19.11.2015 Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma − muuttunut lakipohja Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen työ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – mitä ikäihmisille? Kaikki hyvin kotona – Iäkkään arjen turvallisuus ja mielen hyvinvointi
Advertisements

Alueverkoston ohjelma Nuorten Ystävien tervehdys, pääsihteeri Arja Sutela Järjestöjen mahdollisuudet Oulun kaupungin kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen.
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Alkoholiohjelma Espoo, Alkoholiohjelma Aluekoordinaattori Heli Heimala.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Kommenttipuheenvuoro Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Tiivistetäänkö peruskoulun ”perälautaa ” - Sivistystoimensuunnittelija Lea Goyal Keski-Suomen ELY-keskus
MIPA Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma – mistä oikein on kyse? Järjestötyöpaja I DIAK Jouni Tourunen 2015Jouni Tourunen1.
Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa
Yhteistyösopimuksen laadinta
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Asiakasosallisuuden edistäminen Kokemuksia pelillisestä kehittämisestä
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Hyvinvointi yhteisenä tehtävänä Paneelikeskustelu
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Päijät-Hämeen alueverkosto
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
TE1 Terveyden perusteet
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Tulevaisuuden kansalaistoiminta – ekosysteemi ja uusi tapa toimia
Sosiaalialan tehtävärakenne
Suuhygienisti (AMK), 210 op
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Oma tupa, oma lupa - Kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla Keski-Suomen hankesuunnitelma vanhuslain toimeenpanoon varattuun.
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja aikuisten sosiaalityön teemaryhmän kokous –Tiedotettavat asiat Maakunnan ja muiden toimijoiden yhteistyörakenteet.
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Ajankohtaista ennakkoarvioinnista Terve Kunta –verkostolle
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Ajankohtaista TE-palveluissa
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma Päivi Mäki
Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi Yhteinen Päijät-Häme
Valtionosuusuudistus - Turku
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Arvot julkisten hankintojen taustalla
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Hanna Laitinen Hyvinvointisuunnittelija Psykologian laitos / JY
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Ohjaus ja yhteistyö: toimeenpanosuunnitelman tilanneraportti Maritta Korhonen (puheenjohtaja) Minna Saario (sihteeri)
Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin
Kehittämisjohtaja Jussi Salminen ja
PÄHEE OTE-Päijät-Hämeen osatyökykyisille tie työelämään
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Arvokas-aloitusseminaarin pienryhmät Jaana Joutsiluoma
Liikkuva terveysneuvontapalvelu
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Museolain ja museoiden rahoituksen uudistus
HYVINVOINTITIEDON KLINIKKA
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
IPPO työkalu uuden opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan
Ottomitta ravintolassa –kampanjasta puhtia päihdehaittojen ehkäisyyn
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Markkula1 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma − muuttunut lakipohja Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen työ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Hyväksyttiin maaliskuussa 2015 ja tulee voimaan Uudistuksen tavoite tuoda raittiustyölaki ja -asetus tälle vuosituhannelle Lain tavoitteena on edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa- arvoa: –varmistamalla ehkäisevän työn toimintaedellytykset koko maassa sekä –tukemalla erityisesti kunnissa ja alueilla tehtävän työn kehittämistä ja tehostamista Markkula2

Uutta lakitasolla – uudenlainen työote Koskee alkoholin ja tupakkatuotteiden sekä huumeiden ja muiden päihtymistarkoituksessa kulutettavien aineiden käyttöön sekä rahapelaamiseen liittyviä haittoja. Varmistaa yhteyden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Selkiyttää ehkäisevän päihdetyön ohjausrakennetta Markkula3 Korostaa haitat muille kuin käyttäjälle itselleen -näkökulmaa työn perusteluna. Painottaa tietoa työn perustana. Aktivoi uusia toimijoita päihde-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn. Osallistaa kuntalaiset myös ehkäisevään päihdetyöhön.

