Erityinen tuki ammatillisessa oppilaitoksessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Advertisements

Yksilölliset opetussuunnitelmat
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
Johtavat ammattiin. Monimuotoiset opinpolut johtavat ammattiin Kesto: 01/ /2011 Kohderyhmä: Koulutuskeskus Sedun opiskelijat, opinto-ohjaajat, erityisopettajat,
Yleistä - rehtori kutsuu koolle - kokoontumisista kirjoitetaan muistio: vuotuiset vastuualueet/työtehtävät -kokoontuminen noin 2-4 kertaa lukuvuodessa.
Ykkösten vanhempainilta Janakkalan lukio Turengin toimipiste.
Opiskeluhuollon palvelut Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Oikeus oppimiseen
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Kukkulan koulun konsultoiva erityisopettaja haasteellisen oppilaan tukena Kukkumäentie 27a, Jyväskylä
Erityisen hyvä osaaja Keskuspuiston ammattiopiston strategia 2015 – 2020 Hyväksytty hallituksessa
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 NMI Dialoog. Hankkeen tavoitteet  Tunnistaa opinnoissaan hitaasti etenevät ja keskeyttämisvaarassa olevat opiskelijat.
Anne Luoma / VARHAISERITYISKASVATUS. Kunnan järjestämässä ja tukemassa päivähoidossa olevien tukea tarvitsevien lasten osuus päivähoitoikäisistä.
VESO Anne Hakanen Pirjo Vuorio Jaana Karlamaa NOPS 7.5. Osa-aikainen erityisopetus.
Arviointi osana oppimisprosessia
LAPSEN ITSEARVIOINTI Alueelliset koulutukset Itäinen, Pohjoinen ja Eteläinen alue Syksy 2016.
Reformi haltuun OKM.
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Mikä ihmeen oppisopimus?
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Kaksoistutkinto Mäntsälän lukio.
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Valma Oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Opetussuunnitelma ops
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
OPON TUNTI Seija Mäntynen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
SINUSSA ON POTENTIAALIA
Sosiaalialan tehtävärakenne
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
TYÖLLISTYMISEN MAHDOLLISUUDET - seminaari
Vanhempainillat 20 & Johanna Honkanen-Rihu, rehtori
HIEKKIKSEN YRITTÄJYYSKASVATUSHANKE
Merkonomista tradenomiksi Hyria Koulutus – Laurea AMK Kaisa Tsupari, ammatillinen opettaja, Hyria Koulutus.
Lukion opiskeluhuolto
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI
OPA - Ohjaamista ja palautetta digitaalisesti
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
KP OTE Opinnoista töihin
Väyläopintoihin ohjautuminen
Kaksoistutkinto.
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Omnia.fi/yhteishaku.
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Väyläopintoihin ohjautuminen
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Luokat A Minna Mäkelä 19B Satu Mäkinen 19C Juha Käkilehto.
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Opetussuunnitelma -> oppisopimus
Esityksen transkriptio:

Erityinen tuki ammatillisessa oppilaitoksessa Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Joensuu, tekniikka Tuula Saari-Järvelin 2017

Periaatteita Erityisopetus (erityinen tuki) on osa yhteisöllistä ja opetussuunnitelman mukaista opiskeluhuoltoa, jonka avulla tuetaan oppimista sekä tunnistetaan, lievennetään ja ehkäistään mahdollisimman varhain oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia ja opiskeluun liittyviä muita ongelmia. Tarkoittaa opiskelijan henkilökohtaisiin tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista pedagogista tukea sekä erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä. (L 19 a §20.3.2015/246). Tavoitteena turvata kaikille opiskelijoille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua toisen asteen koulutukseen omien edellytystensä mukaisesti. Erityisopetuksessa korostetaan ennaltaehkäisyn merkitystä, yhteisöllisyyttä, opiskelijan omaa aktiivisuutta ja osallisuutta sekä sosiaalisen tuen merkitystä. Opiskelijoiden erilaiset elämäntilanteet ja yksilölliset tarpeet pyritään huomioimaan niin, että voimme tukea opiskelijoiden työkykyisyyttä ja ohjata opiskelijaa kehittymään aktiivisena toimijana ja oman alansa ammattilaisena.

Periaatteita Laadukkaasti toteutettu erityisopetus on aina yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja erityisopetustarpeen arvioiminen edellyttää moniammatillista yhteistyötä. Erityisopetuksen toimijoita ovat: opiskelija ja (alaikäisen opiskelijan kohdalla) huoltaja erityisopettaja ryhmänohjaaja opettaja(t) opinto-ohjaaja koulutuspäällikkö koulutusjohtaja ja rehtori. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon palvelut (kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja) ja monialaisen asiantuntijaryhmän tapauskohtainen työskentely täydentävät tarvittaessa opiskelijalle annettavaa erityistä tukea.

