Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Perintöverotus Vero messut 13.–

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Perintöverotus Vero messut 13.–"— Esityksen transkriptio:

1 Perintöverotus Vero 2018 -messut 13.–14.3.2018
ylitarkastaja Jarmo Salminen, Verohallinto

2 Sisältö Perunkirjoituksesta perintöverotukseen
Perukirja ja Verohallintoon toimitettavat liitteet Perukirjan toimittaminen Verohallintoon Perintöverotuksen toimittaminen – perusteet Tiedot, jotka toimitetaan Verohallintoon verotuksen toimittamisen jälkeen Muutoksenhaku perintöverotuksessa Mahdollisuus hakea perintöverotuksen ennakkoratkaisua

3 Perunkirjoituksesta perintöverotukseen
Perunkirjoitustoimituksen perusteella laaditaan perukirja Suomessa vakituisesti asuneen henkilön jälkeen. = jäämistöoikeudellinen velvoite Asianmukainen perukirja on muiden käyttötarkoitustensa ohessa oikein toimitetun perintöverotuksen perusta. = vero-oikeudellinen velvoite perukirja on mm. omaisuusluettelo osakasluettelo pesänselvitysasiakirja veroilmoitus jne.

4 Perunkirjoituksesta perintöverotukseen
Perunkirjoitus tulee toimittaa kolmen (3) kuukauden sisällä perinnönjättäjän kuolemasta. Jäljennös perukirjasta toimitetaan Verohallintoon kuukauden sisällä perunkirjoituksesta. Verohallinnossa otettu käyttöön sähköinen järjestelmä verotuskäsittelyyn. Mahdollisuus hakea lisäaikaa sekä perunkirjoituksen toimittamiselle sekä perukirjan jättöaikaan. Hakemuslomake Verohallinnon Internet-sivuilla (vero.fi).

5 Perukirja Perukirja on asiakirja, jossa selvitetään kuolinpesän tila eli luetteloidaan sekä perinnönjättäjän oikeudenomistajat että pesän varat ja velat. Omaisuus, jonka omistajana vainaja on ollut kuolinhetkellä. Perintöverotuksen toimittamisen edellytysten kannalta on tärkeää, että perukirjasta ilmenee kaikki olennainen tieto. Perukirjassa on mainittava myös perittävän kuoleman johdosta kuolinpesälle tai edunsaajalle henkilövakuutuksen nojalla maksetut vakuutuskorvaukset ja etuudet, niiden saajat ja korvausten bruttomäärät. Yksilöllisen eläkevakuutuksen perusteella maksetun kuolemantapauskorvauksen osalta tulisi lisäksi mainita, oliko eläkevakuutus otettu ennen vaiko em. päivämäärän jälkeen. Verohallinnon Internet-sivuilla (vero.fi) on lueteltu tietoja, jotka tulisi kirjata perukirjaan.

6 Perukirja – omaisuuden arvostaminen
Perukirjassa lueteltu omaisuus arvostetaan kuolinhetken mukaiseen käypään arvoon. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä luovutushintaa. Myös velkojen ja velvoitteiden arvostaminen perustuu käyvän arvon periaatteeseen. Arvonmäärittäminen perintö- ja lahjaverotuksessa poikkeaa siten varojen arvostamislain mukaan tapahtuvasta arvonmäärittämisestä. Avuksi Verohallinnon ohje varojen arvostamisesta perintö- ja lahjaverotuksesta (päivitetään vuosittain).

7 Perukirjan liitteet Perukirjan liitteistä Verohallintoon tulee toimittaa: kopio testamentista kopio avioehtosopimuksesta kopio ositus-/jakokirjasta. Älä liitä alkuperäisenä! - verottaja säilyttää pysyvästi sille toimitetun perukirjan liitteineen sähköisenä tallenteena. Muut täydentävät tiedot ja selvitykset, jotka ovat tarpeen varojen ja velkojen arvioimisessa.

