Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
Advertisements

Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
YouTube Rules and we want too… OKKY:n KOTISIVUJEN SUUNNITTELUKILPAILU.
Adoption Adoptio. 1.Kun kuulet sanan adoptio, mitä tulee ensimmäiseksi mieleen 2. Mitä kokemuksia sinulla on ollut adoptiosta, henkilökoht, suvussa,
Syyllisyys ja häpeä. Askel 5 syyllisyys ja häpeä Tavoitteet: Ymmärtää syyllisyys ja häpeä ja niiden välinen ero Tutkia kuinka vastaamme näihin tunteisiin.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Kuulumiskierros Toimintaa Itsensä virittäminen ennen ryhmätilannetta Kotitehtävän läpikäynti Tulevaisuustyöskentely.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
© COACH 1.jakso: MINÄ JA JOHTAMISTYÖ Tampere Vuorovaikutus oppisopimustarkastajan työssä ”Millä työkaluilla?”
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Neuvottelu ja asioiden pilkkomisen taito
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Humanismi.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Arviointi Hyökkälän koulussa lv
The 9 block vision processing model
Hyvinvointiraportti-hanke
pieni pala sinusta, tehdään meistä kakkuja
Vapaaehtois- ja vertaistoiminnan ongelmatilanteet
Sanni Pietiläinen Myelpt14a
Vastuullisuus Askel 7.
Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?
TERVEYSTIETO 8 2. Tunteiden kirjo.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
Elinan kokemukset ja oppimiset Taitava Viestijä –kurssilla
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Pelastussuunnitelman opetusmateriaali oppilaille
Monialainen yhteispalvelu
Tuomo Autio Psykologi Epshp
Kielitietoisuus.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
SPPL Arvotyöpaja Kuopio
Opintopsykologi Katja Hietanen
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Terveiset Yö-ryhmästä
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Viestinnän työkalupakki
A2-kieli-info.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Ajanhallinta opiskelussa
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
Ryhmäyttäminen Lyhyt oppimäärä 0 op.
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että
Opettajan pedagoginen ajattelu
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
VINKIT VAIKUTTAVAAN VIESTINTÄÄN
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Avoimen tuotteenhallintamalli
TYÖHYVINVOINTI Työhyvinvointi  .
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Pienin askelin kohti parempaa työhyvinvointia – yrittäjien näkemyksiä keinoista edistää hyvinvointiaan Y-Foorumi Salla Ahola & Kirsi Heikkilä-Tammi.
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Alaotsikko Ryhmäyttäminen.
Esityksen transkriptio:

Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen Toimiva ryhmä tarvitsee joukon hyviä ryhmänjäseniä. Kuinka edistän ryhmän toimivuutta? Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen

Sisältö: Jokainen on osa ryhmää ja sen toimivuutta Taito kuunnella ja ymmärtää, mitä toinen sanoo 3. Taito osoittaa empatiaa ja tukea Taito hallita konflikteja ja ratkaista väärinkäsityksiä Hyväksyvä, turvallinen ja luotettava ryhmäilmapiiri Vaitiolon ja muut yhdessä sovitut asia Toimivan ryhmän periaatteita

1. Olen osa ryhmää ja sen toimivuutta Jokainen ryhmänjäsen on vastuussa ryhmästä. Vastuu ryhmästä ei siis ole yksinomaan (vertais)ohjaajilla  Ryhmä luodaan aina yhdessä kuten aiheiden suunnittelu, kokoontumiset, säännöt sekä muu toiminta taito luoda ja ylläpitää ryhmän toimintaa tukevaa ilmapiiriä

2. Taito kuunnella ja ymmärtää, mitä toinen sanoo ”Usein pidämme itseämme hyvinä kuuntelijoina, ja toki sitä usein olemmekin, mutta joskus on hyvä miettiä itsekseen voisinko toisen kertoman jälkeen… …esittää lisäkysymyksiä? …sanoa jotain lohduttavaa? …olla tyrkyttämättä omia neuvoja, koska mikä sinulle on hyvä tapa toimia, voi olla toiselle mahdoton. …olla käskemättä ja määräämättä! Toisen ihmisen määrääminen ei ole hyvän kuuntelijan tapaista toimintaa.

