Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sukupolvenvaihdoksen verotus ja vaikutus julkiseen rahoitukseen
Advertisements

Perintö-, lahja- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset Kauniaisten Yrittäjien koulutustilaisuus
Perintö- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset
Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto
Aviovarallisuus- ja perintöoikeus
Avio-oikeus, perintö ja testamentti
Nimet ja henkilötiedot - yhteenveto
Jäämistöoikeuden laskennalliset ongelmat 2013
Perintö- ja lahjaverotuksen ongelmakohtia
Kuolinpesän omistusjärjestelyt
EDUNVALVONTAVALTAKIRJA JA TESTAMENTTI
Testamentilla päätän itse kuka minut perii SAMK Liiketoiminta Huittinen Lakimies, varatuomari Niina Airaksinen Huittisten Säästöpankki.
Metsätilan sukupolvenvaihdos
Verotus sukupolvenvaidostilanteessa
Pesänjakajan määräämisestä ja vapauttamisesta
Sukupolvenvaihdoksen eteneminen metsätiloilla
Perintö ja testamentti – yhteenvetoja:
Verotuksen perusteet IV, YE;HY;KY
Metsätilan onnistunut sukupolvenvaihdos
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2013
Harjoitustehtävä P, jolla puoliso L ja kolme perillistä (A, B ja C) on määrännyt testamentissaan seuraavasti: ”Puolisoni L saakoon yksin omistuksiinsa.
Kuolinpesästä omaan omistukseen
Perimyksestä suomessa
Verotuksen perusteet - Johdanto
Eräs osituksen ja perinnönjaon moitetapaus
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2011 Tapani Lohi
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2015 Tapani Lohi
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Jäämistöoikeuden laskennalliset ongelmat 2013
Lapsen asema: Avoliitossa lapsen huoltajuus äidin, isän on erikseen tunnustettava isyytensä Jos ei tunnusta, tarvitaan oikeuden päätös = isyyden vahvistaminen.
Verotuksen perusteet III, luovutusv.
Verotuksen perusteet - johdanto
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2015
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi Tapani Lohi
Jäämistöoikeuden laskennalliset ongelmat
Tehtävät PERHE- JA JÄÄMISTÖOIKEUDEN PERUSKURSSI 2015
Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto.
Verotuksen perusteet II Tuloverotuksen perusteet ja ansiotuloverotus Apulaisprof. Tomi Viitala.
Luentoja perintö- ja lahjaverotuksesta Harri Alila Tutkija (ma) Syksy 2013.
Dos. Timo Räbinä tammi-helmikuu 2016
Perimysjärjestys Perittävä Puoliso Vanhemmat Lapset → Lapsenlapset →Sisarukset ja sisarusten lapset Isovanhemmat →Sedät ja tädit Serkut eivät.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Vero-osasto1 ANSIOTULOJEN VEROTUKSEN KEVENTÄMINEN Inflaatiotarkistus 2 % (170 Me) Asteikon marginaaliveroprosentteja alennetaan.
Yritysjuridiikan perusteet kesä 2016 Avoin yliopisto OTK, VT Kalle Kyläkallio.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Verotuksen perusteet - Johdanto OTK / OTM Ilkka Lahti Syksy 2015.
Avioliitto-oikeus  Puolisoiden omaisuuden erillisyys  Nimiperiaate  Yhteisomistusolettama  Velkojien suoja  Omaisuuden erillisvallinnan periaate 
Jäämistöoikeus  Jakaantuu perintö- ja testamenttioikeuteen  Periä voi vain henkilö, joka elää perittävän kuolinhetkellä  Lisäksi siitetty lapsi, joka.
Lakitieto TAVARAN JA PALVELUSTEN KAUPPA. KULUTTAJANSUOJALAKI Suojaa ostajaa, kun myyjänä ammattilainen ja ostajana yksityinen Suojaa ostajaa, kun myyjänä.
Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.
Appivanhempien antama lastenhoitoapu uusperheissä Antti O. Tanskanen Väestöliitto
YRITYSJURiDIIKAN PERUSTEET KEVÄT 2017
2 Perheitä on joka lähtöön s
POHDINTAA PERINNÖNJAOSTA
Verotuksen perusteet - Johdanto
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
Verotuksen perusteet - Johdanto
3 Perunkirjoituksesta pesänjakoon s
Bruttopalkasta nettopalkkaan
Mhy:n palvelut metsätilan Sukupolvenvaihdoksessa
Perintöverotus.
Testamenttioikeudellinen tietovisa
Henkivakuutuksen edunsaajamääräys
Suomalaisten ja ”kansainvälisten” kuolinpesien verotuksen erityisongelmista Ulf Månsson.
Verotuksen perusteet - Johdanto
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
Verotuksen perusteet - Johdanto
Perintöverotus Vero messut 13.–
Luku x Luvun otsikko Jakso III Perhe ja perintö.
Lahjansaajan opas.
Verotuksen näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti Lakitieto Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti

KUOLINPESÄN OIKEUSTOIMET Perunkirjoitus Perinnönjako Perintöveron maksu

1. PERUNKIRJOITUS Perukirjaan kirjataan kuolinpesän: Osakkaat Varat Velat Kutsuttuina kaikki pesän osakkaat Toimittaa 2 uskottua miestä 3 kk kuluessa Esteettömiä (= ulkopuolisia) Toimitetaan verovirastolle Jos perunkirjoitusta ei toimiteta, osakkaat joutuvat velkavastuuseen pesän veloista

2. PERINNÖNJAKO Velat vähennetään varoista ennen jakoa. Jos varat eivät riitä, velka ei periydy. Jos vainajalle jää leski, jakoa ei usein toimiteta  jakamaton pesä Jos vainajalle jää leski ja jako suoritetaan, ositetaan ensin omaisuus  leskelle avio-oikeusosa – ei perintö! Leskelle taattu aina asumissuoja: Koti ja sen irtaimisto on jakamaton

Perinnönjako on yleensä pesän osakkaiden keskenään tekemä sopimusjako Avio-oikeusosa = ½ avio-oikeuden alaisesta puolisoiden omaisuudesta (jos enemmän omistava on kuollut, muuten ks. ”Poikkeus”) HUOM! Avio-oikeusosa EI ole perintöä, vaan leskelle luonnostaan kuuluva osuus yhteisestä omaisuudesta Perinnönjako on yleensä pesän osakkaiden keskenään tekemä sopimusjako Jos riitainen pesä, voidaan vaatia toimitusjako Suorittaa oikeuden määräämä pesänjakaja Perimysjärjestys määrää perinnön jakamisesta Ensimmäinen perillisryhmä saa kaiken, jokaiselle yhtä paljon

KOLME PERILLISRYHMÄÄ 1. Rintaperilliset = lapset Sijaisina: lapsenlapset (1,5) Lapseton leski = vainajan puoliso Väliaikainen perimys: lesken kuoltua omaisuus palautuu ensin kuolleen sukuun 2. Vanhemmat Sijaisina: vainajan sisarukset lapsineen 3. Isovanhemmat Sijaisina: enot, sedät ja tädit Kaukaisemmat sukulaiset, esim. serkut eivät peri  Perintö valtiolle

3. PERINTÖVERON MAKSU Perintövero määräytyy perityn omaisuuden arvon ja sukulaisuussuhteen perustella. Jos vainaja on kuollut 1.1.2008 jälkeen: Perintöveroa maksetaan 20 000 euron tai sitä suuremmasta perintöosuudesta Jos vainaja on kuollut ennen 31.12.2007: Perintöveroa maksetaan 3 400 euron tai sitä suuremmasta perintöosuudesta.

PERINTÖVERON SUURUUS Perintö Vakioerä % ylimenevästä 20 000 – 40 000 100 10 40 000 – 60 000 2 100 13 60 000 – 4 700 16 I veroluokassa asteikon mukainen vero II veroluokassa asteikon mukainen vero kaksinkertaisena

PERIJÄT 2 VEROLUOKASSA I Veroluokka Aviopuoliso, lapset, lapsenlapset, vanhemmat, isovanhemmat Aviopuolison lapset ja lapsenlapset Ottolapset ja -vanhemmat ovat verotuksellisesti samassa asemassa biologisten sukulaisten kanssa. II Veroluokka Muut sukulaiset ja vieraat

POIKKEUS 1: VARAKAS LESKI Jos lesken omaisuus on suurempi kuin kuolleen puolison, ei lesken tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle. Tällöin jaetaan vain kuolleen omaisuus. Esim: Lesken omaisuus 100 000 €, kuolleen puolison 50 000 €. Tällöin jaetaan vain 50 000 € perillisille.

POIKKEUS 2: TESTAMENTTI Testamentilla voi muuttaa perimysjärjestystä. Vain rintaperillisiä ei voi syrjäyttää. Heille kuuluu lakiosa = puolet perinnöstä HUOM! Myös lakiosaa loukkaava testamentti tulee päteväksi, jos rintaperillinen ei vaadi lakiosaansa 6 kuukauden kuluessa saatuaan tiedon testamentista Aviopuolisot voivat tehdä keskinäisen testamentin Rintaperillinen saa vaatiessaan lakiosansa. Usein yhteiset lapset eivät silti vaadi lakiosaansa.

TESTAMENTIN VAPAAOSA Toinen puoli perinnöstä = vapaaosa Muut kuin rintaperilliset voi tehdä perinnöttömiksi Vapaaosan voi testamentata kenelle vain haluaa = edunsaaja Edunsaajan annettava testamentti tiedoksi perillisille (tästä alkaa 6 kk valitusaika)

TESTAMENTIN TEKEMINEN Yksipuolinen oikeustoimi = voidaan muuttaa milloin vain Määrämuotoinen oikeustoimi = väärin tehty testamentti on pätemätön Tekijä 18-v. (15-v: itse ansaittu omaisuus) Kirjallinen Omakätisesti allekirjoitettu 2 esteetöntä todistajaa (yli 15-v.) Voi testamentata joko omistus-, käyttö- tai hallintaoikeuden