- ja ihmisoikeudet asettavat sote-säästötalkoille? JUHA LAVAPURO APULAISPROFESSORI, TAMPEREEN YLIOPISTO
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto Minne menet Lappilainen Päihdetyö! Lähtökohdat Päihteiden käyttö Palvelutarve Seminaari Kaksi.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
KANSAINVÄLINEN OIKEUS I Luentosarjan avaus Minna Kimpimäki , 8-10.
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Lastensuojelun linjaukset ja laatusuositukset
Onko Suomen perusturva riittävä?
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Vahingonkorvausoikeuden perusteet
Elämänkatsomustiedon tunti
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
LASTEN OIKEUDET.
Kansalaisen vapaus, vastuu ja oikeudet - yhdenvertaisuuden toteutuminen muutoksessa Mirjam Araneva lapsioikeuslakimies , Metropolia.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Asiakkaan oikeudet ja hoitoon pääsy
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Loiste –hanke KEE-päivät
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
Hallitusneuvos Päivi Salo
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Köyhyys ja lapsen oikeudet Pentti Arajärvi Lapsiasiakeskustelu 2.5.2017

SYKE/DEMOS Policy Brief 2016

Perusoikeudet toimeentulo ja palvelut PL 19 § Oikeus sosiaaliturvaan   Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.

Ihmisoikeudet Sosiaaliset oikeudet Ihmisoikeuksien julistus Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus (26 art. yleinen yhdenvertaisuus) Euroopan ihmisoikeussopimus (12 lisäptk, yleinen yhdenvertaisuus) Euroopan sosiaalinen peruskirja (12 art. sosiaaliturva, luomaan, ylläpitämään, kehittämään ESP 13 art. vähimmäisturva, 14 art. palvelut) Taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus 9 art. Luodaan sosiaaliturva 2 art. sitoumus toimia käytettävissä olevin voimavaroin, soveltuvat keinot ja lainsäädäntötoimenpiteet, asteittain ja kokonaan Heikentäminen Taloudellinen perusta Suunnitelmallisuus Ei syrjiviä Ydinsisältö säilyy

Lapsen oikeuksien sopimus Lapsen etu Lapsen erityiset oikeudet Suojelu Osallistuminen Osallisuus  4 artikla Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin ja muihin toimiin tässä yleissopimuksessa tunnustettujen oikeuksien toteuttamiseksi. Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteuttamiseksi sopimusvaltiot ryhtyvät mahdollisimman täysimääräisesti tällaisiin toimiin käytettävissä olevien voimavarojensa mukaan ja tarvittaessa kansainvälisen yhteistyön puitteissa. 26 artikla 1. Sopimusvaltiot tunnustavat jokaisen lapsen oikeuden nauttia sosiaaliturvasta, mukaan luettuna sosiaalivakuutus, ja ryhtyvät välttämättömiin toimiin tämän oikeuden täydeksi toteuttamiseksi kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti.

Lapsen elatus Vanhemmat vastuussa 18 vuoden ikään, opiskelevan lapsen osalta pidempäänkin Lapsiperheiden tuen muotoja Lapsilisä Äitiysavustus Vanhempainpäivärahat Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki Työttömyysturvan ja eläkkeiden lapsikorotukset Lapseneläkkeet Elatustuki Vammaistuet Erityishoitoraha Opintotuen korkoavustus Sotilasavustuksen eräät osat Elatusvelvollisuusvähennys Toimeentulotuen lapsiosat Lastensuojelulain Sosiaali- ja terveyspalvelut Työllisyyden hoito Koulutus

Lastensuojelulaki 35 § Toimeentulon ja asumisen turvaaminen Kun lastensuojelun tarve oleelliselta osin johtuu riittämättömästä toimeentulosta, puutteellisista asumisoloista tai asunnon puuttumisesta tai kun mainitut seikat ovat oleellisena esteenä lapsen ja perheen kuntoutumiselle, kunnan on viivytyksettä järjestettävä riittävä taloudellinen tuki sekä korjattava asumisoloihin liittyvät puutteet tai järjestettävä tarpeen mukainen asunto. 76 a § Asumisen ja toimeentulon turvaaminen jälkihuollossa Kun riittämätön toimeentulo, puutteelliset asumisolot tai asunnon puuttuminen ovat olennaisena esteenä jälkihuollon piirissä olevan lapsen tai nuoren kuntoutumiselle, kunnan on viivytyksettä järjestettävä riittävä taloudellinen tuki sekä korjattava asumisoloihin liittyvät puutteet tai järjestettävä tarpeen mukainen asunto.