Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU"— Esityksen transkriptio:

1 Skeema 4 1.2 Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU

2 Tunne eli emootio Emootio eli tunne on lyhytkestoinen, tietyssä tilanteessa heräävä mekanismi. Mieliala on pitkäkestoinen, positiivisesti tai negatiivisesti sävyttynyt tunteenomainen kokemus, esim. masentuneisuus. Tunteissa on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Tunteet auttavat toimimaan eri tilanteissa. → Ne luovat valmiuden käyttäytyä tarkoituksenmukaisesti.

3 Tunne voidaan jakaa biologisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin osatekijöihin
Psyykkistä osatekijää edustaa tunnekokemus ja kognitiiviset tulkinnat tilanteesta: ”olen peloissani”. Biologiseen osatekijään liittyvät fysiologiset muutokset kehossa ja aivojen aktivaatio. Sosiaalinen osatekijä näkyy siinä, miten muut ihmiset, esimerkiksi heidän läsnäolonsa, vaikuttaa tunteisiin.

4 Perustunteisiin liittyvät ilmeet tunnistetaan maailmanlaajuisesti
Perustunteet ovat synnynnäisiä ja niitä ilmaistaan universaalisti samankaltaisin ilmein. Paul Ekman on luokitellut perustunteiksi ilon, hämmästyksen, surun, pelon, vastenmielisyyden ja vihan.

5 Kulttuuri vaikuttaa tunteisiin
Oppiminen vaikuttaa tunteisiin esimerkiksi niiden säätelyn ja ilmaisemisen kautta. Kulttuuriympäristö vaikuttaa sosiaalisten tunteiden, kuten häpeän, syyllisyyden ja ylpeyden ilmaisemiseen.

6 Tunteiden tutkiminen Tunteiden tutkimisessa käytetään monipuolisia tiedonkeruumenetelmiä: itsearvioinnit projektiiviset testit observointi fysiologiset mittaukset aivotutkimus-menetelmät. fMRI kuvat osoittavat mustasukkaisuuden ilmenevän hiukan eri tavoin miesten (vas.) ja naisten (oik.) aivoissa. Punaisella merkitty kohta on hypotalamus.


Lataa ppt "Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google