Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään TOT-raportti 18 / 99 www.tvl.fi 1.6.2004.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään TOT-raportti 18 / 99 www.tvl.fi 1.6.2004."— Esityksen transkriptio:

1 Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään
TOT-raportti 18 / 99

2 Kattoikkunakuilun maalausta edeltävät pohjatyöt
Aluesairaalan poliklinikan tiloissa tehtiin muutos- ja maalaustöitä Maalausyrityksellä oli kohteessa neljä työntekijää Maalari oli kittaamassa kattoikkunakuilun nurkkia kittipuristimella Hän oli pystyttänyt tikkaat keskelle huonetta yläpuolisen kuilun nojalle, samalla nojaten selällään kuilun vastakkaiseen seinään Tikkaiden alapää nojasi vinyylilattiaan, joka oli peitetty paperilla Tikkaat ovat ilmeisesti luistaneet alta ja maalari on siten pudonnut noin 3 metrin matkan pää edellä selälleen alas lattialle Maalari oli 57-vuotias ja erittäin kokenut Tikkaat työskentelytasona, telinesuunnittelu Talonrakennus / tikastyöskentely TOT 18/99 Tapahtumakuvaus Aluesairaalan poliklinikan tiloissa tehtiin muutos- ja maalaustöitä. Päätoteuttajalle kuuluivat rakennustekniset työt ja seinä- ym. pintatyöt maalausyritykselle alistettuna sivu-urakkana. Töiden kesto oli noin 10 viikkoa, tapaturman sattuessa maalaustöissä oli meneillään viimeinen viikko. Maalausyrityksellä oli tuolloin työmaalla neljä miestä yhden toimiessa ns. nokkamiehenä. Rakennustekniset työt olivat jo valmistuneet. Maalari oli ryhtynyt kattoikkunakuilujen nurkkien kittaukseen akryylikitillä kittipuristinta käyttäen. Tehtävänä oli siis normaalia maalaustyön pohjatyötä. Hän oli pystyttänyt alumiinitikkaat keskelle huonetta olevan kattoikkunakuilun pystyseinämän nojalle siten, että niiden yläpää nojasi kuilun seinään puolivälin yläpuolelle. Tikkaiden alapää nojasi vinyylilattiaan, joka oli peitetty paperilla. Maalari oli noussut tikkaille tehdäkseen kittaustyön niin, että hänen jalkansa olivat lattiasta n. 2,5 metrin korkeudella. Todennäköisesti maalari on nojannut selällään kuilun tikkaiden vastaiseen seinään. Tikkaat ovat ehkä luistaneet äkillisesti alta ja maalari on pudonnut pää edellä selälleen alas lattialle lyöden päänsä voimakkaasti tikkaisiin ja/tai lattiaan. Putoamisella ei ollut silminnäkijöitä, joten päätelmä perustuu maalarin asentoon löydettäessä. Maalari oli 57-vuotias ja erittäin kokenut. Hän oli ollut ko. työnantajalla vuoden ajan palveluksessa. Tikkaat ikkunakuilussa

3 Tapaturmaan johtaneet tekijät
Ei telinesuunnittelua Tikkaat työtasona Puutteellinen valvonta Tarkastukset suorittamatta Tikkaat työskentelytasona, telinesuunnittelu Talonrakennus / tikastyöskentely TOT 18/99 Tapaturmaan johtaneet tekijät EI telinesuunnittelua. Kun telinesuunnittelua ei ollut, maalari valitsi työtasokseen tikkaat. Ikkunakuiluja oli 20 kpl. Siten ko. erikoiskohde verrattuna tavanomaisiin pintatöihin olisikin edellyttänyt suunnittelua käytetyn työtason osalta. Tikkaat työtasona. Tikkaita käytettiin työtasona. Jatko-osa alumiinitikkaista oli käytössä ja ne ulottuivat vajaan neljän metrin korkeuteen. Maalari oli ennättänyt kitata noin 10 cm yhtä kuilun nurkkaa. Liikkuminen tikkailla on aiheuttanut vaakavoimia tikkaan jalkoihin, paperi alla on pyrkinyt liikkumaan vinyylilaatoilla ja lopulta irrottanut paperin lattiaan kiinnittävät teipit. Kovamuoviset liukuesteet eivät ole toimineet kyseisellä alustalla. Liukumisen lähdettyä liikkeelle tikkaiden putoaminen tueltaan kuilusta tapahtuu nopeasti. Maalari on siten pudonnut hallitsemattomasti ja menehtynyt päähän kohdistuneeseen iskuun. Maalausyrityksellä oli työmaalla työtelineinä tikkaita ja työpukkeja. Vain tikkailta pystyttiin ulottumaan kuilun korkeudelle. Maalausyrityksen toimitusjohtajan mukaan päätoteuttajalla olisi ollut siirrettäviä telineitä, joita maalausyritys sopimuksen mukaan sai vapaasti käyttää. Lisäksi lyhytkestoinen työ vaikutti tikkaiden käyttöön, sillä tavanomaisen rakentamiskäytännön mukaan lyhytkestoinen työ tehtiin tikkailta. Puutteellinen valvonta. Yrityksen toimitusjohtaja kävi säännöllisesti työkohteessa. Hän ei tuntenut rakennustöiden turvallisuusmääräyksiä eikä telinepäätöstä. Rakennuttajan valvojana oli aluesairaalan kiinteistöpäällikkö, hänen valvontansa kohdistui kuitenkin työn tuloksiin ja vastaanottotarkastuksiin, ei esimerkiksi työtelineiden tarkastusmenettelyihin. Tarkastuksen suorittamatta. Päätoteuttaja ei järjestänyt eikä aliurakoitsija suorittanut turvallisuusseurantaa käyttöönotto- tai viikkotarkastuksissa. Tikkaat lattialla.

