1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Muutoksen tuki.
Advertisements

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
ITÄ-SUOMEN RAKENNUSALAN TYÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN 2012 JA TYÖTURVALLISUUSKILPAILU Tilaajan/rakennuttajan mahdollisuudet hyvälle työturvallisuustyölle.
Moniverkkoliityntä asiakkaan näkökulmasta
RISKIEN HALLINTA RAKENNUSTYÖMAALLA
RAKENTAMISPALVELUT URAKKATIETOJEN ILMOITTAMINEN VERO- HALLINTO
UPA-hanke Ulkopuolisten palveluntarjoajien turvallisuustoiminnan arviointi.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Rakennusvirastosta ja Katu- ja puisto-osastosta yleistä
Työmaan järjestelyt 1. Aluesuunnitelma - työmaan työnjohto tekee (pääurakoitsija) 2. Osien ja elementtien kuljetus ja varastointi - urakoitsija tekee 3.
YHTEINEN IDEOINTI. Mitä yhteisiä työpäivään liikettä lisääviä asioita jo teemme? Kirjatkaa keskeisimmät asiat ylös. Voisiko joitain näistä asioista.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
Ohje Jos haluat vaihtaa aloitussivulle kuvan, käytä tätä pohjaa. Napsauta hiiren oikealla painikkeella dian oikeassa laidassa sijaitsevaa kuvaa ja valitse.
Lautanippujen varastointi Kokenut trukinkuljettaja varastoi lautanippuja päällekkäin. 32-vuotias avustaja asetti aluspuita trukin.
Tiedoston nimi Rakennusmies löytyi hukkuneena rakennustyömaan montusta, jossa uppopumppu TOT 29/1997.
1 Korjaustyötä tehnyt kuorma-autonkuljettaja jäi kuorma-auton lokasuojan ja pyörän väliin TOT-raportti 28/90.
1 Autoon pyöriä asentanut kuorma-autonkuljettaja jäi alas pudonneen auton etuosan alle TOT-raportti 27/96.
Elementtiasennus Kerrostalotyömaalla oli meneillään elementtien asennustyö, asennettiin ontelolaattoja. Aikaisemmin aamulla oli.
Putkinippujen purkaminen perävaunusta Niput oli lastattu perävaunun lavalle vinoon. 27-vuotias kokematon varastomies avusti merkinnäyttäjänä.
1 Betoniauton kuljettaja sai sähköiskun 20 kV:n ilmajohdosta TOT-raportti 22/00.
Huoltokorjaamon työntekijä menehtyi palovammoihin työvaatteiden sytyttyä palamaan TOT-raportti 9 / 08.
Ajoneuvon renkaan ilmanpaineen aiheuttaman tapaturmavaaran torjunta rengastyössä Selvitä rengastyöhön liittyvät vaarat ja oikeat.
Kuorma-auton renkaan paineistus Rengasliikkeen asennushallissa koeponnistettiin käytettyä rengasta pinnoituskelpoisuuden selvittämiseksi.
Vanteen hitsaus Kaksi asentajaa korjasi työkonekorjaamolla hitsaamalla ajoneuvonosturin paineenalaisen pyörän vannetta. Toinen asentaja.
Kurottajan etupyörän irrotus Kaksi huoltomiestä irrotti kurottajan etupyöriä renkaiden ollessa paineellisia teollisuuslaitoksen korjaamohallin.
1 Kuorma-autonkuljettaja jäi liikkeelle lähteneen kuorma-autonsa alle TOT-raportti 8/00.
Taakan lastaus ajoneuvoon Trukin haarukoilla oli kiinnittämätön säiliön vaippa (paino 3,2 tn). 31-vuotias kuljettaja poistui trukista.
1 Kuljettaja putosi sellutehtaan ostohakkeen autopurkauspaikalla ritilän läpi hakkeen purkaustaskuun ja ruhjoutui ruuvipurkaimeen TOT-raportti.
1 Rakennusmies jäi kaivannon sortuneen reunan alle TOT-raportti 15 / 2006.
