Kuopion kaupunki Perusopetus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LUVALLISET POISSAOLOT
Advertisements

RUNOSMÄEN KOULUN YTE-SUUNNITELMA
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Autismin kirjon oppilaiden perusopetus Helsingissä
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Oppilaalle annettava tuki ja vastuuhenkilöt Turun perusopetuksessa
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
Tervetuloa esiopetusiltaan!
PERUSOPETUKSEN KONSULTAATIO, ALUEELLISET JA MAAKUNNALLISET OSAAMISKESKUS- ELI PERTTUKOULUT PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Pääperiaatteet (luonnos)
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
MITÄ TAPAHTUU 6. LUOKALLA? Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Luokanopettajat täyttävät.
Opinto-ohjauksen ja erityisopetuksen yhteistyö SOOLin teemaseminaari
Katja Siltanen ja Anne Rytilahti
Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.
KOLMIPORTAINEN TUKI Esi- ja peruskoulussa Hankasalmen kunta/Kuuhankaveden koulu.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Tiedonsiirto toiselle asteelle Tiedonsiirron periaatteita Perusopetuksella velvoite siirtää opetuksen järjestämisen kannalta välttämätön tieto.
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Sari Ågren. Työryhmä Perusopetuksessa Mari Aalto, Laura Impiö, Teija Warro, Satu Lehtonen, Anita Rapp, Hanna Leppänen, Anne Lähteenmäki, Liina Maarni,
NIVELVAIHE 2. LUOKALTA 3. LUOKALLE. 2. – 3. LUOKKA Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu.
NIVELVAIHE ESIOPETUKSESTA 1. LUOKALLE. ESIOPETUS - 1. LUOKKA Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu.
Nivelvaihe yläkoulusta jatko-opintoihin Tuija Harakka, Milla-Miia Luosujärvi, Marja Asikainen ja Kirsti Linnoinen; päivitys Janne.
Kuopion kaupunki Perusopetus
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
ALAKOULUN OSA-AIKAINEN ERITYISOPETUS
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Kasvun ja oppimisen tuki Rauman esiopetuksessa
ERITYISLUOKKA 7 -9 H Tehtävä Yhteystiedot Miten Luokkaan siirtyminen
Yhteistyö nivelvaiheessa esiopetuksesta kouluun
Prosessin nimi: Siirtymävaihe esiopetuksesta perusopetukseen, kun lapsella on pidennetty oppivelvollisuus ja/tai erityinen tuki tai kun tehostettu tuki.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Kelpo-hanke Amisto
ERITYISLUOKKA 7-9J Elokuu 2016 MIKSI Yhteystiedot MITEN OHJAUS
Asiakas Esiopettaja/kelto
Oppilashuolto ja kasvun ja oppimisen tuki esiopetuksessa 2015
Henkilökohtaisen ohjaajan / avustajan kriteerit
Esiopetuksen vuosiympyrä
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Oppimisen tuki ja sen kirjaaminen
Asiakirjojen siirto oppilaan siirtyessä toiselle opetuksenjärjestäjälle Lain mukaan täytetyt pedagogiset asiakirjat ( arviot, selvitykset, oppimissuunnitelmat.
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Lastenpsykiatrian avohoidon vuotiaiden koulunkäynnin tukijaksot ja konsultaatiorakenteiden suunnittelu Kalliomaan koulussa Ohjeistus keväälle 2018.
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
Lausunnossa suositellaan Mäntykankaan jaksoa
osa-aikainen erityisopetus oppimissuunnitelma avustajapalvelut
Oppilaan siirtyminen toiseen kouluun eritysopetusperustein
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Poissaolojen seuranta / poissaoloihin puuttuminen
Erityisluokalla opiskelevan lapsen 7. luokalle siirtyminen
Yleisen tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Esityksen transkriptio:

Kuopion kaupunki Perusopetus Yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen liittyviä prosessikuvauksia Kuopion kaupunki Perusopetus