3. Taito osoittaa empatiaa ja tukea ” Tulemme ryhmään, koska haluamme jakaa asioita, mitkä meitä yhdistävät. On tärkeää, että jokainen saa osakseen empatiaa ja ymmärrystä. Se on meille kaikille ihmisille tärkeää niin kuin tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olemme ” Tasapuolinen puhuminen ja kuunteleminen  joku puhuu laajemmin kuin toinen. Tärkeää on, että paljon puhuva tiedostaa oman puheensa  hyvä myös sopia yhdessä miten toinen voi puheen kohteliaasti keskeyttää taito ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan tarkasti taito kuunnella ja ymmärtää, mitä toinen sanoo (aina ei voi, eikä tarvitse ymmärtää)

4. Taito hallita konflikteja ja ratkaista väärinkäsityksiä Omalla käytöksellä ja suhtautumisella on paljon merkitystä Kun väärinkäsitys ilmenee, pyritään sitä selvittämään lisäkysymyksin; Pystytkö tarkentamaan mitä tarkoitit? Ymmärsinkö oikein, että tarkoitit…? Huonoja päiviä sattuu jokaisen kohdalle, niitä toki ymmärretään ” Meistä jokainen on joskus kärsimätön, eikä aina jaksa toimia hyvien tapojen mukaisesti. Tärkeää on myös osata tarvittaessa pyytää anteeksi ”

5. Hyväksyvä ja turvallinen ilmapiiri Ryhmässä on tarkoitus puhua vain omista asioista. Turvallisessa ryhmässä uskaltaa kertoa kipeimmätkin tuntemuksensa Turvallinen ilmapiiri on hyväksyvä, ei-kriittinen. Ihmisiä ja heidän tekemisiään ei arvostella tai arvoteta. Ja samalla mahdollistuu myönteisen palautteen antaminen toinen toisilleen Toinen toisensa tukeminen ja auttaminen on luonnollista. Asioiden käsittely yhdessä, eli jakaminen, luo yhteyden kokemuksen ja tunteen samaan porukkaan kuulumisesta. Turvallisessa ilmapiirissä iloitaan ja surraan, jaetaan tunteita ja kokemuksia. Ilmapiiri sallii huolettoman heittäytymisen tässä ja nyt. Turvallisessa ilmapiirissä kaikki ryhmän jäsenet ovat ”parhaimmillaan”. Turvallinen ilmapiiri mahdollistaa sen, että asioista voidaan olla eri mieltä, onhan jokaisella ryhmän jäsenellä erilainen elämäntilanne ja taustansa  ei tarvetta löytää ehdottomia totuuksia

6. Vaitiolo ja muut yhdessä sovitut asiat VAITIOLOVELVOLLISUUS! Koskee jokaista ryhmäläistä ja kaikkea ryhmän sisällä sanottua ja tapahtunutta Kaikki mitä ryhmäläiset kertovat itsestään ja tuntemuksistaan on aina luottamuksellisesti kerrottua. Mitään asioita, joita muut ovat kertoneet ei tule kertoa ulkopuolisille edes ryhmässä käyminen ei kuulu ulkopuoliselle. Muista yhteisistä säännöistä on hyvä sopia selkeästi, tarvittaessa kirjallisesti.

7. Toimivan ryhmän periaatteita Ymmärretään ja arvostetaan jokaisen erilaisuutta ryhmän toiminnan suunnittelu ja toteutus annetaan koko ryhmän yhteiseksi tehtäväksi Onnistuneessa vertaisryhmässä Saa olla oma itsensä Mahdollisia ongelmiaan tai vaivojaan ei tarvitse piilotella, eikä suurennellakaan Hyvinä hetkinäkin saa tuntea olevansa oikeutettu tulemaan ryhmään ja kertomaan omasta tyytyväisyydestään Muut, joilla on samanlaisia kokemuksia, ymmärtävät miltä elämä voi tuntua. Kaikkea ei tarvitse taivuttaa rautalangasta, joten vertaisten kanssa voidaan keskittyä oleelliseen: eteenpäin menoon ja voimavarojen hakemiseen yhdessä muiden kanssa.