Oulun yliopisto Minna Nieminen asiamies, Akavan Erityisalat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TYÖSOPIMUS.
Advertisements

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
Irtisanotun virkamiehen takaisinottaminen Valtion henkilöstöpalvelut VirkamL 32 §
KILPAILUKYKYSOPIMUS NEUVOTTELUTULOS  Suomalaisen työn ja yritysten kilpailukyvyn parantaminen  Talouskasvun lisääminen  Uusien työpaikkojen.
Korvaavan työn pilotti VR-konsernissa Esitys Otso Ervasti ylilääkäri
Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Eka EURES-työpaikka Keski-Suomen TE-toimisto/EURES.
KEUDA 1 Keudan aikuisopisto Hyvinvointialat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info.
Opinto-ohjaajien ja ohjaustoimijoiden tiedotuspäivä Korkeakoulujen yhteishaku ja valintaperusteet
Palvelussuhteen päättäminen taloudellisella tai tuotannollisella perusteella Valtion henkilöstöpalvelut.
Yhteistoimintalaki Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 2007/334 Aalto-yliopisto Juhani Kauhanen
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?
Ajankohtaista työmarkkinoilta
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Mikä ihmeen oppisopimus?
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Henkilöstön tukeminen ja muutosturva
Jäsentilaisuus Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO järjestää yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa Oulun yliopiston henkilöstölle tarkoitetun.
Verotuksen perusteet – Matkat
Verotuksen perusteet – Matkat
12§ Vuosityöajan lyhentäminen
HOITOON PÄÄSY Voi valita itselleen terveysaseman oman kunnan sisällä
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
6 Tärkeä työsopimus s
Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
KUOPION KAUPUNGIN KESÄTYÖSETELI 2018
Kuntainfo Palvelujohtaja Tero Hyttinen
PALKKATUKIUUDISTUS Uudenmaan hanketoimijoiden seminaari
Kilpailukykysopimus Neuvottelutulos
Koskee tiedotetun Reshape –ohjelman vaikutuksia Suomessa
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Ajankohtaista Lapin TE-palveluissa Kuntainfo
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Tiken YT-info Ilkka Siissalo Tietohallinto / Ilkka Siissalo
THHL-muutoksessa mukana
Valmistelutilanne : henkilöstösiirrot ja liikkeen luovutus sote- ja maakuntauudistuksessa koskien muutosta
Lukion opiskeluhuolto
Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa
TYÖSOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN
JHL:n edustajisto Hannu Moilanen/Marja Lehtonen
TYKY-TOIMINTA 2014 Esityksen alaotsikko Esittäjän nimi.
Määräaikaiset palvelussuhteet
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
Palkkatuki Työllisyyspoliittista avustusta saaneiden hankkeiden ja välityömarkkinatoimijoiden 22.1 ja 23.1 työkokoukset Markku Visti, Uudenmaan.
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Sairausajan palkka Työsopimuslaki
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Väliaikaishallinnon henkilöstöasiat, periaatteita
Uudenmaan ELY-keskus, erikoissuunnittelija Riitta Somero
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

Oulun yliopisto 2.3.2017 Minna Nieminen asiamies, Akavan Erityisalat Yliopiston velvoitteet irtisanottuja työntekijöitä kohtaan Muutosturva ja takaisinottovelvollisuus Oulun yliopisto 2.3.2017 Minna Nieminen asiamies, Akavan Erityisalat

Muutosturva, työllistymisvapaa Työntekijällä on oikeus vapaaseen täydellä palkalla osallistuakseen irtisanomisaikanaan 1) työllistymissuunnitelman laatimiseen, 2) työvoimakoulutukseen ja siihen liittyvään harjoitteluun tai työssäoppimiseen tai 3) oma-aloitteeseen tai viranomaisaloitteeseen työpaikan hakuun ja työhaastatteluun tai 4) uudelleensijoitusvalmennukseen. Oikeus koskee työnantajan irtisanomaa henkilöä Oikeus ei koske määräajan loppuun kulumisen perusteella päättyviä työsuhteita