Oppilaan siirtyminen toiseen kouluun eritysopetusperustein Koulun moniammatillinen työryhmä toteaa että riittävää tukea ei voida tarjota omassa koulussa. Syitä voi olla mm. erityisluokkaopetuksen tarve ja koululla ei ole omaa erityisluokkaa pidennetyn oppivelvollisuuden oppilas ja koululla ei ole alle 20 oppilaan luokkaa   Oppilaalle tehdään pedagoginen selvitys jossa määritellään oppilaan tuen tarve. Huoltajan tiedottaminen Moniammatillinen työryhmä sopii henkilön joka kartoittaa alueen / kaupungin muiden koulujen mahdollisuuden tukea oppilasta Neuvottelut mahdollisten koulujen välillä ja huoltajan tiedottaminen sekä kuuleminen Vastaanottava koulu käsittelee oppilasta omassa moniammatillisessa työryhmässä Koulut ja huoltaja sopivat siirtoaikataulusta Huom! Mikäli sopivaa ryhmää ei löydy, kartoittamista ja neuvottelua tukemaan pyydetään alue-erityisopettaja ja aluerehtori sekä erityisopetuksen vastuurehtori. Mikäli siitä huolimatta ei päästä ratkaisuun, päätöksen tekee perusopetuspäällikkö

Yleisen tuen lapsen 1. luokalle ottaminen Esiopetuksen oppimissuunnitelma tehdään kaikille lapsille ja kaikista täytetään eskarin arki havainnointimateriaalia jos huoli herää niin lapsi ohjataan tutkimuksiin mahdollisten yksilötutkimusten tiedonsiirtoon pyydetään mukaan koulun erityisopettaja, jos huoltaja sallii Huoltajat ilmoittavat lapsensa lähikouluun Tiedonsiirto kirjallisesti kouluterveydenhoitajalle ja kouluun huhti-toukokuussa, tilaisuudessa läsnä lastentarhanopettaja, luokanopettaja ja mahdollisesti terveydenhoitaja

Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen Esiopetuksen oppimissuunnitelma (sisältäen tarvittaessa kuntoutussuunnitelman) tehdään kaikille lapsille ja kaikista täytetään eskarin arki havainnointimateriaalia Jos huoli herää esiopetusvuoden aikana, niin lapsi ohjataan tutkimuksiin ja täytetään laajennettu havainnointilomake eskarin arki materiaalista ja tehdään lapsikuvaus tutkivalle taholle Koulupsykologin yksilötutkimusten tai muun tahon tekemien tutkimusten tiedonsiirtoon pyydetään mukaan koulun erityisopettaja (ja mahdollisesti muitakin erityistyöntekijöitä tutkimuksiin liittyvien), jos huoltaja sallii Huoltajat ilmoittavat lapsensa lähikouluun Tehostetun tuen lapset käsitellään ensitiedossa, koulun moniammatillisessa työryhmässä (rehtori vastuussa) maaliskuussa jossa mietitään koulun toimenpiteitä oppilaan tuen järjestämiseksi. Tiedonsiirto kirjallisesti kouluterveydenhoitajalle ja kouluun huhti – toukokuussa, jossa läsnä lastentarhanopettaja ja luokanopettaja ja mahdollisesti terveydenhoitaja

Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen Varhaiskasvatuksessa tehdään jokaiselle lapselle varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Jos huoli herää, niin lapsi ohjataan tutkimuksiin, lapsesta tehdään kuvaus tutkivalle taholle erikoissairaanhoitoon Erikoissairaanhoidosta lausunto, jossa suositus pidennetystä oppivelvollisuudesta Huoltajan hakemus pidennetystä oppivelvollisuudesta perusopetuspäällikölle osoitettuna. Jos huoltaja haluaa, että lapsi aloittaa oppivelvollisuutta edeltävässä esiopetuksessa 5-vuotiaana, annetaan hänelle heti erityistä tukea, ja hänelle on laadittava henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Saapuneet hakemukset käydään läpi pidennetyn oppivelvollisuuden työryhmässä. Työryhmään kuuluvat erityisopetuksen rehtori sekä lukuvuosittain nimettävät koulupsykologi, konsultoiva erityisopettaja ja varhaiskasvatuksen edustaja. Työryhmä varmistaa, että kaikki tarvittavat lausunnot ovat käytettävissä ja arvioi täyttyvätkö pidennetyn oppivelvollisuuden kriteerit. Samalla selvitetään lapsen edun mukaisen opetuksen järjestämiseen liittyvät mahdollisuudet varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yksiköissä.  Esityksen pidennetystä oppivelvollisuudesta tekee valmistelun pohjalta vastaanottavan koulun rehtori. Mikäli esitetään että pidennettyä oppivelvollisuutta ei myönnetä tai opetus järjestetään muussa kuin Kuopion kaupungin perusopetuksen alaisessa koulussa, esittelijänä toimii erityisopetuksen johtava rehtori. Perusopetuspäällikkö tekee päätökset esitysten pohjalta. Huoltajille annetaan tieto koulupaikasta maaliskuussa. Perusopetuspäällikkö vastaa tiedottamisesta.