Erityisopetuksen peruste ja HOJKS Opiskelija voidaan nimetä erityisopiskelijaksi silloin, kun huomataan, että opiskelija tarvitsee säännöllistä ja pitkäaikaista pedagogista tukea tai erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä saavuttaakseen tutkinnon perusteiden mukaiset ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet. Erityisopetuksen peruste on aina määriteltävä. Luokittelun perustana käytetään ensisijaista, erityisopetuksen tarpeeseen eniten vaikuttavaa, vaikeutta tai vammaa. Tilastokeskuksen luokittelun mukaiset koodit 1–3 ja 12 voidaan määritellä moniammatillisen arvioinnin pohjalta oppilaitoksessa, mutta koodit 4–11 edellyttävät diagnoosia. Erityistä tukea tarvitsevalle opiskelijalle laaditaan kirjallinen henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma eli HOJKS. HOJKS ei tarkoita automaattisesti tavoitteiden mukauttamista. HOJKSiin kirjataan kaikki opiskeluun liittyvät yksilölliset ja henkilökohtaiset järjestelyt. Opiskelun etenemistä seurataan HOJKSin avulla ja siihen kirjataan tavoitteet ja tukitoimet säännöllisesti. Erityisopettajalla on vastuu erityisopetusprosessissa, koska hän vastaa HOJKSin laadinnasta ja päivittämisestä yhteistyössä ryhmänohjaajan, opettajan ja opiskelijahuoltohenkilöstön kanssa. HOJKSia ei voi tehdä ilman opiskelijan ja huoltajan suostumusta.

Erityisen tuen tarpeen kartoitukseen kuuluvat: • tiedonsiirto • HOPS-keskustelut ryhmänohjaajan kanssa • yhteistyö huoltajien kanssa • opettajien havainnot • opiskeluhuoltohenkilöstön havainnot • tarvittaessa yhteistyö oppilaitoksen psykologin kanssa • lausunnot ja muut dokumentit sekä harkinnanvaraisen haun tiedot • matematiikan ja kielten lähtötasotestaukset (oppilaitoksessa sovitulla tavalla) • NMI-lukiseulatestistö • tarvittaessa NMI-yksilötestistö ja • tarvittaessa oppimisvalmiustesti.

Erityisopetuksen työmuotoja Ammatillisessa erityisopetuksessa opiskelijan oppimista ja tutkinnon perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttamista tuetaan valmentavalla työotteella, yksilöllisillä ja vaihtelevilla pedagogisilla ohjaus-, oppimis- ja opetusjärjestelyillä sekä monipuolisilla oppimisen ja osaamisen arviointimenetelmillä. Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan opetus toteutetaan ensisijaisesti integroidusti samoissa ryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa. Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden arvioinnissa lähdetään siitä, että opiskelija suorittaa perustutkinnon niiden perusteissa määriteltyjen ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden sekä arviointikriteereiden mukaisesti, joskin erityisesti tuettuna. (OPH Arvioinnin opas 2015). Mikäli opiskelija ei jossakin tutkinnon osassa kuitenkaan saavuta perustutkinnon perusteissa ilmaistuja T1-tason ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita, opetus voidaan mukauttaa siinä määrin, kuin se on opiskelijan henkilökohtaiset tavoitteet ja valmiudet huomioon ottaen välttämätöntä.

Erityisopetuksen työmuotoja Peltolassa Opetuksessa käytetyt tukimuodot: yksilöllinen ohjaus ja opetus (mm. työsalityöskentelyssä), pienryhmä- ja samanaikaisopetus (esim. yhteisissä opinnoissa mm. kielet, matikka), suulliset kokeet, ositetut kokeet, selkomateriaali, pilkottu/karsittu oppimateriaali, mukautetut tavoitteet ja oppimistehtävät, pidennetty opiskeluaika (lyhennetty työpäivä), Y-paja jne. Työssäoppiminen ja näytöt: toppipaikan hakeminen ohjatusti, ennakkotutustuminen toppipaikkaan yhdessä opiskelijan kanssa, tehostettu ohjaus ja kontakti topin aikana, näyttöä ennen annettu tuki, näytön aikana tarvittava tuki, projektityöskentely jne. Muu tuki: kuraattori, opo, terveydenhoitaja, psykologi, asuntolapalvelut ja oppilaitoksen ulkopuoliset yhteistyötahot (mm. mielenterveyspalvelut, ASPA)

Erityisopettajat Peltolassa Ammatilliset erityisopettajat: Kone- ja tuotantotekniikka Ensio Kettunen Sähköala, tieto-ja tietoliikennetekniikka sekä turvallisuusala Hannu Lindh Autoala Mikko Rytiniemi Kuljetusala Pasi Hiltunen Yhteiset tutkinnon osat (en, ru) Marja Luopa Erityisopetuksen vastuuhenkilö (erva) ja yhteisten tutkinnon osien erityisopetus Tuula Saari-Järvelin