8 Perukirjan liitteet Perukirjaan ei tarvitse liittää esimerkiksi saldotodistuksia eikä tositteita kuolinpesän kuluista. Myöskään sukuselvitystä tai jäljennöstä toisen henkilön jälkeen laaditusta perukirjasta ei tarvitse toimittaa perukirjan liitteenä Verohallinnolle. Verohallinto pyytää tarvittaessa lisätietoja. Ilmoitus kuolinpesän asianhoitajasta. Asianhoitajavaltuutuksen antaminen vaatii kaikkien pesänosakkaiden allekirjoituksen perukirjassa tai erillisen valtakirjan (vero.fi; ks. lomake: Valtakirja jakamattoman kuolinpesän veroasioiden hoitamista varten).

9 Perukirjan toimittaminen Verohallintoon
Jäljennökset perukirjasta sekä sen liitteistä toimitetaan yhtenä kappaleena Verohallintoon osoitteeseen: Verohallinto Perintö- ja lahjaverotus PL 760 00052 VERO Tarvittaessa voit tuoda asiakirjat myös verotoimistoon. Jos perukirjaa täytyy myöhemmin täydentää, lähetetään perukirjan täydennys samaan osoitteeseen.

10 Perintöverotus Vainajan kuolinhetken omaisuus jaetaan verotettavaksi perillisille perintökaaren ja perinnönjättäjän tekemän testamentin perusteella kuolinhetkellä siirtyvien ("syntyvien") perintöoikeuksien ("jako-osuuksien") mukaisesti (nk. osuusverotusjärjestelmä). Jos vainajan omaisuus on ollut osa avioliittolain mukaan ositettavaa avio- oikeuden alaista omaisuutta, otetaan verotuksessa perintöosuuksien määrittelyssä huomioon myös se, miten avioliittolaki vaikuttaa kuolinhetkellä siirtyviin perintöoikeuksiin. Kuolinhetkellä perilliselle siirtyvistä oikeuksista on kuitenkin mahdollista luopua (eräissä tilanteissa myös osittain) siten, että luopujalle ei määrätä lainkaan perintöveroa.

11 Perintöverotus – ”laskennallinen perintöosa”
Perintöverotuksessa laskennallinen ositus ja perinnönjako tehdään lähtökohtaisesti perukirjan osoittamien oikeuksien mukaisesti. Silloin kun perinnönjakosopimus luotettavasti tarkentaa vainajalta kuolinhetkellä siirtyneitä oikeuksia, laskennallinen ositus ja perinnönjako tehdään ottaen huomioon perukirjan rinnalla perinnönjakosopimus osoituksena kuolinhetkellä saadusta perinnöstä. Ositus- ja perinnönjakosopimuksen merkityksestä perintöverotusta toimitettaessa on selostettu Verohallinnon ohjeessa A78/200/2015 ( ).

12 Perintöverotus – ”laskennallinen perintöosa”
Verotettava perintöosuus ei kuitenkaan yleensä ole samansuuruinen kuin perinnönjaossa saatavien varojen määrä. Esimerkiksi muutokset pesän varoissa kuoleman jälkeen tai pesän jakamisesta aiheutuneet kustannukset voivat johtaa siihen, että perinnönjaossa saatavien varojen määrä poikkeaa verotettavasta perintöosuudesta. Jako-osien euromääräiseen suuruuteen vaikuttavat myös perittävän kuoleman jälkeiset omaisuuden käyvän arvon muutokset.

13 Täydennysperukirja Jos pesään ilmaantuu uusia varoja tai velkoja varsinaisen perunkirjoituksen jälkeen, pesän osakkaiden tulee toimittaa täydennysperunkirjoitus kuukauden kuluessa varojen ja velkojen ilmaantumisesta. Jäljennös täydennysperukirjasta tulee toimittaa Verohallintoon kuukauden kuluessa sen tekemisestä. PK 10 §: ”Jos perunkirjoituksen jälkeen ilmaantuu uusia varoja tai velkoja, on kuukauden kuluessa laadittava täydennys- tai oikaisukirja. Siitä on soveltuvin kohdin voimassa, mitä edellä on perukirjasta säädetty.” Enempien mutkallisuuksien välttämiseksi kannattaa varmistaa perukirjan riittävä asiallinen kattavuus periaatteella ”kerralla kuntoon” (…esimerkiksi muistetaan merkitä perukirjaan myös se vainajan nimiin rekisteröity peräkärry…).

