KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen
KuvaMiehistä 66% on ylipainoisia Naisista 46% on ylipainoisia Lihavien (BMI yli 30) osuus on noin 20% Vyötärölihavia noin 30% suomalaisista ALKUUN RAAKOJA LUKUJA
Lihavuus aiheuttaa: - riskiä sairastua mm. tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä useampaan eri syöpätyyppiin - noin 330 miljoonan vuosittaiset kokonaiskustannukset terveydenhuollolle LISÄÄ RAAKOJA LUKUJA..
Ruokalistojen suunnittelu (kuinka usein uunimakkaraa yms. tuhteja ruokia) Linjaston muokkaus - salaatit ensin ja vasta sitten pääruoka Hinnoittelu - kuuluuko kaikki ruoat samaan hintaan (makukylläisyys => ruokaa tulee syötyä enemmän) - kuuluuko jälkiruoka samaan hintaan? - onko hedelmävaihtoehto? AMMATTIKEITTIÖN MAHDOLLISUUDET
Tutkimuksissa on havaittu, että usein ihminen tykkää syödä saman määrän grammoissa ruokaa Esim. 400 g liha-makaronilaatikkoa 550 kcal tai 400 g maksalaatikkoa 800 kcal Mutta myös silmämääräisesti arvioidaan jo etukäteen – tulenko tästä kylläiseksi vai en? RUOAN ENERGIATIHEYS
ONKO TEILLÄ YHDEN LAUTASEN POLITIIKKA MAHDOLLISTA?
ASTIASTO UUSIKSI? EROTUS 270 KCAL
ESIMERKKI LOISTAVASTA SALAATTIPÖYDÄSTÄ
KEITTO + SALAATTI + LEIPÄ
MUITA VINKKEJÄ/EHDOTUKSIA Linjaston alkuun malliannos tai jopa kaksi (miehelle ja naiselle), jossa energiasisältö laskettu Ravintolan viihtyisyyteen panostaminen, jotta ihmiset söisivät hitaammin => kylläisyys aistitaan paremmin Mehut juomavalikoimasta pois ”Infokolmioita” pöytiin esim. ”Osaatko syödä itse sopivan kylläiseksi?”
OSAATKO SINÄ SYÖDÄ ITSESI SOPIVAN KYLLÄISEKSI? Vielä nälkä Hieman nälkäinen Aika täysi Ähkyssä
ERITYISRUOKAVALIOT HAASTEENA Sijoittelu buffet-pöydässä Vakioruokaohjeiden noudattaminen Merkinnät kuntoon Nykyisin erityisenä haasteena gluteeniton ruokavalio, sillä eri käyttäjäryhmiä - Keliaakikot (aina 100% gluteenittomuus) - Gluteenisensitiivisyys - IBSiläiset - Trenditarkkailijat
LUOMULIIKUNTAA Kannattaisiko mainostaa jopa m päässä olevissa rakennuksissa? Kuinka rakennuksessa merkitään portaat? Ravintolan hyvä välipalatarjonta houkuttelee asiakkaita myös lounasajan jälkeen ja saa pyllyn ylös penkistä
KIITOS