Muutosturva, määräaikaiset Sekamuotoisen työsopimuksen (määräaikaisuus irtisanomisehdolla) irtisanomisesta syntyvä oikeus koulutukseen ja muihin työllistymistä edistäviin toimiin? Jos työsopimus loppuu määräaikaisuuteen, ei oikeutta muutosturvaan. Jos työsopimus loppuu irtisanomiseen tuta-syistä, kohdellaan samalla tavalla kun muita irtisanottuja. Takaisinottovelvollisuus tässä tapauksessa ulottuu kuitenkin vain alkuperäisen määräaikaisen sopimuksen sopimuskauden loppuun.

Muutosturva, työllistymisvapaa Työllistymisvapaan pituus on: 1) enintään yhteensä viisi työpäivää, jos irtisanomisaika on enintään yksi kuukausi = työsuhde on kestänyt enintään 4 vuotta; 2) enintään yhteensä 10 työpäivää, jos irtisanomisaika on yhtä kuukautta pidempi mutta enintään neljä kuukautta = työsuhde enintään 8 vuotta; 3) enintään yhteensä 20 työpäivää, jos irtisanomisaika on yli neljä kuukautta = työsuhde kestänyt yli 12 vuotta.

Muutosturva, työvoimapalvelut Työnantajalla on muutosturvan toimintamallin mukaan tehostettu neuvotteluvelvollisuus työvoiman vähentämistilanteissa. Työnantajan on annettava henkilöstöryhmän edustajille esitys työllistymistä edistäväksi toimintasuunnitelmaksi yhteistoimintamenettelyn alkaessa. Työnantajan tulee tiedottaa irtisanottaville työntekijöille TE –toimiston palveluista Työnantajan tulee ilmoittaa irtisanottavista työntekijöistä viipymättä TE-toimistolle, jos irtisanottavia on vähintään kymmenen.

Oikeus osallistua koulutukseen Tuotannollisesta ja taloudellisesta syystä irtisanotulla työntekijällä on oikeus osallistua työnantajan kustantamaan, työllistymistä edistävään valmennukseen tai koulutukseen. Valmiuksia työllistyä arvioidaan yksilöllisesti. Valmennus tai koulutus voidaan järjestää irtisanottavalle joko henkilökohtaisesti tai ryhmäkohtaisena palveluna. Työllistymistä edistävä valmennus tai koulutus on yleensä järjestettävä kahden kuukauden kuluessa irtisanomisajan päättymisestä.

Oikeus osallistua koulutukseen Valmennuksen tai koulutuksen on arvoltaan vastattava vähintään työntekijän laskennallista palkkaa kuukauden ajalta, tai irtisanotun työntekijän kanssa samassa toimipaikassa työskentelevän henkilöstön keskimääräistä kuukausiansiota – riippuen siitä, kumpi on suurempi. Velvollisuudet koskevat työnantajia, joiden palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Työntekijältä edellytetään vähintään viiden vuoden mittaista työsuhdetta.

Oikeus osallistua koulutukseen Painavasta syystä valmennus tai koulutus voi osittain tai kokonaan toteutua myöhemmin. Painava syy voi olla esim. se, että tarkoituksenmukaista valmennusta/koulutusta ei ole saatavana annetuissa aikarajoissa. Valmennuksen/koulutuksen toteutusaika tai arvio siitä on oltava irtisanottavan työntekijän tiedossa, kun hänen työsuhteensa päättyy. Yt-lain mukaiseen henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaan on vuoden 2017 aikana sisällytettävä koulutuksen tai valmennuksen järjestämisperiaatteet.

Oikeus työterveyshuoltoon Työnantajalla on velvollisuus järjestää irtisanotulle työntekijälle työterveyshuolto kuuden kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä lukien. Irtisanotun työntekijän ei tarvitse maksaa valmennuksesta, koulutuksesta eikä työterveyshuollon palveluista veroa. Edut eivät myöskään lähtökohtaisesti vaikuta työttömyysturvaan.

