Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MONTESSORIPEDAGOGIIKKA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MONTESSORIPEDAGOGIIKKA"— Esityksen transkriptio:

1 MONTESSORIPEDAGOGIIKKA
Katariina, Meeri, Sanna ja Heidi

2 YLEISTÄ Montessoripedagogiikka perustuu italialaisen pedagogin, lääketieteen ja kirurgian tohtorin Maria Montessorin (1870­-1952) luomaan metodiin. “Auta minua tekemään itse” on montessoripedagogiikan tunnuslause, joka kertoo ytimekkäästi menetelmän luojan Maria Montessorin ajatuksen lapsen kunnioittamisesta. Montessorin mukaan vuorovaikutussuhteet ovat merkittäviä lapsen kehitykselle. Korostaa lapsen erilaisuutta ja yksilöllisyyttä Montessori painotti lapsuusvuosien tärkeyttä.

3 Kaiken lähtökohtana on kuitenkin lapsen oma luontainen tiedonhalu ja aloitteellisuus, oikein oivallettuna Montessoripedagogiikka on rodusta, uskonnosta tai poliittisesta vakaumuksesta riippumatonta. Suomessa montessoripedagogiikan mukaan toimii sekä päiväkoteja että alakoululuokkia

4 MONTESSORIRYHMÄ Päiväkotiryhmä koostuu tasapuolisesti 3-6-vuotiaista tytöistä ja pojista. Pienempien ryhmässä on 1-3-vuotiaita lapsia. Kun ikärakenne on monipuolinen, vuorovaikutussuhteet ovat mahdollisimman antoisia. Päivittäin keskustellaan, leikitään ja lauletaan yhteisissä tuokioissa. Montessoripäiväkodissa toisen työskentelyä ei saa häiritä, ja tavarat on laitettava käytön jälkeen omille paikoilleen. Kun lapselle annetaan vastuuta ympäristöstään, hän oppii arvostamaan itseään, ottamaan muun ryhmän huomioon ja kunnioittamaan toista.

5 VÄLINEISTÖ Välineillä työskentelyn taustalla on ajatus että ihminen oppii oman toiminnan ja kokemuksen kautta Välineistö etenee yksinkertaisesta vaikeampaan Välineistön avulla lapsi pystyy toimimaan oman kehitystahtinsa mukaisesti Useimmat välineistä ovat "itsekorjaavia" eli lapsi huomaa itse virheensä, ja mahdollisuuden keksiä ratkaisu itse. Lasten keskinäistä kilpailua pyritään välttämään, sen vuoksi jokaista montessorivälinettä on vain yksi kappale.

6 Montessorivälineet jaotellaan seuraavasti:
arkipuuhat (kodin askareet, itsestä ja ympäristöstä huolehtiminen) aistimateriaalit (aistiensa avulla lapsi jäsentää ympäristöään; luokittelee, määrittelee, erottelee jne.) kielimateriaali (kirjoittaminen, lukeminen, kommunikaatio, sosiaaliset taidot) matemaattinen materiaali (tutustuminen 10-järjestelmään, laskeminen konkreettisin välinein) kulttuurin välineet (tutustutaan ympäröivään maailmaan, luontoon ja erilaisiin kulttuureihin) materiaalit taitojen ja tieteiden parissa työskentelyyn (liikunta, musiikki, kuvataiteet jne.)

7 YMPÄRISTÖ Montessoripäiväkodissa ympäristö on valmisteltu siten, että lapsen on helppo hahmottaa se ja toimia siinä. Kun lapselle annetaan vastuuta ympäristöstään, hän oppii arvostamaan itseään, ottamaan muun ryhmän huomioon ja kunnioittamaan toista. Montessoripäiväkodissa lapsi on aktiivisuuden keskus. Oppimisen ja ohjauksen tukena on luokassa konkreettisia välineitä joilla lapsi oppii oman toiminnan ja kokemuksen kautta. Ohjaaja kunnioittaa lapsen pyrkimystä ohjata itse itseään. Ohjaajan tärkeimmät tehtävät ovat välineistön esittely ja avustaminen sen valinnassa, kun se on tarpeen, sekä järjestyksen ylläpitäminen. Järjestetty ja looginen ympäristö toimii perustana lapsen sisäisen järjestyksen syntymiselle ja kehitykselle. Tarkkailemalla lapsia ohjaaja saa tärkeää tietoa lapsen kehitystasosta ja siitä, miten kutakin lasta on ohjattava.

8 Oleellista toiminnassa on lapsen vapaa, oma-aloitteinen tekeminen siihen erityisesti valmistellussa oppimisympäristössä. “Vapaus-käsitettä ei tule tulkita väärin: vapaus ei tarkoita lupaa tehdä mitä haluaa, vaan mahdollisuutta toimia itsenäisesti, omassa tahdissa, ilman turhia esteitä; fyysisiä tai psyykkisiä.”

9 HERKKYYSKAUDET 1.Kehityskausi 0-6v. 2.Kehityskausi 6-12v.
Peruskysymys MIKÄ Lapsi pyrkii fyysiseen itsenäisyyteen Luodaan lähes koko yksilön persoonallisuus Herkkyyskaudet: liike, kieli, järjestys, yksityiskohdat ja käytöstavat 2.Kehityskausi 6-12v. Peruskysymys MIKSI Lapsi pyrkii älylliseen, henkiseen itsenäisyyteen Herkkyyskaudet: kulttuuri, mielikuvitus, sosiaalisuus ja moraali

10 3.Kehityskausi 12-18v. 4.Kehityskausi 18-24v.
Kohti taloudellista itsenäisyyttä. Käytännöllinen, palkallinen työ liitettynä kirjallisiin töihin(esim. jokin projekti) Yhteiskunnan toimivaksi jäseneksi 4.Kehityskausi 18-24v. Tavoitteena emotionaalisesti itsenäinen ehjä ihminen

11 TAVOITTEET Pedagogiikan tavoitteet ovat:
saada myönteinen asenne koulua ja oppimista kohtaan kehittää itsetuntoa kehittää keskittymiskykyä elinikäistä oppimista varten kehittää ja vaalia jatkuvaa uteliaisuutta kehittää aloitekykyä ja sinnikkyyttä vaalia sisäistä kuria ja järjestyksentajua kehittää sensomotorisia taitoja asioiden erottelu- ja arviointikyvyn terävöittämiseksi kehittää sosiaalisesti hyväksyttävää käyttäytymistä

12 LÄHTEET http://www.kolumbus.fi/montessorikerava/pedagogiikka.php
Ståhle, P Pedagogisia vaihtoehtoja. Helsingin Yliopiston Vantaan täydennyskoulutuslaitos. Helsinki. S. 98.


Lataa ppt "MONTESSORIPEDAGOGIIKKA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google