E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Advertisements

Minä. Ikuinen mysteeri? Psykologiassa keskeisin kiinnostuksen kohde
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Vihdin seurakunnan ilta
OHJAUKSEN PAIKAT Anitta Huotari, Innostus ky..
Kolmivaiheinen nuoruus: kehitystehtävät
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
MINÄKÄSITYS.
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Perhetyö.
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
Käytännön kieleen ja työelämään tutustuminen Sosiaali- ja terveysalalle valmistava koulutus nuorille maahanmuuttajille.
Minä oppijana 1 ov..
Nuoruus kehitysvaiheena
Ajatuksia oppimisesta
Nuoruus Elämänkaarinäkökulma,
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
LATENSSIVAIHE 6-11 V. 1. Varhaislatenssi 6- 8v.
AUKTORITEETTISUHTEET JA MORAALI
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
AIKUINEN OPPIJA.
Mielenterveys s. 110 –
Kognitiivinen psykologia tutkii
Koulussa elämää opettelemassa
Partioaate.
Oppimisen psykologiaa
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
AIKUISUUS PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Milloin ihminen on aikuinen? – (1) Juridinen näkökulma – (2) Biologinen näkökulma – (3) Psykologinen näkökulma Kierrä luokassa.
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
AJATUKSIA ITSENSÄ KEHITTÄMISESTÄ JA ONNELLISUUDESTA
Identiteetti ja itsensä hyväksyminen
MIKSI LUKIOON???.
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Kohtaamisia pelimaailmassa
Nuoret aikuiset.
elämänkulku = yksilön elämä syntymästä kuolemaan
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Kansainvälisyyspäivät Seinäjoella
Tasaiset vaiheet ja siirtymät
3 Minuudessa on kaksi puolta
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
NUORUUS PS2 LAJM.
Kognitiivinen kehitys
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
MIKSI LUKIOON???.
MONTESSORIPEDAGOGIIKKA
Ihmisen psyykkinen kehitys ikäkausittain
Oman elämän raiteilla!.
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Aikuisliikunnan asiantuntijatyö
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
OP
Ajanhallinta opiskelussa
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

E LÄMÄNKAAREN PSYKOLOGIAA Hurtig

T EHTÄVÄ aikuisuus Mitä aikuisuus mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös tabletillasi: Esim sovelluksilla Popplet Mindmup (Google Driven kautta) Prezi Minmodo Lucidchart

LEVINSONIN ELÄMÄNKAAREN VAIHEET

1. K EHITYKSEN PERUSVAIHE : VUOTIAANA vauva kokee ympäröivän maailman osana itseään (=symbioosivaihe hoitajan kanssa) 3-vuotiaaksi mennessä separaatio-individuaatiovaihe minuuden vahvistuminen 3-7-vuotiaana sosialisaatio kouluiässä kehittyy kyky ymmärtää käsitteellistä maailmaa lukeminen, kirjoittaminen, laskeminen

yksilöllistyminen, omat mielipiteet ja käsitykset vertaisryhmät ja harrastukset tärkeitä murrosiässä persoonallisuus ja psyyke kypsyvät, itsetunto aikuisuuden tavoittelua Jukka Poika, Älä tyri nyt: Jukka Poika: Älä tyri nyt Etsi kappaleesta nuoruuteen kuuluvia kehitystehtäviä/vaiheita, jotka valmistavat seuraavaan elämänvaiheeseen.

2. J ÄSENTYMISEN VAIHE : VUOTIAANA aikuisuus vaatii itsenäistymistä, vastuun ottamista ja päätöksentekoa opiskelu, työelämä vuorovaikutusta parisuhde, perhe sosiaalisen verkoston rakentaminen kriisit (30- ja 40-vuotiaina) vuoden välillä juurtumisen vaihe

3. Y KSILÖLLISTEN PÄÄMÄÄRIEN VAIHE : 40-60/65- VUOTIAANA 40 vuotta merkittävä taitekohta ihmisen elämässä  keski-ikä sisäiset, henkiset muutokset voimakkaita  kriisit 4. KYPSYYDEN VAIHE: 60/65- VUOTIAANA eläkeikä elämänhalun säilyttäminen haasteena oma aika lisääntyy menneen elämän pohdiskelua ja tasapainon etsimistä

T EHTÄVÄ : Pohdi seuraavia kysymyksiä. 1. Minkä ikäisenä ihmistä voi pitää aikuisena? 2. Onko nuoruus pidentynyt vai lyhentynyt? 3. Itsenäistyvätkö suomalaisnuoret muihin Eurooppalaisnuoriin verrattuna aikaisin vai myöhään?