Työkoneen renkaan paineistus Miehet asensivat uusia renkaita työkoneen vanteille kivilouhimon korjaamolla. Kokenut huoltomies ja.
Painepesurin suihku osui pesijään TOT-raportti 21/05.
Tiedoston nimi Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kV:n sähkölinjaan TOT 17/2000.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (5 – Työ kevyenliikenteenväylällä) Näitä mallikuvia käytetään kun työskennellään kevyenliikenteenväylällä. Kevyenliikenteenväylät.
Tiedoston nimi Vintturin köysi sinkosi puukepin työntekijän päähän junanvaunuja siirrettäessä sellutehtaan ratapihalla.
Tiedoston nimi Muurarin apulainen putosi 5 metrin matkan rakennuksen läpivientiaukosta TOT-raportti 24 / 98.
1 Kuorma-auton kuljettaja jäi levynipun ja lavan väliin ollessaan lavalla ottamassa vastaan ja sijoittamassa trukin tuomia kipsilevynippuja.
Yrittäjä putosi reaktorin välitasolle köysitikkaisiin tehdyn solmun purkauduttua YTOT-raportti 1 / 07.
Pyöräkuormaajan kuljettaja putosi työtasolta pestessään koneen jäähdyttäjää TOT-raportti 8 / 08.
Asentaja putosi rakennuksella ritilätason luiskahdettua TOT-raportti 17/97.
Asentaja jäi puristuksiin kuorma-auton perävaunun lavan ja rungon väliin TOT-raportti 19 / 01 TOT-raporteissa kuvataan kuolemaan johtanut työpaikkatapaturma.
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Mitä koulupäivään liikettä lisääviä asioita jo teemme?
Miten itse laadin trukkiturvallisuuteen liittyvää aineistoa?
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään TOT-raportti 18 /
Asentaja jäi liikkeelle lähteneen nosturin ja kannatinpalkkien väliin
Lastaus kuorma-autoon
Työkoneen paikatun renkaan paineistus
Perävaunun purkaminen
Puutavaranippujen purkaminen junavaunusta
PP -viemäriputket: ominaisuudet, käyttö ja asennus
Rakennussiivooja putosi 2 metriä syvään kaivantoon rakennustyömaalla
Pylväsjalustojen siirto
Kattopinnoitetyöntekijä putosi 22 m sisäänpäin avautuneesta savunpoistoluukusta TOT-raportti 16/
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
Putken asennustyö Yrittäjä asensi paineilmaputkea teollisuushallin seinään nosto-oven yläpuolelle noin viiden metrin korkeuteen. Yrittäjä (putkiliikkeen.
Teräsaihioiden purkutyö satamassa
Porraselementin lastaus
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Opastuskilven vaihto 36-vuotiasta työntekijää kuljetettiin trukin haarukoilla pihan poikki. Tarkoituksena oli vaihtaa opastuskilpi uuteen. Trukinkuljettajan.
Laajennetun työssäoppimisen kuvaus
Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla
KOKEMUKSIA VASTUISTA JA TEHTÄVISTÄ TAPATURMAN SATTUESSA
Trukin palautus lastauslaiturin varastoon
Korjaustöiden vuoksi ylösnostettu kuorma-auton ohjaamo putosi autoilijan päälle TOT-raportti 24/95 TOT-raporteissa kuvataan kuolemaan johtanut työpaikkatapaturma.
Taakan kuljettaminen Trukilla kuljetettiin kahta laatikkoa päällekkäin - toinen laatikko haarukoilla, toinen tukivarsilla. Kuljettaja oli 56-vuotias.
Salaojituskokemuksia
Käytännön harjoitus 3.3. Väyläsuunnistus
Esityksen transkriptio:

1 Kaukolämpöputken hitsaaja jäi sortuneen maamassan alle TOT-raportti 17 / 06

2 Työmaan tausta ja tapaturman kuvaus Kaukolämpöverkkoa hallinnoi yritys A, joka oli sopinut erillisurakat –maarakennusurakka B –eristysurakka C –hitsausurakka D Työmaata varten ei ollut työmaakohtaista turvallisuusasiakirjaa Kaukolämpöverkkoa oli rakennettu jo useita viikkoja Urakoitsijan D hitsaajalle NN oli tullut mittausvirhe, toinen putki tuli suunniteltua lyhyemmäksi Työkaverinsa avulla NN oli oma- aloitteisesti valmistanut 1 metrin jatkopalan putkeen Yleiskuva työmaasta tapaturman jälkeen.

3 Työmaan tausta ja tapaturman kuvaus (sivu 2) Jatkopala oli laskettu kaivantoon ja asetettu paikoilleen ilmoittamatta tästä A:lle tai B.lle. (B olisi luiskannut uuden liitospaikan tiedon saatuaan) Kesä oli ollut kuiva ja helteinen, nyt yöllä satanut vesi oli lammikoitunut kaivannon pohjalle NN oli valmistellut ja aloittanut hitsaustyöt yksin kaivannossa NN on hitsannut polvillaan tai kyljellään, selkä selin seinämään nähden NN kuoli jäätyään sortuman alle Yleiskuva työmaasta tapaturman jälkeen.

4 Tapaturmatekijät Suhteellisen matala kaivanto (n. 1,5 m) – ei pidetty vaarallisena ”Mittausvirhe” ja oma- aloitteisuus virheen korjaamiseksi Ei ilmoituksia muille työstä Luiskaamaton jatkospaikka Sortumaherkkä täytemaa-aines (sateesta kostunut jyrätty tienpohja, liikenteen tärinä) Yksintyöskentely kaivannossa Töitä ei yhteensovitettu työmaalla; työmaavelvoitteet eivät olleet selvillä NN jäi maamassojen alle Yleiskuva työmaasta tapaturman jälkeen.

5 Vastaavien tapaturmien torjunta Erityishuomio tilanteisiin jos työskennellään makuulla kaivannossa Yksintyöskentelyä kaivannossa tulee välttää jo palovaaran vuoksi Työt pitää ohjeistaa (ja ohjeiden noudattamista valvoa) Muutokset suunnitellusta pitää tiedottaa aina omalle esimiehelle ja pääurakoitsijalle Kaikkien työmaalla pitää tietää kuka hoitaa rakennuttajan ja kuka päätoteuttajan velvollisuudet Yllä esimerkkipiirros kaivannon luiskaamisesta. Jos luiskaaminen ei ole mahdollista, voidaan kaivanto tukea: -harvalla lankutuksella -teräspontilla tai -valmiilla tukiseinä- elementillä. Kuvat ovat Työsuojeluhallinnon ohjeesta ”Kapeat kaivannot”

6 Vastaavien tapaturmien torjunta (sivu 2) Vaarojen arvioinnin perusteella rakennuttaja tekee työmaakohtaisen kirjallisen työturvallisuusasiakirjan Päätoteuttaja yhteensovittaa työmaan työt ja varmistaa että kaikki tuntevat roolinsa ja toimivat ohjeiden mukaan Kaivannossa tehtävät työt ovat sallittuja vain riittävästi luiskatuissa tai tuetuissa kohdissa, muualla kaivannossa ylimääräistä liikkumista tulee välttää (jos olosuhteet vaativat, tulee luiskausta laajentaa tai tuentaa vahvistaa) Työsuojeluhallinnon ohjeen ”Kapeat kaivannot” voi tilata Työsuojelupiirien palvelukeskuksesta:

7 NN jäi sortuvan maamassan alle. NN oli hitsattavan putken vieressä kaivannon pohjalla. NN hitsasi kaivannossa kaukolämpöputkea. NN ryhtyi hitsaamaan vaikka kaivantoa ei ollut hitsauspaikan kohdalta luiskattu. NN kuoli Kaaviokuva tapaturmatekijöistä TOT 17/06 Onnettomuudella ei ollut silminnäkijöitä. NN hitsasi putken alapinnan saumaa kaivannon pohjalla makuuasennossa. Hitsauspaikkaa ei ollut luiskattu. NN halusi korjata tekemänsä mittaus- virheen. Kaivannon reuna oli jyrkkä, takana oli pit- kä kuiva kausi ja edel- lisenä yönä oli sata- nut runsaasti. Maansiirtourakoitsija ei ollut saanut ilmoi- tusta valmisteltavasta työstä. Hitsauspaikan kohtaa ei ollut luiskattu suunnitelmien mukaan. Kaivannon reuna sortui äkillisesti.