Erityisluokalla opiskelevan lapsen 7. luokalle siirtyminen Koulujen moniammatillisissa työryhmissä käsitellään 7.luokalle siirtyvien erityisoppilaiden asiat loka-marraskuussa. Tarvittaessa kokoonnutaan alueellisesti määrittämään 7.luokalle siirtyvien erityisoppilaiden lähikoulut. (yläkoulujen rehtorit ja alue-erityisopettaja) Tieto erityisoppilaan lähikoulupaikasta Alue-erityisopettaja tiedottaa erityisluokalle menevän erityisoppilaan lähikoulun erityisopettajalle, rehtorille ja koulusihteerille sitä mukaan kuin oppilaan lähikoulu on määritelty. Alakoulun koulusihteeri kirjaa Primukseen erityisoppilaiden lähikoulut.

Asiakirjojen siirto oppilaan siirtyessä toiselle opetuksenjärjestäjälle Lain mukaan täytetyt pedagogiset asiakirjat ( arviot, selvitykset, oppimissuunnitelmat ja hojksit). Huoltajien kirjallisella yksilöidyllä luvalla em papereiden mukana voi lähettää koulussa muodostuneet oppilashuoltokertomukset sekä ne koulupsykologin, koulukuraattorin ja kouluterveydenhuollon lausunnot ja asiakirjat, jotka on luovutettu opetuksen käyttöön. Muut lausunnot vanhempien välittämänä. KOMMENTTEJA SEURAAVASTA Oppilaan edun ja tilanteen niin vaatiessa on syytä olla yhteydessä lastensuojeluviranomaisiin menettelytavoista, joilla olennainen tieto saadaan siirrettyä.

Henkilökohtaisen ohjaajan / avustajan kriteerit Vaikeissa vammoissa tarkistukset erityisopetuspäätöksen tarkastamisaikataulun mukaisesti Käyttäytymiseen ja oman toiminnan ohjaukseen liittyvissä päätöksissä tarkastellaan tilannetta vuosittain Myönnetään oppilaille jotka tarvitsevat avustamista / ohjaamista jatkuvasti Edellytyksenä koulun ja terveydenhuollon asiantuntijalausunnot Huoltaja hakee henkilökohtaista avustajaa / ohjaajaa HUOM! Ainoastaan avustettavan oppilaan poissaollessa henkilökohtainen ohjaaja / avustaja voi ohjata toisia oppilaita Koulu raportoi henkilökohtaisen avustajan / ohjaajan ajankäytöstä vuosittain 06.08.2014 Perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen

Varhennetun kouluun ottaminen Vanhemmat hakevat varhennusta. Hakemuksen liitteenä toimitetaan psykologin lausunto ja tarvittaessa lääketieteellinen selvitys, missä selviää lapsen edellytykset suoriutua opiskelusta Perusopetuspäällikkö tekee päätöksen varhennetusta koulun aloittamisesta konsultoituaan tarvittaessa koulupsykologia 06.08.2014 Perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen

Perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen Mäntykankaan tukijakson / oppilaspaikka-arvio jakson oppilaaksiottoprosessi Kun koulun omat tukitoimet eivät riitä oppilaan tukemiseen, oppilas ohjautuu jatkotutkimuksiin. Lausunnossa suositellaan Mäntykankaan jaksoa Koulu täyttää Mäntykankaan tukijakson selvityskaavakkeen. Huoltaja hakee Mäntykankaan tukijaksoa perusopetuspäälliköltä. Liitteenä tulee olla asiantuntijalausunto sekä koulun täyttämä selvityskaavake. Mikäli tukijakso myönnetään, oppilaan oma koulu on yhteydessä Mäntykankaan kouluun ja sopii yhdessä huoltajan kanssa jakson järjestämisestä. 06.08.2014 Perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen