Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuMartta Korpela Muutettu yli 9 vuotta sitten
1
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin
Jyväskylä
2
Miten ruokakulttuuri opitaan
Ihminen oppii noin viiteen ikävuoteen mennessä oman kulttuurinsa hyväksyttävät ruoat > tarkoituksenmukaista lajin säilymisen kannalta Myös ruokauskomukset näyttävät säilyvän Ihmiset kehittävät inhoreaktion niitä raaka-aineita kohtaan, joita kulttuurissa ei hyväksytä
3
Mitä me emme syö Jyrsijät, hyönteiset ja matelijat herättävät inhoa Eurooppalaisissa kulttuureissa Suomalaiset hyljeksivät kissoja, koiria ja hevosia ja myös jänistä suomalaisen ruokakulttuurin vaikutteet tulevat sekä idästä että lännestä
4
Kerma-Suomen nousu Viimeiset ostokortit jäivät pois käytöstä, kun kahvi vapautui 1954 Vehnän kulutus ylitti rukiin kulutuksen 1950-luvulla Sokerin kulutus nousi jyrkästi Jääkaapit alkoivat yleistyä 1950-luvulla Runsas pullien ja leivonnaisten nauttiminen Makkara ja juusto yleistyivät leivänpäällisinä Läskisoosi yleisin ruokalaji Karjalanpiirakka levisi koko maahan > vielä 1930-luvulla outo Länsi-Suomessa
5
1950-luvun ruokailu ruoka-ajat rytmittyivät työn mukaan
perheet ruokailivat yhdessä lapset eivät saaneet ottaa ruokaa ilman lupaa
6
Yleisiä ruokalajeja 1960- ja 1970-luvuilla
Kalakeitto, lihakeitto, läskisoosi, makaronilaatikko, hernekeitto, jauhelihakastike, lihapullat Makkaran ja jauhelihan voittokulku Liiallisen ruoan haitat tulevat esiin > Pohjois-Karjala –projekti Ruokakolmio ja ruokaympyrä otettiin käyttöön 1977
7
Ruokailu 1960- ja 1970-luvuilla
Väestö muutti kaupunkeihin Ruoka tehtiin edelleen kotona Perheet ruokailivat yhdessä ja ruoka-ajoista pidettiin kiinni
8
Ruokailu 1980- ja 1990-luvuilla
kasvisten käyttö lisääntyi tuoresalaattien määrä lisääntyi broilerin käyttö lisääntyi huomattavasti valmisruokia välteltiin riisi ja pasta yleistyivät lisukkeina lasten päätäntävalta ruokailusta lisääntyi yhdessä syöminen alkoi vähentyä
9
Suomalaisten suosikkiruoat 2009
Lihapullat Pihvi / leike Paistettu kala Pizza Makaronilaatikko Jauhelihakastike Uunikala Lämpimät voileivät Lasagne Munakas
10
Ruokailu 2000-luvulla Yhtenäiskulttuuria ei ole > lapsen ruokakulttuuri riippuu perheestä Arkisin ruokailu on kiireistä tankkaamista > viikonloppuisin monissa perheissä harrastetaan ruoanlaittoa Yhteistä ruokailua arvostetaan, mutta välttämättä sitä ei pystytä toteuttamaan
11
Lapset ja ruokailu lasten lihavuus on yleistynyt > jopa viidesosa kouluikäisistä lapsista on ylipainoisia lapset saavat entistä enemmän päättää, mitä kodeissa syödään päiväkodeissa olevien lasten ruokailu on monipuolisempaa kuin kotihoidossa olevien
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.