4 Vastaavien tapaturmien torjunta
Telinepäätös (STMp 156/1998) velvollisuudet opetus ja ohjaus tikkaat Liukuesteet Tikkaat työskentelytasona, telinesuunnittelu - Talonrakennus / tikastyöskentely TOT 18/99 Vastaavien tapaturmien torjunta STMp (156/1998). Sosiaali- ja terveysministeriön päätös työtelineiden ja putoamisen estävien suojarakenteiden käytöstä rakennustöissä on astunut voimaan vuonna Lisätietoja TOT-raportissa ja STMp (156/1998). Työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan velvollisuudet (33§). Jokaisen työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan on osaltaan huolehdittava, että hänen työmaalle toimittamansa työtelineet ovat työmaalla edellytettävien turvallisuusvaatimusten mukaisia ja käyttötarkoitukseensa sopivia ja että työssä käytetään tarpeellisia suojarakenteita. Jokaisen työnantajan on huolehdittava, että tämän työntekijät eivät työskentele paikoissa, joissa työtelineet tai suojarakenteet puuttuvat ja ovat keskeneräiset. Työntekijän velvollisuudet (34§). Työntekijän on saamansa opastuksen ja ohjeiden mukaisesti käytettävä työtelineitä siten, ettei hän aiheuta vaaraa itselleen tai muille työntekijöille. Lisäksi työntekijän on asennettava työn tekemisen ajaksi mahdollisesti poistamansa suojarakenne tai työtelineen osa paikalleen. Työntekijän on havaittuaan työtelineissä tai suojarakenteissa tms. työturvallisuutta vaarantavia vikoja tai puutteita viipymättä ilmoitettava niistä työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Opetus ja ohjaus työtelineiden ja suojarakenteiden käytössä (35§). Työtelineiden ja suojarakenteiden käytöstä on annettava opetusta ja ohjausta, erityisesti turvallisista työmenetelmistä ja työtavoista sekä eri työvaiheiden vaaroista ja niiden ehkäisystä sekä torjunnasta. Lisäksi on annettava opetusta ja ohjausta elementtitelineiden käytöstä sekä työtelineen rakennesuunnitelmasta ja käyttösuunnitelmasta. Työtelinettä pystyttävillä, niitä olennaisesti muuttavilla ja työtelinettä purkavilla työntekijöillä sekä työtä välittömästi valvovalla henkilöllä on oltava riittävä pätevyys ja kokemus työn eri vaiheiden tekemisestä. Tikkaat (18§). Nojatikkaita ei saa käyttää työalustana. Nojatikkaita voidaan käyttää vain tilapäisinä kulkuteinä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin ja kertaluontoisiin töihin. A-tikkaita saa käyttää työtelineiden sijaan työalustana vain, kun työtelineitä ei voida kohtuudella edellyttää työn lyhytkestoisuudesta tai tms. seikasta johtuen. Liukuesteet. Kovamuoviet liukuesteet eivät sovi käyttöön yhdessä kovien pintamateriaalien kanssa. Niiden sijaan tulee olla käytössä pehmeitä, kumisia materiaaleja. Työn suunnittelu. Suunnitelmista tulee selvitä eri kohteissa käytettävät telineet, henkilönostimet, turvavälineet ja muut vastaavat laitteet, joilla voidaan varmistaa työntekijöiden turvallisuuden säilyminen. Yksintyöskentelyn vaaratekijät on arvioitava erikseen. Työn suunnittelu Tikkaissa voidaan käyttää nivellettyjä, kumisia liukuesteitä. Kuva: Witre Oy


Lataa ppt "Maalari putosi lattialle 3 metrin korkeudelta tikkaiden luistettua alapäästään TOT-raportti 18 / 99 www.tvl.fi 1.6.2004."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google