Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MOTIVAATIO JA LIIKUNTA
Advertisements

TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
TUNTEET s. 8-.
LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Nuoruus kehitysvaiheena
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Mielenterveyshäiriöiden hoito
Mielenterveys s. 110 –
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Matemaattiset oppimisvaikeudet
Hengellinen ja ammatillinen Ismo Valkoniemi
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Suuttumuksen hallinta
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Sisäinen voimantunne Päämäärä- uskomukset Kyky- uskomukset Emootiot Konteksti- uskomukset Sisäinen voimantunne Työtyytyväisyys Sitoutuminen työhön.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Terveyden määritelmät
Motiivit, motivaatio ja psykologian osa-alueet
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Käyttäytymisen erityisen tuen ryhmämuotoinen tuki
tunteet ja kehityspsykologia
päihderiippuvuus fyysinen
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Uni, lepo ja rentoutuminen
SOSIOKOGNITIIVINEN TEORIA
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
8 Riippuvuus.
SOPEUTUMINEN KULTTUURISESTI VAIHTELEVIIN NORMEIHIN
opiskeluorientaatio (+)
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
10. Ajattelu.
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Arvioinnista arkipäivää
Opintopsykologi Katja Hietanen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Minä ja identiteetti – minäkuvat ja itsetunto
Opintopsykologi Katja Hietanen
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim: *sosiaaliset ongelmat (yksinäisyys, työttömyys, ihmissuhteet) *emotionaaliset ongelmat (masentuneisuus, aggressio) *terveydelliset ongelmat (kivut, sairaudet) *kognitiiviset ongelmat (oppimisvaikeudet, työtehtävät, muistihäiriöt) *addiktiot

ongelmanratkaisu (2.) -Ongelmanratkaisu on hypoteesien(=oletus siitä mikä toimintavaihtoehto johtaa haluttuun päämäärään) testaamista -Vaikeutuu tehtävän yksityiskohtien lisääntyessä, koska työmuistin kuormitus lisääntyy -Menetelmiä,esim: *yrityksen ja erehdyksen menetelmä =keksitään lukuisia hypoteeseja ja testataan osuuko mikään oikeaan *taaksepäin työstäminen =lähtökohtana päämäärä (esim. kuntoilu) ja mietitään mitkä vaiheet edellyttävät sen saavuttamista

ongelmanratkaisu (3.) -ongelman ratkaisu oivalletaan toisinaan analogioista (verrataan ongelmaa samantyyliseen ongelmaan jonka ratkaisu on tiedossa [ongelmaan on olemassa valmis ratkaisumalli] ) esimerkiksi kokeessa on vaikea tehtävä, mutta sitten muistaa että samanlainen tehtävä on tehty tunnilla ja osaa sen perusteella ratkaista tehtävän. -ongelman ratkaisua voidaan nopeuttaa, jos ongelma määritellään uudelleen eli ongelma kuvataan uudella tavalla eri näkökulmasta. (Tämä voi saada ongelman tuntumaan pienemmältä ja siksi sitä käytetään mm. terapiassa) Esim. ”pelkään esiintyä julkisesti >positiivisempi ajatus ”haluaisin esiintyä, mutta minua jännittää”

ongelmanratkaisu (4.) -ongelmanratkaisuun vaikuttaa: *syyn ja syyllisten etsiminen ongelmaan (voi hidastaa) *motivaatio *tunteet *ongelman tuttuus (vanhat sisäiset mallit voivat joko auttaa tai hankaloittaa uuden ongelman ratkaisua) *heuristiikat (esim. valitse: ”tuttu ja turvallinen”) *omat tiedot ja taidot (asiantuntijuus) *työmuistin kapasiteetti (yleensä tiedonkäsittely) *ympäristö *vireystila

luovuuden ja ongelmanratkaisun yhteys itsereflektio sosiaalinen tuki minäpystyvyysuskomukset tunteet +/- sisäinen ja ulkoinen motivaatio kognitiivinen terapia intuitio? lääkitys? keskustelu psyykkisen itsesäätelyn positiiviset keinot tiedon soveltaminen (esim. ps) ongelmien paloittelu umpikujien tunnistaminen (esim. ihmissuhteet) tarkastelu > eri näkökulmat fokusointi ja zoomaus luovuuden ja ongelmanratkaisun yhteys

ongelmanratkaisu ESTEITÄ jäykkä psyykkinen rakenne pessimistiset strategiat defensiivisyys itsetunto-ongelmat (sosiaalinen) ympäristö sairauden/päihteiden aiheuttamat kognit. muutokset tiedon puute noidankehät

flow hallinta, kontrolli > mieli, keho vapaus ilo, mielihyvä (välittäjäaineet) (limbinen järjestelmä) (etuotsalohko)