Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Ennakointikamari 6.10.2010 Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen Alueellinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Teknologiateollisuuden ennakointikamari
Advertisements

Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Talonrakennusalan TKTT 2011 Projektisuunnittelija Jari Tuononen TäsmäProto -hanke.
Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Puutuoteteollisuuden Ennakointikamari Projektisuunnittelija Hanna.
Työelämäyhteistyön tiedonhallinnan kehittäminen Vaiheet, työkalut ja roolit Case Sedu, Primus ja Työ tekijäänsä opettaa -hanke.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
EXAM-pilottikäytön kokemuksia TTY:llä Marjut Anderson.
Työhönvalmennusta sosiaalihuollon palveluna Kenelle, miksi ja millaista? Työ kuuluu kaikille!-koulutus
© Otava-konserni 1 Ympäristövastuu © Otava-konserni Otava-konserni.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Työturvallisuusopetuskyse lyn tuloksia Turvapeda2 hanke Jaakko Rinne Projektikoordinaattori
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Arviointi osana oppimisprosessia
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Yrittäjä, sinä ja työntekijäsi olette yrityksesi tärkein voimavara!
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Työntekijöiden, yritysten ja yrittäjien sopeutuminen muutoksiin
Palvelu- ja hyvinvointitoimialojen osaava työvoima
Tervetuloa Innokylään
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Inspa yrittäjyyden uusi oppimisympäristö sataedussa
Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Heta Malinen Lähde: Pirjo Kovalainen, Osaamiskartta testiversio.
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Valma Oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Riskien arviointi, Oulun eteläinen osakokonaisuus
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Palvelu ja hyvinvointi-toimialojen osaava työvoima
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
KESKI- SUOMEN PELASTUSLAITOKSELLA VUONNA 2013 KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö nuorisotakuun toteuttamisessa
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa (PERA-HANKE) Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämishankkeet.
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto
Yhteinen keittiö -hanke
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Palveleva ILO
KEIJO KEIJO
Yritysten soittokierros
PERA Hanke PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa PERA II jatkohanke.
Metallurgian seminaari
Osaamisen arvioinnin ja näyttöjen järjestämisen laadunvarmistus
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Tietoja kuntaomisteisista yrityksistä vuonna 2016
10 askelta onnistumiseen
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Hyvää mieltä muistisairaiden arkeen hevosvideoilla
Kirjamessupäivystäjien perehdytys
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Ennakointikamari Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen Alueellinen ennakointi työkaluksi Pohjois-Karjalassa -hanke

Haastattelujen toteutus ja aineisto Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimuksissa (TKTT) alueen TE-toimistot haastattelevat valittujen toimialojen yrityksiä työvoima- ja osaamistarpeista Turvallisuus-, kiinteistönhoito- ja puhdistuspalvelualojen yrityshaastattelut tehtiin kesällä 2010 TE-toimistot haastattelivat yhteensä 54 yritystä, jotka tarjosivat seuraavia palveluita (neljä yritystä toimi useammalla kuin yhdellä alla mainituista toimialoista): Kiinteistönhoito (31 yritystä) Siivouspalvelut (18 yritystä) Turvallisuus (9 yritystä) Pesulapalvelut (3 yritystä)

Työvoimatarpeet vuoden kuluessa Haastateltujen yritysten henkilöstömäärän arvioitiin lisääntyvän vuoden aikana 171 työntekijällä, mikä tarkoittaisi 34 % kasvua henkilöstömäärässä vuoden aikana.

Työvoiman lisäystarpeet ammattinimikkeittäin Haastatelluista työpaikoista löytyi yhteensä 73 työpaikkaa heti tai vuoden sisällä täytettäväksi Suurin tarve oli laitoshuoltajista, kiinteistönhoitajista ja siivoojista Lisäystarve oli selvästi suurin monialayrityksissä (39 työpaikkaa). Turvallisuusalan yrityksistä löytyi 13, kiinteistöhoidosta 12 ja siivouspalveluista 9 työpaikkaa.

Työvoiman vähennystarpeet ammattinimikkeittäin Haastatteluissa pyydettiin yrityksiä kertomaan myös tärkeimmät työvoiman vähennystarpeet Vähennystarve oli yhteensä 8 työntekijälle Pääsääntöisesti mainitut paikat jätetään täyttämättä eläköitymisen yhteydessä ja työt jaetaan muille työntekijöille

Työvoimatarpeet viiden vuoden kuluessa Enemmistö yrityksistä näki työvoimatarpeensa pysyvän ennallaan tai kasvavan. Suorittavan tason työntekijöiden tarpeen arveltiin kasvavan asiantuntijoita ja johtajia enemmän.

Rekrytointiongelmat Haastatteluissa 28 mainintaa rekrytointiongelmista Mainintojen määrät ammattinimikkeittäin: siivooja 14, kiinteistönhoitaja 5, huoltomies 3, laitoshuoltaja 3, palveluesimies 3

Yritysten koulutustarpeet Kiinteistönhuolto Työturvallisuus- ja ensiapukoulutuksia suunnitteilla LVI/sähköasentaja Automaatiopuolen osaamista päivitettävä jatkuvasti Hallinnolliset asiat (yrittäjälle itselleen) Oppisopimus mahdollinen uuden henkilön koulutukseen Siivouspalvelut Porrassiivouksen työmenetelmien ja -välineiden käyttö (kehittyvät jatkuvasti) Aikuisopisto järjestänyt tarvittaessa täydentäviä koulutuksia Turvallisuuspalvelut Lyhyitä kursseja, ostetaan koulutuspaketti järjestäjältä

Verkostoitumis- ja yritysideat Kiinteistönhoito ”Yritys on verkostoitunut esim. paikkakunnan rakennusyrittäjien kanssa remonttien tekemisen osalta. Samoin päivystyksiä, aurausta ym. hankitaan ulkoa, soveltuvista tarjoajista pulaa. Joitakin sopimustalkkareita, joilta ostetaan palveluita.” ”Huollon ja kunnossapidon kokonaisvaltainen hoitaminen (useita kiinteistöjä, kerros- ja rivitaloja) ulkopuolisen yrittäjän toimesta. Vuokratalot voisivat ulkoistaa toimintonsa.” ”Yhteiset päivystykset alan yrittäjien kanssa.” ”Yhteistyö alan yrittäjien kanssa parantunut viimeisten vuosien aikana. Urakoita ja töitä jaetaan päivittäin yrittäjien kesken.” ”Öljylämmitteisten kiinteistöjen lämpötalkkaritoiminta” Vartiointipalvelut ”Hälytysten osalta vartiointiliikkeet toimivat yhteistyössä jo nyt” Siivouspalvelut ”Oman talon sisällä muiden paikkakuntien kokemusten hyödyntäminen”

Palautetta koulutuksen järjestäjille 1/2 Kiinteistönhoito ”Paikkakunnalta puuttuu alan koulutus. Tarvetta ainakin lyhyemmille koulutuksille esim. kiinteistöautomaatiosta.” ”Työssäoppimisjaksot olleet hyviä.” ”17 vuoden aikana oppilaitoksista tulleet harjoittelijat olleet pääasiallisesti epäpäteviä. Motivaatio työntekoon on huono, samoin osaaminen.” ”Ei oppilaitosyhteistyötä vielä, on kiinnostanut.” Siivouspalvelut ”Käytännön työharjoittelua enemmän koulutukseen, koulun penkiltä tulleita saattaa alan työtahti yllättää.” ”Oppilaitoksista tullut harjoittelijoita, joiden valmius työelämään ei ole ollut aivan työn/työelämän vaatimusten tasolla.”

Palautetta koulutuksen järjestäjille 2/2 Turvallisuus ”Aikuisopistolla pyörii koulutukset hyvin, usein harjoittelijoita sieltä.” ”Oppisopimuksella koulutetaan jo nyt. Vartijakurssit OK, sieltä harjoittelijoita koko ajan.” ”Koulutusorganisaatiot ei välttämättä tunne alan monipuolisuutta (lukkoseppä/turvapuoli). Rakennus-/sähköpuolen koulutus ja kokemus eduksi (kulunvalvonta ja sähköinen lukitus).” Monialaiset yritykset ”Koulutusorganisaatiot kiitettävän aktiivisia yrityksiin päin.” ”Yhteistyö sujunut hyvin. Jonkin verran ollut harjoittelijoita oppilaitoksista.” ”Moniosaaminen korostuu alalla: kiinteistönhoito, LVI, sähkö, vartiointi – kaikkea ei tarvitse yhden osata, mutta on hyötyä, jos tietää jonkin verran eri sektoreista.”

Tiivistetysti Haasteita Moniosaaminen (kaikkea ei tarvitse yhden osata, mutta olisi hyvä tietää jonkin verran eri sektoreista alan sisällä) Sopivien työntekijöiden löytäminen (henkilökohtaiset ominaisuudet: palvelualttius ja asenne) Työn osa-aikaisuus ja epäsäännölliset työajat Tulevaisuuden näkymiä Yritykset odottavat (henkilöstömäärään) selvää kasvua jo vuoden sisällä Viiden vuoden kuluessa valtaosa yrityksistä uskoo työvoimatarpeen pysyvän samana tai kasvavan jonkin verran Työvoima on suhteellisen nuorta, joten eläköityminen ei ole niin merkittävässä asemassa kuin esim. sote-alalla KESKUSTELUA