Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet"— Esityksen transkriptio:

1 Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet

2 Perusoikeudet Perusoikeudet ovat perustuslaissa valtion kansalaisille ja muille valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleville takaavat oikeudet. Perusoikeuksia ovat esimerkiksi uskonnon vapaus, yhdenvertaisuus lain edessä ja sananvapaus. On olemassa perusoikeuksien luokittelu: Henkilökohtaiset vapausoikeudet, Poliittiset oikeudet ja vapaudet, tasa-arvo-oikeudet, taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet.

3 Negatiiviset ja positiiviset oikeudet
Negatiivisia perusoikeuksia ovat oikeudet, joita ei oteta pois. Ihmisiä ei voi siis vangita ilman syytä. Negatiivisia oikeuksia voi kutsua myös vapautusoikeuksiksi. Positiiviset oikeudet antavat ihmisille mahdollisuudet hyvään elämään. Niitä ovat sivistykselliset ja sosiaaliset oikeudet, kuten koulutus ja sosiaaliturva. EU-maissa positiiviset oikeudet vaihtelevat, koska maat saavat päättää niistä itsenäisesti.

4 Ihmisoikeudet Ensimmäisen kerran ne saivat laajaa huomiota Ranskan vallankumouksen ihmisoikeuksien julistuksessa vuonna Myöhemmät oikeudet ovat laadittu pitkälti julistuksen pohjalta. Suomessa ihmisoikeudet ovat kirjattu perustuslakiin.

5 Kansalaisvelvollisuudet
Kansalaisvelvollisuudet ovat : -Maanpuolustusvelvollisuus -Velvollisuus noudattaa lakia -Velvollisuus todistaa -Oppivelvollisuus -Veronmaksuvelvollisuus -Velvollisuus auttaa hengenvaarassa olevaa -Velvollisuus ottaa vastaan kunnallisia luottamustoimia -Statusvelvollisuus eli nimipakko


Lataa ppt "Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google