Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Rakennussiivooja putosi 2 metriä syvään kaivantoon rakennustyömaalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Rakennussiivooja putosi 2 metriä syvään kaivantoon rakennustyömaalla"— Esityksen transkriptio:

1 Rakennussiivooja putosi 2 metriä syvään kaivantoon rakennustyömaalla
TOT-raportti 29 / 95

2 Rakennustyömaan siivous ja roskavaunujen tyhjennys
Talonrakennustyömaalla tehtiin ns. ”välisiivouksia”, joita suorittamaan urakoitsija oli palkannut siivousyrityksen Siivousyrityksellä oli oman työntekijänsä lisäksi palkattu aliurakoitsijaksi toisen siivousyrityksen rakennussiivooja Roskavaunut tyhjennettiin torninosturin avulla siten, että toinen siivoojista kiinnitti nostoraksit ja toinen oli siirtolavalla suorittamassa roskavaunun kippausta Siivousyrityksellä aliurakoitsijana ollut rakennussiivooja oli palaamassa siirtolavalta tyhjennyksen jälkeen Hän kulki ahtaasta paikasta, yrittäen mennä betoniauton ja kaivannon välistä Rakennussiivooja putosi kaivantoon ja menehtyi vammoihinsa viikon kuluttua. Rakennustyömaa, kulkureittien valinta Talonrakennus, Yhteinen työpaikka / vaarallinen työympäristö TOT 29/95 Tapahtumakuvaus Talonrakennustyömaalla toimi kolme eri yritystä. Rakennusliike toimi pääurakoitsijana kerrostalorakennuksella kaupungin keskustassa. Ns. välisiivousta, mm. putki- ja sähköurakoiden siivousta varten oli rakennusliike antanut tuntiveloitusperiaatteella aliurakan siivousyritykselle. Siivousyritys oli taas ottanut aliurakoitsijakseen toisen siivousyrityksen, jonka työntekijä (uhri) teki välisiivousta yhdessä siivouksesta vastanneen siivousyrityksen työntekijän kanssa. Aliurakkasopimukset olivat suullisia. Rakennussiivoojat olivat aliurakkasopimuksen mukaan rakennusliikkeen työnjohdon ja valvonnan alaisia. Siivoustyö alkoi maanantaina. Rakennusliikkeen työmaamestari jakoi työtehtävät rakennussiivoojille. Perjantaina aamupäivällä siivoustyö oli edennyt vaiheeseen, jossa alimman kerroksen myymälätiloista oli roskat tuotu roskavaunuihin. Vaunut ( 2 kpl ) siirrettiin torninosturilla yksi kerrallaan tyhjennykseen siirtolavalle ja sieltä takaisin ko. myymälän kulkuaukon viereen. Toinen rakennussiivoojista kiinnitti nostossa nostoraksit roskavaunuihin ja toinen oli siirtolavalla suorittaen vaunujen kippauksen. Työmaan vastaava mestari (rakennusliikkeen palveluksessa) toimi merkinantajana nosturille. Vähän ennen klo (ajankohta keskikesä) oli toinenkin roskavaunu tyhjennetty ja nostettu takaisin. Toinen rakennussiivoojista keskeytti nostoraksien irroituksen kuullessaan epätavallista ääntä ja näki työparinsa valuvan noin 10 metrin päässä kylki edellä viemärikaivantoon päin. Työmaan vastaava mestari ennätti ensimmäisenä kaivantoon huutaen hakemaan paikalle tietämäänsä esiaputaitoista kirvesmiestä sekä soitti sairasauton. Rakennussiivoojan havaittiin hengittävän, mutta olevan tajuton. Hän kuoli 10 päivän kuluttua sairaalassa lähinnä pään alueelle saamiensa vammojen seurauksena. Menehtynyt rakennussiivooja oli aloittanut siivousyrityksessä kolme kuukautta aikaisemmin eräässä toisessa lyhytaikaisessa kohteessa ja nyt ko. kohteessa viikon alussa. Siivousyrityksen toimitusjohtajalle hän oli kertonut omaavansa siivoustyössä tarvittavan kokemuksen. Rakennussiivooja oli 24-vuotias mieshenkilö. Piirroksessa esitetty rakennussiivoojan reitti ja tapaturmakohta työmaalla