Takaisinottovelvollisuus Työnantajan on tarjottava työtä tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla irtisanomalleen, työvoimatoimistosta edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos hän tarvitsee työntekijöitä neljän (4) kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Jos työntekijän työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on kuusi (6) kuukautta.

Takaisinottovelvollisuus Takaisinottovelvollisuus koskee tarjolla olevaa samaa tai samankaltaista työtä kuin irtisanotun työntekijän aikaisemmin tekemä työ. muistuttaa työntekijän aikaisempia työtehtäviä ja työntekijän koulutus, ammattitaito ja aikaisempi työkokemus huomioon ottaen olisi todennäköistä, että hänet valittaisiin kyseiseen työhön, jos muita hakijoita ei olisi. Irtisanotulla työntekijällä on etuoikeus tulla valituksi avoinna olevaan työpaikkaan, vaikka samaa työpaikkaa hakisi pätevämpikin henkilö. Sen sijaan irtisanotun työntekijän työsuhteen ehtojen ei tarvitse säilyä entisellään.

Työnantajan koulutusvastuusta Minkä laajuista koulutusta/perehdytystä voidaan odottaa annettavaksi irtisanomisuhan alaiselle tai takaisinottovelvollisuuden piirissä olevalle, jotta hän on kelpoinen työnantajalla tarjolla olevaan toiseen tehtävään?

Työnantajan koulutusvastuusta Työntekijälle tulee antaa sellaista koulutusta, että hän selviää työstä. Tällainen koulutus on normaalia perehdytystä laajempi. Työntekijällä tulee kuitenkin olla perustaidot, ja työnantajan koulutus on lähinnä ammatillista täydennys-/jatkokoulutusta. Kokonaan uuteen ammattiin työntekijää ei tarvitse kouluttaa. Koulutuksen tulee olla työn luonteeseen nähden tavanomaista ja työnantajan taloudellisiin mahdollisuuksiin nähden tavanomaista. Huom! Takaisinottovelvollisuuteen ei kuulu koulutusvastuu Työnantajalla on velvollisuus ottaa irtisanottu takaisin samaan tai samankaltaiseen työhön, ei kokonaan toiseen tehtävään. Tavanomaista perehdytystä tulee toki antaa.

Takaisinottovelvollisuus Takaisinottovelvollisuus ei koske: Määräaikaisessa työsuhteessa olleita työntekijöitä Työntekijöitä, joiden työsopimus on irtisanottu tai purettu työntekijästä johtuvasta syystä (ns. individuaaliperusteella) Työntekijöitä, joiden työsopimus on päättynyt koeajan perusteella Kun työntekijä on itse irtisanonut työsuhteensa Takaisinottovelvollisuutta ei ole, jos avoinna oleva työpaikka täytetään sisäisin siirroin, eikä uusia työntekijöitä pyritä palkkaamaan ulkopuolelta.

Osa-aikaistettavat työntekijät Koskeeko takaisinottovelvoite, uuteen tehtävään kouluttaminen tai muu työllistymisen tukeminen osa-aikaistettavia? Osa-aikaistettavia koskevat muut säännökset kuin irtisanottuja. Työsopimuslaissa säädetään työnantajan velvollisuudesta tarjota lisätyötä osa-aikaisille työntekijöille. Säännöksen mukaan työnantajan, joka tarvitsee lisää työvoimaa sellaisiin tehtäviin, jotka ovat sopivia hänen palveluksessaan jo oleville osa-aikatyöntekijöille, on tarjottava näitä töitä osa-aikatyöntekijöille.

Osa-aikaistettavat työntekijät Lisätyötä on tarjottava kaikille niille osa-aikatyöntekijöille, jotka ovat sopivia vapaana oleviin tehtäviin. Lisätyön tarjoamisvelvollisuuteen liittyy myös työnantajan velvollisuus järjestää osa-aikatyöntekijälle sellaista koulutusta, joka on tarpeellista uuden työn vastaanottamiseksi. Työnantajan palveluksessa olevilla osa-aikatyöntekijöillä on etusija lisätyöhön ennen takaisinottovelvollisuuden piirissä olevia työnantajan entisiä työntekijöitä.