Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?"— Esityksen transkriptio:

1 Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos

2 Ideat eivät lopu, kun on kekseliäs….

3

4 Vastakkainasettelu ravitsemustutkijoiden ja ”muiden” välillä: esimerkkinä vähähiilihydraattinen ruokavalio Ravitsemus-suositukset ”VHH-yhteisö” Tyydyttynyt rasva < 10 E% Terveellistä, käyttöä lisättävä Tyydyttymätön rasva > 20 E% Pikemminkin epäterveellistä, käyttöä vähennettävä Sokeri Riittämätön rajoitus, tavoite lähelle nollaa Maitovalmisteet Vähärasvaiset Runsasrasvaiset Viljavalmisteet Täysjyvävilja on terveellistä, vähäkuituinen ei Kaikki viljan käyttö on minimoitava Liha Käyttöä rajoitettava D-vitamiini Suositus suurennettiin 7,5  10 mg/pv Aivan riittämätön, pitäisi olla > 100 mg/pv

5 Vastakkainasettelu ravitsemustutkijoiden ja ”muiden” välillä: esimerkkinä vähähiilihydraattinen ruokavalio Ravitsemustutkijat ”VHH-yhteisö” Näyttö Laaja tieteellinen näyttö, useiden ja erilaisten tutkimusten antava kuva Tapaukset Yksittäiset tutkimukset Tietyt tutkimustyypit Evoluutio ja luonto Tiedon varmuus Todennäköisyys Syy-seuraussuhde Kohde Väestö, ryhmät Yksilöt Asiantuntijat Ravitsemustieteen ja sisätautien (yms.) aktiiviset tutkijat Lääkärit (harvoin tutkijoita), ns. akateemiset maallikot, VHH:llä tervehtyneet Näkemys ”vastapuolesta” Ei näyttöä, valikoitu näyttö, ei asian-tuntijoita, tapaukset eivät ole näyttö Vanhoillisia, eivät ole kiinnostuneita yksilöstä tai uudesta tiedosta, korruptoituneita, valehtelijoita

6

7 Transrasva Sokeri, vaalea vilja Täysjyvävilja Kertatyydyttymätön rasva Monityydyttymätön rasva Riskin muutos (%) Pitkittäisistä väestötutkimuksista koostettu malli, joka kertoo kuinka paljon sepelvaltimotaudin riski muuttuu, jos 5 E% tyydyttynyttä rasvaa (10—15 g) vaihdettaisiin vastaan energiamäärään eri tyyppisiä hiili- hydraatteja tai rasvoja 7 Li ym. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):

8 Ruoka-aineryhmät ja pitkäaikaissairaudet
Systemoitu katsaus ruoan ja pitkäaikaissairauksien (erit. SVT, T2D, lihavuus ja syöpä) yhteyksistä: tulokset, jotka osoittavat tietyn ruoka-aineryhmän yhteyttä sairastavuuteen väestötutkimuksissa. Fardet & Boirie. Nutrition Reviews 2014; 72(12):741–762

9 Ruoka-aineryhmät ja lihomisen riski
Systemoitu katsaus ruoan ja painonhallinnan yhteyksistä: Tulokset, jotka osoittavat tietyn ruoka-aineryhmän yhteyttä painon tai vyötärön ympäryksen muutokseen pitkittäisissä väestötutkimuksissa. Fogelholm ym. Food Nutr Res 2012

10

11

12 Voinko syödä terveeksi paitsi itseni myös ympäristön?

13 Maatalous-metsä tieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi

14 Maatalous-metsä tieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi

15 Maatalous-metsä tieteellinen tiedekunta / Henkilön nimi / Esityksen nimi


Lataa ppt "Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google