3 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Ahdas kulkureitti Kulkuestettä ei ollut Ahdas työmaa-alue Työnopastus Rakennustyömaa, kulkureittien valinta Talonrakennus, Yhteinen työpaikka / vaarallinen työympäristö TOT 29/95 Tapaturmaan johtaneet tekijät Ahdas kulkureitti. Työmaalle oli tuotu useampana päivänä betonipumppuautolla betonia. Perjantaiaamuna betonia pumpattiin rakennuksen sellaiseen osaan, joka edellytti betoniauton ajamista em. myymälän oviaukosta noin 10 metrin päähän. Betoniauto tuli sijoitetuksi ko. kohdalla olleen viemärikaivannon suhteen siten, että keulan puskuri oli kaivannon reunan kohdalla. Paikka sovittiin kuljettajan kertoman mukaan työmaan vastaavan mestarin kanssa. Rakennussiivooja oli lähtenyt siirtolavalta roskavaunujen luo betoniauton keulan ja kaivannon välistä. Keulan kohdalla hän liukastui ja liukui alas kaivantoon. Toinen rakennussiivooja kertoi käyttäneensä samaa reittiä aamulla. Pitämällä puskurista kiinni oli ko. kohdasta voinut kulkea putoamatta. Kulkuestettä ei ollut. Kaivannon ja betoniauton väliseen tilaan pääsyä ei oltu estetty. Työmaan oikea sivusta oli koko matkalta suojattu verkkoaidalla ja kaiteilla. Rakennuksen vinosivulta (=putoamispaikka) oli ensin käytetty verkkoaitaa ja sitten pukkeja sekä lippusiimaa. Lippusiima oli kuitenkin poistettu ja se oli kaivannon pohjalla. Tutkinnassa ei selvinnyt, koska ja kenen toimesta lippusiima oli poistettu. Mahdollista on, että lähes kaivannon päälle sijoitetun betoniauton ajateltiin olevan kulkueste. Ahdas työmaa-alue. Kerrostalotyömaa sijaitsi keskellä jo rakennettua kaupunginosaa ja oli siten erittäin ahdas. Vaikeudet tarvikkeiden sijoittelussa ja työmaaliikenteessä oli tiedostettu. Kulkuesteitä, joilla kulkureitit ohjattiin, jouduttiin siirtelemään useampaan kertaan jopa päivittäin. Rakennusliikkeen työsuojelun toimintasuunnitelma sisälsi yksityiskohtaisen asialistan työmaa-alueen järjestelyssä huomioon otettavista seikoista. Työnopastus. Työmaan vastaavan mestarin mukaan perehdyttäminen ja työnopastus kuuluivat työmaamestarille. Tämä ei taas tiennyt kertomansa mukaan aliurakkasopimusten sisältöä ja katsoi rakennussiivoojien olleen oman työnantajansa johdossa ja valvonnassa. Menehtyneen rakennussiivoojan työpari kertoi, ettei välisiivoukseen tarvinnutkaan opastusta rakennuksen ollessa käytännöllisesti katsoen valmis. Työmaan vastaava mestari oli kertomansa mukaan mm. tapahtumapäivänä opastanut menehtynyttä rakennussiivoojaa kulkureittien valinnassa. Työmaamestari oli jäänyt edellisenä päivänä lomalle. Kuva tapaturmapaikalta.

4 Vastaavien tapaturmien torjunta
Kulkuesteet Perehdyttäminen Työnopastus Urakkasopimukset Työmaan suunnittelu, rakennustyön johto ja toteutus Kulkuesteiden käytöstä ja sijoittelusta tulee huolehtia muuttuvalla ja ahtaalla työmaalla päivittäin. Kuva: Trafino Oy. Rakennustyömaa, kulkureittien valinta Talonrakennus, Yhteinen työpaikka / vaarallinen työympäristö TOT 29/95 Vastaavien tapaturmien torjunta Kulkuesteet. Työtasojen ja kulkuteiden vapailla sivuilla, joilta voidaan pudota kolmea metriä korkeammalta, sekä muulloinkin, milloin on olemassa erityinen tapaturma- tai hukkumisvaara, on oltava suojakaiteet tai muut suojarakenteet. Kulkuesteellä rajataan sallittu kulku-, työskentely-, tai vastaava alue tai estetään pääsy vaaralliselle alueelle. Kulkuesteenä voidaan käyttää kaiteita, pukkeja, köysiä, lippusiimoja tms. Kulkuesteen on oltava helposti havaittava, eikä se saa siirtyä tahattomasti paikoiltaan. Lisäksi kulkuesteen tulee sijaita riittävän etäällä putoamisvaarallisesta kohdasta. Kerrotun mukaan kaivannon reunalla ei ole ollut mitään kulkuesteitä. Kyseisen kaltaisiin paikkoihin tulee aina asentaa kulkuesteet. Kyseisellä rakennustyömaalla kulkueste olisi ollut syytä asettaa kaivannon reunalle, koska työnaikainen pääsisäänkäynti ja sinne johtava kulkutie sijaitsi lähellä kaivantoa. Perehdyttäminen. Aliurakkasopimuksen mukainen perehdyttäminen tulee suorittaa aina päätoteuttajan toimesta. Työnopastus. Aliurakoitsijan työntekijät tulee opastaa vaikkapa päivittäin työmaan muuttuneisiin ympäristöolosuhteisiin, kuten kulkureitteihin. Urakkasopimukset. Päätoteuttajan työmaajohdon tulee olla tietoinen urakkasopimusten sisällöstä. Näissä sopimuksissa on selvästi tultava esille miten ulkopuolisen työnantajan työntekijät saavat tarpeelliset ohjeet. Työmaan suunnittelu, rakennustyön johto ja toteutus. Työmaan suunnittelussa sekä rakennustyön johdossa ja valvonnassa on noudatettava valtioneuvoston päätöstä rakennustyön turvallisuudesta (629/1994) ja sen 6-20 §:ien säännöksiä.


Lataa ppt "Rakennussiivooja putosi 2 metriä syvään kaivantoon rakennustyömaalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google