LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Advertisements

5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Oulun aikuislukio 2014.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
ARVIOINTI Vanhempainilta
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Tervetuloa!.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
LUOKATON LUKIO OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
2. vu0sikurssin opiskelijoiden vanhempainilta
Ops 2016 ja arviointi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
VALTAKUNNALLINEN LUKION TUNTIJAKO
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Mankalan koulun vanhempainilta ti Opetussuunnitelmauudistus valinnaiset Sari Juuti.
SEMINAARI Eija Kumpulainen Oulun normaalikoulun lukio.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Tiimijakso syksy 2016 TURUN LYSEON LUKIO. Miksi tällainen opiskelumuoto? Opiskelutaidoista tietoiseksi tuleminen Syvä ja integroiva oppiminen Uusi näkökulma.
Oulun normaalikoulun lukio. Normaalikoulun lukio on Linnanmaalla toimiva Oulun yliopiston harjoittelukoulu. Koulussa työskentelee varsinaisten opettajien.
Vanhempien mielipiteitä
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Tuusulan lukio Jokelan toimipiste
Miksi lukioon? Saat hyvän yleissivistyksen monipuoliset kieliopinnot
Arviointi osana oppimisprosessia
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
Esittelyssä Karhulan lukion matemaattis-teollisen linjan opinnot
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
MIKSI LUKIOON???.
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
LUOKATON LUKIO Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma
Vanhempainilta
Lukion tuntijakotaulukko 2016
Nopolan koulu Opettajien veso
OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016.
ERITYISLUOKKA 7-9J Elokuu 2016 MIKSI Yhteystiedot MITEN OHJAUS
Tiimijaksolla Turun Lyseon lukiossa
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Ykkösten vanhempainilta
Lukion päättötodistus
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
LUKIO-OPINNOT.
Vinkkejä opintosuunnitelman miettimiseen
Kiinnostaako lukio?
MIKSI LUKIOON???.
2. Luokan OPO1 osa 2.
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT KÄYTÄNNÖSSÄ
johtava rehtori Timo Olli KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016 Tavoitteet •Kasvu sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi •Tietojen lisäksi tarvitaan myös taitoja •Elinikäinen oppiminen ja ohjaus •Opiskeluympäristöt ja toimintakulttuuri Keskeistä paikallisella LOPS työllä: LOPS:n perusteiden pohjalle täsmennetään oma toimintakulttuuri, jolla yhteinen suunta tulevaisuuden osaamishaasteisiin muuttuvassa toimintaympäristössä. LOPS:ssa korostuu yhä enemmän ohjaus ja rakentava palaute, jolla tuetaan opiskelijan aktiivista, tavoitteellista ja itseohjautuvaa toimintaa. Kaikkien ja kaikentasoisten opiskelijoiden omaa osaamista tukevan kannustavan palautteen tavoitteena onnistumiset ja myönteiset oppimiskokemukset.

Lops 2016 ja lukion tuntijako • Lukion oppimäärä pysyy 75 kurssissa • Pakollisia kursseja edelleen 47-51 • Syventävien valtakunnallisten kurssimäärä sama • Muutoksia useissa oppiaineissa: matematiikka, maantiede, fysiikka, filosofia, historia, yhteiskuntaoppi, uskonto/ET, musiikki, kuvataide ja opo • Uutena teemaopinnot (arvosana S) • Perusteet laaditaan myös lukiodiplomeille (arviointi muuttuu 4-10) ja koulutuksen järjestäjän taideopinnoille. Muutosten taustalla ympäröivän yhteiskunnan muuttuminen ja muutokset perusopetuksessa. Uutena asiana teemaopinnot: oppiaineiden välisten yhteyksien rakentaminen. Lukiodiplomien status muuttuu; taito- ja taideaineet keskiössä, turvataan erityisesti nykyisten lukiodiplomien toteuttaminen, sen jälkeen katsotaan muut aineet - tämän valmistelutyö vielä kesken OPH:ssa, koulutuksen järjestäjä kuitenkin päättää, mitä tarjotaan.

Lops 2016 peruslähtökohdat Lukiokoulutuksen ei ole jatkossakaan oltava "sirkushuveja", mutta profiilin kohottamisessa on valtakunnallisesti työnsarkaa. Uudessa LOPS:ssa arvioidaan erityisesti kolmanteen asteeseen siirtymisen jouhevuutta ja sujuvuutta tiedollisesti ja taidollisesti.

Lops 2016 ja oppimiskäsitys • opiskelijan aktiivinen, tavoitteellinen ja itseohjautuva toiminta • ohjaus ja rakentava palaute • vuorovaikutus • onnistumiset ja muut myönteiset kokemukset Käytännössä: Opiskelijoihin ja heidän omaan tekemiseensä on luotettava entistä enemmän, opettajien on suunniteltava työtään enemmän. Muistamisesta siirrytään ymmärtämiseen ja soveltamiseen.

Lops 2016 ja Opiskeluympäristöt ja -menetelmät • lähtökohtana ovat oppimiskäsitys sekä opetukselle asetetut tavoitteet • monipuolisuus, merkitykselliset oppimiskokemukset • turvalliset ja terveelliset opiskeluympäristöt, myös oppilaitoksen ulkopuolelle • tieto- ja viestintäteknologia TVT on keskeinen uudessa LOPS:ssa; oleellista opiskelijan valmiudet jatkon kannalta: Opiskelu 3. asteella ja toimiminen työelämässä alati muuttuvassa toimintaympäristössä vaatii tieto- ja viestintäteknologian perusteiden hallintaa.

Lops 2016 ja Ohjaus ja opinto-ohjaus • Tuntijaossa on kaksi pakollista kurssia opinto-ohjausta: Ensimmäisessä kurssissa painottuvat opinnot lukiossa ja toisen kurssin aikana pääpainopiste on jatko-opinnoissa ja työelämässä. • Opiskelijan henkilökohtainen suunnitelma sisältää: - opiskelusuunnitelman - ylioppilastutkintosuunnitelman - jatko-opinto- ja urasuunnitelman Ohjaus ei ole pelkästään OPOn hommaa, vaan sitä tekevät kaikki opettajat. KAIKKIEN JA KAIKEN TASOISTEN opiskelijoiden tukeminen heidän kehitystarpeidensa mukaisesti!

Lops 2016 ja arviointi • Arviointi opiskelijan oppimisen edistäjänä • Arvioinnin monipuolisuutta on vahvistettu • Osaamisen tunnustamista on täsmennetty ”Opiskelijan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin. Opiskelijan oppimista ja työskentelyä tulee arvioida monipuolisesti” Lukiolaki 17 § 1 mom. Uudessa LOPS:ssa puhutaan monipuolisista tuotoksista ja arvioinneista, ja että arviointi toimii opiskelijan oppimisen edistäjänä. TAVOITTEENA opiskelijan oppimisen edistäminen opiskelijan omaa osaamista tukemalla kannustavan palautteen avulla.