14 Muut Verohallintoon perintöverotuksen toimittamisen jälkeen toimitettavat tiedot
Jos perintöverotuksen perusteet ovat verotuksen toimittamisen jälkeen muutoin muuttuneet, on se verovelvollinen, jonka perintöveron määrä nousisi velvollinen ilmoittamaan asiasta Verohallinnolle. Ilmoitus tulee tehdä kolmen (3) kuukauden kuluessa siitä, kun seikka on tullut verovelvollisen tietoon.

15 Perintövero Perillisen tai testamentinsaajan on suoritettava perintöveroa. Perintöveroa on suoritettava myös perittävän kuoleman johdosta kuolinpesälle tai edunsaajalle maksettavasta henkilövakuutuksen nojalla saadusta vakuutuskorvauksesta, jos korvaus ei ole tuloverotuksessa verotettavaa tuloa. HUOM! perintöverotuksessa ei enää lukien ole vakuutuskorvauksen €:n vapaaosaa. Kun perintöosuus ei nouse 20 000 euroon, se on verosta vapaa. Kuolinpesästä tulevien osuuksien saajat luetaan kahteen veroluokkaan. I-luokka: lähiomaiset II-luokka: muut sukulaiset ja vieraat Perintövero on kahtena eränä, jos veron määrä on 500 euroa tai enemmän.

16 Muutoksenhaku perintöverotuksessa
Perintöverotuksen oikaisuvaatimus on tehtävä kolmen (3) vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Verovuosi on kalenterivuosi, jona perinnönjättäjä on kuollut tai verovelvollisuus on muutoin alkanut. Asiakirjojen on oltava Verohallinnossa viimeistään muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä. Perintöverotukseen voi hakea muutosta se, joka on verovelvollinen. Muutosta haetaan tekemällä oikaisuvaatimus verotuksen oikaisulautakunnalle. Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Verohallinnon Internet-sivuilla (vero.fi) erillinen lomake. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös vapaamuotoisesti.

17 Muutoksenhaku perintöverotuksessa
Vaikka perintö- tai lahjaverotukseen olisi haettu muutosta, vero on maksettava määräaikana. Muutoksenhakuviranomainen voi kuitenkin muutoksenhakijan hakemuksesta kieltää veron ulosoton tai määrätä ulosoton keskeytettäväksi. Ulosoton kiellon tai keskeytyksen aikana verolle kertyy normaalisti viivekorkoa ja mahdollista veronlisäystä. Oikaisuvaatimus liitteineen toimitetaan osoitteeseen: Verohallinto Oikaisuvaatimukset PL 650 00052 VERO

18 Mahdollisuus hakea ennakkoratkaisua
Perintöveroa koskevan ennakkoratkaisuhakemuksen voi tehdä perittävän kuoleman jälkeen. Liitä hakemukseen Verohallinnon saatelomake (vero.fi). Perintöverotuksen ennakkoratkaisua voi hakea kuolinpesän osakas ja erityisjälkisäädöksen saaja. Eloonjäänyt puoliso voi hakea ennakkoratkaisua, vaikka hän ei ole kuolinpesän osakas. Ennakkoratkaisua on haettava ennen perintöverotuksen toimittamista.

19 Perintöverotuksen ennakkoratkaisu
Perintöverotuksen ennakkoratkaisu annetaan yleensä vain perintöveron suorittamisvelvollisuutta koskevaan tulkintakysymykseen. Ennakkoratkaisu annetaan yleensä vain kysymyksiin, jotka koskevat verovaikutuksia esimerkiksi perinnöstä luopumiseen tai toimitettavaan ositukseen ja perinnönjakoon liittyen. Perintöveron määrästä ei pääsääntöisesti anneta ennakkoratkaisua. Lainvoiman saanutta perintöverotuksen ennakkoratkaisua on verovelvollisen vaatimuksesta noudatettava siten kuin ennakkoratkaisussa määrätään. Ennakkoratkaisuun annettava päätös on maksullinen.

20 Perintöverotuksen ennakkoratkaisuhakemus
Perintöverotuksen ennakkoratkaisuhakemus toimitetaan osoitteeseen: Pohjois-Suomen verotoimisto Hakemusasiat PL 27 90101 OULU

21 KIITOS! …JA MUKAVAA MESSUPÄIVÄÄ!

22


Lataa ppt "Perintöverotus Vero messut 13.–"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google