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – yhteinen ote haittojen vähentämiseen Valmistelu lain (523/2015) toimeenpanon tueksi sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdolla. Ohjelma on osa Yhteistyöllä hyvinvointia ja terveyttä toimenpidekokonaisuutta Valmistelussa o tettu huomioon 1.kansainväliset sitoumukset ja suositukset, 2.uusin tutkimus ja tilannetieto, 3.sidosryhmien näkemykset, 4.yhteydet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, mielenterveyden edistämiseen, tapaturmien ja väkivallan ehkäisyyn sekä 5.kokemukset ja opit Alkoholiohjelmasta (2004−2015) Markkula4

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – työn tueksi Ohjelma linjaa erityisesti sitä, miten keskitetysti tuetaan paikallisella ja alueellisella tasolla tapahtuvaa työtä ja yhteistyötä. Ohjelmassa asetettu kansalliset päihde- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin ehkäisyn tavoitteet vuoteen Kenelle: –Ehkäisevän päihdetyön toimijat eri hallinnonaloilla ja kolmannella sektorilla kunnissa ja alueilla –Kuntien ja alueiden työtä tukevat kansalliset toimijat Ohjelma on lain käyttöohje! Markkula5

Kansalliset päihde- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämisen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä Markkula6 Alkoholi –Alkoholin kokonaiskulutus on alle 10 litraa 100 %:n alkoholia asukasta kohden (15 vuotta täyttäneet). –Kerralla vähintään 6 alkoholiannosta kerran viikossa tai useammin juovien osuus on 20−64-vuotiailla alle 10 prosenttia. –Kerralla vähintään 6 alkoholiannosta 30 päivän aikana juovien osuus on 15−16-vuotiaiden joukossa alle15 prosenttia. Tupakka- ja muut nikotiinituotteet –Alle kahdeksan prosenttia 20–64-vuotiaista käyttää tupakka- tai nikotiinituotteita. –Lukion ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoiden päivittäinen tupakan, nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö vähenee sekä käytössä näkyvät erot kaventuvat näiden koulutusmuotojen opiskelijoiden välillä.

Kansalliset päihde- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin ehkäisyn tavoitteet vuoteen 2025 mennessä Markkula7 Huumausaineet –Viimeisen kuukauden aikana jotain huumausainetta käyttäneiden osuus on 15−69-vuotiailla korkeintaan kaksi prosenttia. Rahapelaaminen –Niiden 15–74-vuotiaiden osuus, joilla on ollut rahapelaamisen aiheuttama ongelma viimeisen 12 kuukauden aikana, on pienempi kuin vuonna 2015*. –Viikoittain rahapelejä pelaavien 8. ja 9. luokan oppilaiden osuus on pienempi kuin seitsemän prosenttia. *Vuoden 2015 Rahapelaaminen Suomessa -väestökyselyn tulokset julkistetaan joulukuussa 2015.

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman kuusi painopistettä Ehkäisevä päihdetyö (EPT) voi olla kattavaa, vaikuttavaa ja kustannustehokasta vain, jos –Ehkäisevän päihdetyön valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset rakenteet ovat kunnossa –Haitoista viestitään tutkittuun tietoon perustuen yksilöiden valintojen ja sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi –Riskikäyttö ja haitat tunnistetaan sekä tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa –Paikallista alkoholi-, tupakka- ja rahapelipolitiikkaa toteutetaan suunnitellusti ja laajassa yhteistyössä –Haittojen ehkäisyyn panostetaan lähiyhteisöissä –Ammattilaisilla on riittävästi ehkäisevän päihdetyön osaamista Näihin liittyen tavoitteet ja kehittämiskohteet: Mitä jo tehtävää toimintaa voisi tehostaa? Markkula8

Miksi panostaisin enemmän? Markkula9 Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 % enemmän ja maksasairauskuolemia yli 100 % enemmän kuin 20 vuotta sitten. Tupakointi on edelleen yksi suurimmista väestöryhmien terveyseroja aiheuttavista tekijöistä. Viimeisen 20 vuoden aikana jotain huumausainetta elämänsä aikana käyttäneiden osuus on kolminkertaistunut. Oma tai läheisen rahapeliongelma koskettaa useita satoja tuhansia suomalaisia vuosittain. > milj. € 364−434 milj. € ? € n. 290 milj. € EPT

Kiitos huomiostanne! Ohjelma julkistetaan julkistamistilaisuudessa, joka videoidaan Lisätietoja: ja Ehkäisevän päihdetyön uutiskirjeestä Markkula10